Υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικά με το τραγούδι “Παλιό Μεράκι” σε σύνθεση του Σ. Τζουανάκου και στίχους Νίκου Γκούμα; Είναι του 1953 (δίσκος COLUMBIA DG 7034). Ο μπουζουξής είναι ο ίδιος ο Τζουανάκος;
Έχω ακούσει από μουσικό του χώρου ( σε προφορική διατύπωση σε ρεμπετομάγαζο) πως το τραγούδι αναφέρεται στην “πρέζα”. Ευσταθεί κάτι τέτοιο;
Γενικά γνωρίζει κανείς κάτι περαιτέρω για το τραγούδι αυτό; Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες.
Παραθέτω τις πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του sealabs. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται μπουζούκι παίζει ο Γ. Σταματίου (Σπόρος)
Επισυνάπτω και το τραγούδι μαζί με τους στίχους για να βοηθήσει τη συζήτηση:
Παλιό μεράκι μην ξυπνάς
μέσα στα σωθικά μου
[άσε με, μη με τυραννάς
κουράστηκε η καρδιά μου.] x2
Πόσους καημούς επότισες
την άμοιρη καρδιά μου
[τι θέλεις τώρα, τι ζητάς
και γίνεσαι σκιά μου.] x2
Παλιό μεράκι άσε με
τα στήθια μου μη σκάβεις
[και τη φωτιά που σβήνεται
πάλι μην την ανάβεις.] x2
Σαν γενικό σχόλιο, είναι σύνηθες πολλά τραγούδια να λέγεται ό,τι αναφέρονται στην πρέζα προσδίδοντάς τους κρυφά νοήματα… Συνήθως όμως το νόημα είναι πιο απλό (βέβαια αυτό είναι δική μου άποψη). Πάντως από τους στίχους δεν μπορώ να βρω κάποια υπόνοια για κρυφό νόημα. Από την άλλη, συνήθως οι στίχοι των τραγουδιών έχουν μια “αφαίρεση” έτσι ώστε ο καθένας να δίνει το νόημα που θέλει…
Σωστά Χρήστο, αλλά εδώ εγώ, τουλάχιστο, δεν βλέπω τον παραμικρό χώρο για «ιδιαίτερου τύπου» δεύτερες αναγνώσεις. «Με πότισες καημούς και μεράκια» είναι το μήνυμα, «η απόφασή μου είναι οριστική, παράτα με».
Και κάτι που παρατηρώ στην πρώτη φωτογραφία του βίντεο: «ΤΖΟΑΝΑΚΟΣ» γράφει η επιγραφή, όχι Τζουανάκος.