Παλαιστινέζικος σκοπός Κω

κως

(ΚΕΠΕΜ) #1

Τραγουδάνε ένα σκοπό στην Κω που τον ονομάζουν Παλαιστινέζικο. Η μελωδία μου θυμίζει ρεμπέτικο ή λαϊκό τραγούδι. Ακούστε τον στο λινκ. Θυμίζει σε κανέναν τίποτα; Για να δούμε, μπας και ανακαλύψουμε την προέλευσή του…


#2

Λοιπόν ναι, τρία χρόνια μετά τον αναγνώρισα!

Ξέρεις τι σου θυμίζει, μάλλον; Το «Έρχεσαι και ζαλίζεις μας», που είναι ακριβώς ο ίδιος σκοπός, πάλι από την Κω, από το γνωστό διπλό σιντί της Κεφάλου…

Η αρχή του σκοπού («η θά-λα-σσα») μοιάζει σαν να το πήγαινε προς απτάλικο (στην άλλη εκτέλεση αυτό είναι πιο έντονο, αρχίζει με κανονικό τριάρι), οπότε ίσως γι’ αυτό θυμίζει λαϊκό ή ρεμπέτικο, αλλά αυτό -μέχρις αποδείξεως του εναντίου- είναι μάλλον συμπτωματικό.


(ΚΕΠΕΜ) #3

Συνοψίζοντας: Ο παλαιστινέζικος της Αντιμάχειας μου θυμίζει τον παλαιστινέζικο της Κεφάλου, που όμως δεν τον έχουν πει στο CD παλαιστινέζικο (και δεν ξέρω καν αν τον λένε έτσι). :slight_smile:

Πέρα από την πλάκα, λες να είναι απλά συμπτωματική αυτή η ομοιότητα του σκοπού με κάτι άλλο;…


#4

Με τι άλλο;


(ΚΕΠΕΜ) #5

Με λαϊκό, ρε παιδί μου. Προς τα κει μου κάνει.


#6

Η αφορμή που το θυμήθηκα,το ξανάκουσα κι έκανα την ταύτιση που ήταν προφανής αλλά δεν την είχα κάνει εδώ και τρία χρόνια (ενώ το Έρχεσαι και ζαλίζεις μας το έχω πολύ ζωντανά στ’ αφτιά μου), ήταν ότι είχα την ίδια συζήτηση με κάτι φίλους, ξεκινώντας από ένα παραπλήσιο κρητικό ταμπαχανιώτικο που είχε ακούσει ο ένας.

Λοιπόν, πιστεύω ότι βρήκαμε (δεν το βρήκα εγώ, άλλος) τι θυμίζει ο σκοπός: το «Ψηλά τα παραθύρια σου» του Μάρκου!!


(Νίκος Πολίτης) #7

Σωστά και, κοίτα να δείς! Με αυτή την οργανική εισαγωγή και με το κλασικό δωδεκανησιακό «έρι» (εδώ, σκέτο Αααα!) πριν το κάντο, ποτέ δεν θα πήγαινε το μυαλό μου στα «Παραθύρια» του Μάρκου!