Πέτρος Γιαννακός, Γιώργος Νάκος

Ξαναείδα μετά από καιρό την ταινία “Οι παπατζήδες”. Ένα απόσπασμα παραθέτω παρακάτω το οποίο το έχουμε ξαναδει.

Το απόσπασμα δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθεί

Με ενδιαφέρουν οι βιογραφίες του Πέτρου ΓΙαννακου και του Γιώργου Νάκου.
Δυστυχώς βρήκα μονο την παρακάτω του Γιώργου Νάκου στο http://rebetiko.sealabs.net

Γιώργος Νάκος

Από Rebetiko_wiki

Με τον Πέτρο Γιαννακό η Κοκοβιό (αριστερά) και τον Νίκο Σταυρίδη (δεξιά) στην ταινία Οι Παπατζήδες,1954

Βιογραφία

Από τους αυθεντικότερους ερμηνευτές Δημοτικών τραγουδιών και ηθοποιός του μουσικού Θεάτρου. Γεννήθηκε το 1908 στο Μαυροβούνι (παλιό όνομα Βουνέσι) της Καρδίτσας και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, διότι ο πατέρας του Μιχάλης πέθανε το 1913. Η χήρα με τα δύο παιδιά το Γιώργο και το Χρήστο εγκαταστάθηκε στο πατρικό της στα Φάρσαλα. Ο Γιώργος από μικρός αναγκάστηκε να δουλέψει, παραμελώντας το σχολείο. Εργαζόταν ως καρροποιός μέχρι το 1926, οπότε πήγε στην Αθήνα και δούλεψε σε ταβέρνα ως βοηθός. Το 1927 παρουσιάστηκε στο Στρατό και κατατάχτηκε στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στην Αγορανομία Αθηνών. Παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά, το Μιχάλη(1935) και τον Σόλωνα (1937) παιδί που σκοτώθηκε από Γερμανούς στην Κατοχή. Τραγουδούσε ερασιτεχνικά στις ταβέρνες και σιγά σιγά έγινε γνωστός. Σαν γλεντζές που ήταν έκανε ζωή ρεμπέτη και όχι αστυνομικού, τραγουδώντας κρυφά από την υπηρεσία του.Το 1935 κυκλοφορεί από την Colubia το κλέφτικο «Μωριάς», αναγνωρίζεται η μεγάλη αξία του και καθιερώνεται. Από μαγαζιά της Αθήνας δέχεται πολλές προτάσεις και διαπρέπει ως τραγουδιστής Δημοτικών και Ρεμπέτικων. Μεταξύ των άλλων εργάστηκε στην περίφημη ταβέρνα του Πίκινου όπου τραγουδούσε και ρεμπέτικα, χωρίς ωστόσο ποτέ να ηχογραφήσει. Συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς τραγουδιστές όπως είναι η Ρ. Εσκενάζη, Ρ. Αμπατζή, Κ. Ρούκουνας, Μαρίκα Πολίτισσα, Στ. Κηρομύτης, Π. Τσαουσάκης, αργότερα ο Στ. Καζαντζίδης και άλλοι μεγάλοι της εποχής του. Η ζωή του Νάκου αλλάζει με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, το 1937 οπότε παραιτείται από την Αστυνομία για να ασχοληθεί με το μουσικό Θέατρο. Σε μια ταβέρνα ο Νάκος ευρισκόμενος σε κατάσταση ευθυμίας, μιμούνταν κάποιον μπεκρή της αγοράς. Εκεί έτυχε να τρώει ο γνωστός θιασάρχης Μακέδος, ο οποίος ευρισκόμενος σε αδιέξοδο (διότι αποχώρησε μετά από καυγά από το θίασο ο Ορέστης Μακρής που έπαιζε το ρόλο του μεθύστακα) πρότεινε στο Νάκο να αναλάβει το ρόλο. Έτσι βρέθηκε να κάνει στο Θέατρο το μπεκρή, ενώ παράλληλα τραγουδούσε Δημοτικά και Ρεμπέτικα τραγούδια. Έκανε πολλές περιοδείες με διάφορους θιάσους στην Αθήνα και την Πόλη στην οποία πέρασε αρκετό καιρό. Στα χρόνια της κατοχής συνεργάστηκε με τη Σοφία Βέμπο η οποία τραγουδούσε τα γνωστά της τραγούδια και ο Νάκος δημοτικά. Ο Νάκος είχε σπάνια φωνή, ωστόσο η μεταπήδηση στο Θέατρο, στέρησε το Δημοτικό τραγούδι από την απαράμιλλη ερμηνεία του. Η δισκογραφική του παραγωγή περιορίζεται σε περίπου 30 τραγούδια, από αυτά δύο είναι σχετικά με το ρόλο του μπεκρή. Τα Δημοτικά συμπεριλήφθησαν σε ειδικές εκδόσεις (επιλογές) αυθεντικών ερμηνευτών και κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Έζησε ως πραγματικός ρεμπέτης, χαρίζοντας απλόχερα το ταλέντο του και τη ζωή του. Πέθανε στην Αθήνα στις 6/1/1981.

Δισκογραφία

Μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει βιογραφία και του Πέτρου Γιαννακού (Κοκοβιός);

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα
Μετά από μια αναζήτηση στον κυβερνοχώρο μπορώ να σας δώσω στοιχεία τόσο για τον Γιώργο Νάκο όσο και για τον Κοκοβιό.
α) Για τον Γιώργο Νάκο: https://kaliviotis.files.wordpress.com/2014/11/cebf-cebaceb1cf81ceb4ceb9cf84cf83ceb9cf89cf84ceb7cf83-1986.pdf
β) Για τον Πέτρο Γιαννακό ή Κοκοβιό: Πέτρος Γιαννακός: Ο Χανιώτης “Κοκοβιός” του ελληνικού κινηματογράφου που έγραψε μέχρι και τον… ύμνο του ΠΑΟΚ!

1 «Μου αρέσει»