ο φονιάς της γλώσσας...

Άρθρο για το πώς επηρεάζουν τα greeklish την ικανότητά μας στον γραπτό λόγο.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=94053340
Ε μα πια…

Στο άρθρο γράφει κάτι άλλο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση:

Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γράφει τα μηνύματά του στα ελληνικά, τηρώντας τους γραμματικούς κανόνες -κι ας πληρώνει παραπάνω χρήματα γι’ αυτή του την «εμμονή», μια που η πιστή συμμόρφωση στους κανόνες συνεπάγεται συνήθως περισσότερες λέξεις και άρα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό το 40% το θεωρώ τραγικά μεγάλο.
Αρα πάμε πολύ καλύτερα απ’ όσο νομίζαμε.

Παιδιά, μην τα φοβάστε τέτοια φαινόμενα σε σχέση με κίνδυνο για τη γλώσσα. Μία γλώσσα με πλούσια γραμματεία και ικανοποιητικό πλήθος δόκιμων και καλών χειριστών δεν κινδυνεύει τόσο εύκολα, ακόμα και όταν η Ακαδημία της χώρας κοιμάται. Ξέρω ότι θα πέσουν απάνω μου πολλοί, αλλά θα τους ρωτήσω ένα πράγμα: κατά το τέλος δεκαετίας '60 θα είχαν τον ίδιο φόβο; Και επειδή φαντάζομαι ότι οι απαντήσεις θα ήταν περίπου “έ, όχι, τότε τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα” σας πληροφορώ ότι και τότε, και πάντα τελικά, το επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού βρισκόταν στο ίδιο χάλι, όπως προσωπικά είχα διαπιστώσει με την επιστροφή μου από το εξωτερικό και την κατάταξή μου στο ναυτικό: όταν σχολίασα απορρημένος την ορθογραφία ενός στρατεύσιμου υπαξιωματικού με απολυτήριο (6ταξίου) γυμνασίου (8 στις 10 λέξεις λάθος), συγκρίσιμου με εμένα δηλαδή, αφού την ανώτατη εκπαίδευση την είχα πάρει σε άλλη γλώσσα, ο πλωτάρχης προϊστάμενός μου απάντησε “που ζής, Πολίτη; Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και πάρ’το απόφαση”.

Άλλη διάσταση: σε εποχή που η ελληνική γλώσσα χρησίμευε για να γραφούν αριστουργήματα (Σολωμός, Κάλβος κλπ.) όλα, μα σχεδόν όλα τα παιδιά του Λαού ναι μεν δεν διέθεταν κινητά, αλλά και να διέθεταν δεν θα έγραφαν sms αφού ούτε δύο ψηφία δεν ήξεραν να διαβάσουν, άσε να τα γράψουν κιόλας. Που να συγκριθεί αυτό με το (πραγματικά εντυπωσιακό) 40 % του Κώστα, παραπάνω!

Απλούς ο μύθος της αληθείας έφυ. (Ο λόγος της αλήθειας είναι από τη φύση του απλός) - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (Φοίνισσαι):089:

Το πρόβλημα δεν είναι πάντα οι ελληνική χαρακτήρες, άλλα η ελληνική ορθογραφία. Για τους Ελληνες που μεγάλωσαν στο εξωτερικό και δεν έχουνε πάει πολλά χρόνια ελληνικό σχολείο δυσκολεύονται να γράφουνε και έτσι τα Greeklish μας βοηθά να κρύβουμε και κάνα ορθογραφικό και γραμματικό λαθάκι.

Πολλές φορές είναι η ντροπή που μας αναγκάζει να γράφουμε σε Greeklish διότι δεν ξέρουμε “καλή Ελληνική ορθογραφία”, απλούστατα γιατί μεγαλώσαμε στο εξωτερικό και το ελληνικό σχολείο το είδαμε μόνο για πολύ λίγα χρονάκια. ( Εγώ τουλάχιστον )

Γιαυτό μην βαράτε εάν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα
ή απλούστατα δεν θέλει να γράφει με Ελληνικούς χαρακτήρες, κάποτε θα στρώση…

“Διπλωματία είναι η τέχνη να επιτρέπεις στον άλλο να κάνει το δικό σου.” David Forst

Σωστά, σωστά.

Τα ίδια μου λένε σήμερα και οι e-penpals της ομογένειας (GR/Yankies και GR/Aussies) που συζητάμε… τις αμπελο-φιλoσοφίες μας. Καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκφραστούν στα Ελληνικά, ειδικά στα κακοτράχαλα μονοπάτια των αφηρημένων εννοιών (ως π.χ. τα μουσικολογικά θέματα).

Ετσι, συνήθως συμφωνούμε να γράφουμε στα ελληνικά όσο γίνεται και στα αγγλικά όσο… δεν γίνεται. Τρέχω με τα αγγλικά λεξικά εγώ, τρέχουν με τα ελληνικά λεξικά αυτοί… Με λίγα λόγια, η παγκοσμιοποίηση στην πράξη!

Ξεχάστε το και πάμε παρακάτω.

Αegeos,

μια χαρά είναι τα ελληνικά σου, τέλεια!
Αλλά, κι αν ξεφύγει σε κανένα μας και κανα λαθάκι, τι έγινε;
Επί της ουσίας, τίποτε.

(Πάντως, μεγάλη πλάκα έχει το μπέρδεμα: σε μερικά φόρουμ γράφουν μερικοί στην ίδια πρόταση και ελληνικά και αγγλικά, ανάλογα με το πού διευκολύνονται )

You are right…

Πριν κάποια χρονια έγγραφα μονο σε greeklisch και δεν πείραζε κανέναν. Tώρα τελευταία επικρατεί μια είδος “χούντα” μόλις γράψει κάποιος σε greeklish άμεσος θα δεις στο μήνυμα με κόκκινα γράμματα “γράψε σε παρακαλώ με ελληνικούς χαρακτήρες”…

Aυτά
και όπως είπε ο Κώστας
“ξεχαστε” το και πάμε παρακάτω

Το φόρουμ έχει μια λειτουργία “αναζήτησης θεμάτων”. Αν σε εκείνο το κουτάκι γράψεις ας πούμε “μπουζούκι”, θα βγεί μια σειρά μηνυμάτων. Με τα greeklish, πρέπει να σκαρφιστείς πως θα ζητήσεις πληροφορίες…mpoyzoyki, mpouzouki, boyzoyki, bouzouki και πάει λέγοντας…και κακά τα ψέμματα… τα greeklish σε μεγάλα μηνύματα, ζαλίζουν, εμένα τουλάχιστον αρκετά.

ΥΓ. πιστεύω πως για αυτό το λόγο γίνονται οι παρεμβάσεις για ελληνικούς χαρακτήρες. Οι αρμοδιότεροι βέβαια να απαντήσουν είναι οι διαχειριστές.

Πολύ συχνή και ελαφρά τη καρδία χρήση της λέξης “χούντα” παρατηρώ τελευταία.

Ζιγκ χάιλ…
(γουστάρετε γκρεκοντόιτς;;)

Κυριακή, έχεις απόλυτο δίκιο.

Αλλα δεν νομίζω ότι το φόρουμ βασίζεται μονο στην “λειτουργία αναζήτησης” και πρέπει να είναι απαραίτητο να γράφουμε μονο ελληνικά.
Έχουν περάσει εδώ στο φόρουμ μπόλικοι “αλλοδαποί” και σίγουρα θα έρθουνε και άλλοι. Τι θα τους πούμε?

- Please be so kind to wright in Greek.
If this is impossible for you, go to school to learn Greek because our search bottom is only for Greek characters?

Καταλαβαίνω ότι είναι κουράστηκα για κάποιον να διαβάζει Greeklisch διότι εδώ πάλι δεν υπάρχει κανόνας, γράφουνε (γράφουμε) όπως νομίζουμε ότι είναι σωστό :

θέλω = thelo / thelw / 8elo / 8elw
γεια σας = ja sas / Geia sas / gia sas… ktlp.

Aυτό που θέλω να πω είναι να μην τρομάζουμε τους “νέους” και να τους υποχρεώνουμε να γραφουν ελληνικά. Σίγουρα κάποτε θα βρούνε την άκρη να μπούνε στο “ρυθμό” του φόρουμ.

Για να γίνω κατανοητός δες την απάντηση του dagreek:

[i]

Ama epivalete edo na grafis etsi tote distihos den tha boro na simetasxo se afto to forum… pos ehi? Ine aparetito?
[/i]

Opios exei thn muga …

τώρα, αυτό τι υπονοούμενο ήταν;

Παρακολουθώ το internet πριν τη σημερινή του μορφή (απ’ τα χρόνια των BBS κ.λπ.). Τα greeklish ήταν η μοναδική λύση στην αρχή. Η μοναδική. Αρκετά αργότερα γίνανε κάποιες προσπάθειες (π.χ. από ΕΕΧΙ κ.λπ.) και το πράγμα μπήκε σε μια τάξη. Τώρα πια, απ’ τα windows 98 και πέρα, αν εξαιρέσεις το πρόβλημα της ορθογραφίας των Ελληνόφωνων αλλά όχι… Ελληνογράφων, ίσως και κάποιων χρηστών του εξωτερικού που χρησιμοποιούν μηχανήματα στα οποία δεν μπορούν να προσθέσουν greek keyboard (π.χ. σε εταιρείες), το θέμα θεωρείται λήξαν.

Αρα, το παλιό αίτημα των Ελλήνων χρηστών internet (ελληνικοί χαρακτήρες 100%) έχει εν δυνάμει ικανοποιηθεί.

Δεν είναι λοιπόν ότι υπάρχει χούντα, αλλά σου λέει ο άλλος “αφού μπορείς! γιατί δεν το κάνεις;”

Από κει και πέρα, αν υπάρχει κάποιος λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος greeklish, οφείλει να γίνει καλόπιστα σεβαστός απ’ όλους, με μοναδικό ρίσκο να μην διαβάσουν το μήνυμά του κάποιοι που (απλά) δεν τα αντέχουν.

Αυτή είναι η άποψή μου, χωρίς να την έχω συζητήσει με τους άλλους διαχειριστές.

Νομίζω εννοεί: Όποιος έχει τη μούγκα (δηλ είναι ΜΟΥΓΚΟΣ) μυγιάζεται.

Πρόκειται δηλαδή για τη παγκοσμίου φήμης θεωρία του Γκρέγκορυ Μουσκελισβίλι που επιγραμματικά έχει ως εξής: Οι κωφάλαλοι, λόγω της αδυναμίας τους να ακούσουν τη μύγα όταν πλησιάζει, τελικά γίνονται αποδέκτες πολύ περισσότερων επιθέσεων μύγας απ’ το συνηθισμένο. Αποτέλεσμα είναι να έχουν αναπτύξει το γνωστό τίκ του μυγιάσματος, ήτοι απότομα και απρόκλητα μικρά ηλεκτροσόκ στα καλά του καθουμένου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα (στατιστικά) οι κωφάλαλοι να μυγιάζονται σε ποσοστό > 40% απ’ τους άλλους που ακούνε.

Εξ ού και το σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό: 'Οποιος έχει τη ΜΟΥΓΚΑ μυγιάζεται!

Ένταξη ρε παιδιά,
ξέφυγα με μια λέξη που ευτυχώς την έβαλα σε παρένθεση.
Mε συγχωρείτε εάν σας άναψα άθελος τα αίματα.
Δεν ήταν ο στόχος μου.

Αυτό καλά!.. μη μουγκιαστεί να φοβόμαστε!

Το θέμα των greeklish και η υποβάθμιση της γλώσσας απασχολεί (ορθώς) κι άλλους όπως φαίνεται στο άρθρο της Ε.

Κι εγώ πάντως επιμένω Ελληνικά αφού είναι μία ευκαιρία να ανατρέχουμε και στο λεξικό, το οποίο τείνει να ξεχαστεί…

aegeos, δε πιστεύω να θίχτηκες!
:230:

Δηλαδή, άμα παρερμήνεψες ένα χαβαλέ (*) ΘΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ!

:slight_smile:


(*) να μη σου πω ότι φοβήθηκα μη γίνει κάνα μπέρδεμα με το Νίκο και τρέχουμε και δε φτάνουμε. Οχι ότι ο Νίκος παρεξηγείται, αλλά λόγω των ημερών… που να ξέρεις τι νεύρα έχει μαζέψει ο καθένας μας…