Οι μεγαλύτεροι

Μαγκες Ψ Υ Χ Ρ Α Ι Μ Ι Α

Ρε μαγκες για μισο λεπτο…
Σε αθτο το Forum ειμαι καινουργιος, και διαπιστωνω μια προδιαθεση των συμμετεχοντων εναντιον του Γιωργου Νταλαρα…
Ειναι αυτο αληθεια η μου φαινεται ;
Μηπως πρεπει να ειμαστε πιο αντικειμενενικοι στις κρισεις μας ;

Προσωπικα ποτε δεν υπηρξα οπαδος του ουτε και την βρηκα μαζι του πολλες φορες καθως ειμαι Καζαντζιδικος μεχρι κοκαλο, και οταν φτασω σε βαθεια μεθη την βρισκω μονο με Τετραδα θρυλικη.

Ομως αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα αναγνωρισω το τεραστιο ταλεντο, την πολυχρονη κυριαρχια στον χωρο και την προσφορα γενικοτερα του Γιωργου Νταλαρα στην συγχρονη Ελληνικη μουσικη…

Μαγκες Ψ Υ Χ Ρ Α Ι Μ Ι Α

Μπαγάσα Κουρούνη, τα κατάφερες!
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!!!
Εμείς λοιπόν οι προκατειλημμένοι, λέμε το εξής απλό: Δεν μας ενδιαφέροι ο κ. Γιώργος Ακατανόμαστος, γιατί:

1. Δεν είναι ρεμπέτης (τους πάτησε το τραίνο).
  2. Δεν είναι λαϊκός (ο Καζαντζίδης πάει…)
  3. Κατά την ορολογία των ιδίων, είναι… ΕΝΤΕΧΝΟΣ.

Κι εδώ λοιπόν, μου επιτρέπεται να ρωτήσω: ποιός είναι πιό… έντεχνος; Ο Νταλάρας, ή ο (δαρθείς υπό του Καρβέλα) Φραγκούλης, ή ο ίδιος ο Καρβέλλας, ή ο Παπακωνσταντίνου, ή ο… Παβαρότι;
Ο ευρών αμειφθήσετε.
Όσο γιά τα Λάτιν, προτιμώ… τον Χούλιο Ιγκλέσιας…

“Και η Κάρμεν η Μιράντα
θα καθήσει σε μιά πάντα
να μάθει μάγκικο χορό”…

ΥΨΙΛΟΝ ΓΑΜΜΑ
Φαντάζεσαι τον Ρούκουνα νάλεγε “Γειά σου Μάρκο μου Φραγκούλη” και τον Μάρκο ν’ απαντούσε “Γειά σου Ρούκουνα Νταλάρα”;;;;;;;;;;;;;;;

Δεν υπάρχει καμμία προκατάληψη φίλτατε Troumbas. Γιατί να υπάρξει; Ο Τζώρτζ ούτε καλό μπορεί να κάμει ούτε και κακό στη λαϊκή μουσική.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ είναι το ανθρωπάκι.
Ενα μεροκάματο πάει να βγάλει (μεγάλο - δε λέω) όλο κι όλο.
Τραγουδιστής ΣΚΕΤΟ.
Τραγουδάει απ’ τα έτοιμα.

Ακου εκεί “προσφορά του στην Ελληνική μουσική”!

Δε μου λε ρε μαστορα που δε μας λες και πως σε λενε ποια ειναι η underground ελληνικη μπαρα στην Αστορια;
Και χωρις καμια παραξηγα, και οι(παρ-)ερμηνειες του και η ζωη του, ητανε μαγκια κλανια κι εξατμιση
(μαγκια του που 'ταν Παοκτζης)
Μεταξυ μας προτιμω τον Τασο Μπουγα.
Σταθης Πετροπουλος.

Φιλαρακο αν ξερεις απο Αστορια πρεπει να καταλαβες για ποια μπαρα μιλαω…
Αν οχι πες μου, να σου στειλω ενα χαρτη…

Τς τς τς… Δε βλέπω βρισιές, δεν ακούω κλωτσοπατινάδα, δεν άναψε καυγάς… Μήπως, Κ.Κ., πρέπει ν’ αρχίσουμε εμείς τα μπινελίκια, να ξεσπάσει πάλι το πανηγύρι;

Και ω, σεις, οι νεοφώτιστοι (δεν το λέω γιά κακό) ρίχτε μιά ματιά στα παλιά μας μηνύματα, να δείτε ίσαμε που μας παίρνει ν’ ανάβουμε φωτιές! Μέχρι και τσιλιαδόρους διαθέτομε…

(Θανάσης Καμπάς)

Προς Τρούμπα, Χατζηκυριάκειο, Καστέλλα, Δραπετσώνα…
Ποτέ δεν αμφισβήτησα τον ρεμπέτικο τρόπο ζωής του Απ. Νικολαϊδη! Ακόμα - ακόμα ούτε την προσφορά του στη διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού! Αλλά ενθυμούμενος κάποιες ερμηνίες του δεν ξεχνώ κάτι “τσίου - τσίου” που αμόλαγε σε τραγούδια του Τσιτσάνη, ούτε τα " έλα αλανιάρη, ριχ’ τες πενιές σου" που φώναζε στα σόλα του Σπ. Καλφόπουλου σε τραγούδι του Δελιά!
Δεν είμαι πολέμιος του Απ. Νικολαϊδη, αλλά μου είναι αδύνατον να μην αντιδράσω όταν ακούω για αληθινούς αναβιωτές και καλλιτεχνικούς ογκόλιθους!!! ʼμα πεις τον Νικολαϊδη καλλιτεχνικό ογκόλιθο τότε ποια λέξη θα πεις για τον Καζαντζίδη για να επισημάνεις τη διαφορά τους! Η μήπως δεν υπάρχει διαφορά?
ΥΓ 1: Ζητάω συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δυστυχώς έχω πρόσβαση μόνο από το γραφείο μου!
ΥΓ 2: Η άκομψη εισαγωγή έχει να κάνει με την χιλιοτραγουδισμένη χρήση ψευδονύμων και μόνο!

• Για τον Γ. Νταλάρα ή Ακατανόμαστο (κατά το forum):
  1. Τζάμπα η πολλή φασαρία. Καλλιτέχνης που αλωνίζει όλους τους μουσικούς χώρους (και μάλιστα νομίζοντας πως κάνει κάτι το …ανεπανάληπτο!) = “άπατρις” και “αταξινόμητος” μουσικολογικά.
  2. Τον είδατε (και τον ακούσατε) όλοι εσείς οι υμνητές του να συνοδεύει -πριν χρόνια σε μια εκπομπή στη TV- τον Στελλάρα (Καζ…);;;;; Αν όχι κρίμα, να σας πληροφορήσω εγώ: Ούτε που ακουγότανε η φωνή του! Ο Στελλάρας τον κουκούλωσε και η φωνίτσα του Ντ. μόλις και ακουγότανε!!! Να πως γίνονται συγκρίσεις.
  3. Τελικά, μας πρόσφερε τίποτα; Στην αρχή, θα έλεγα ναι με τα “50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ”, αν κι εδώ χωράει πολλή -καλοπροαίρετη- κριτική σε βάρος του (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί παρασχοληθήκαμε με δαύτονε), όπως και στη “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” με την πρωτοεμφανιζόμενη Χ. Αλεξίου. Από κει και μετά …ΧΑΟΣ. Χώρια η νοοτροπία του, κλπ.
  • Δυό λόγια για τον συντοπίτη μου Απ. Νικολαϊδη:
    Τον “πρωτογνώρισα” από τους LP δίσκους του με χασικλίδικα της αμερικάνικης δισκογραφικής εταιρείας ΝΙΝΑ, στην Αυστραλία (γύρω στα 1973-74, αν θυμάμαι καλά) και πολύ πριν οι ίδιοι δίσκοι κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα. Μου άρεσε που άκουσα μετά από πολλά χρόνια κάποια τραγούδια σχεδόν ξεχασμένα. Γενικότερες εντυπώσεις (που δεν άλλαξαν με τα χρόνια):
    α) στα περισσότερα τραγούδια άλλαξε το ύφος τους.
    β) η ερμηνεία του είναι κάπως “επιθετική” και μάλλον θα’λεγα αρκετά “χυδαία” και “αλήτικη”. Κάτι παραπάνω από αλανιάρικη, με άσχετα και ενοχλητικά επιφωνήματα (όπως το “τσίου-τσίου”, κ.α. που ανέφερε ο φίλος Θ. Καμπάς).
    γ) τώρα όσο για “ογκόλιθος” και άλλους αλλαγμούς υπέρ του, μη τρελαθούμε, ο συμπαθής κατά τ΄άλλα Αποστόλης, μάλλον “σκυλάς” μου μοιάζει. Ίσως μερικοί από σας να τα “πάρετε στο κρανίο”, αλλά μη ξεχνάτε πως η προσωπική γνώμη του καθενός είναι σεβαστή και ελεύθερη να εκφραστεί. Και για να σας καθησυχάσω, σας παραπέμπω να ξανακούσετε τις γνήσιες πρώτες εκτελέσεις των ασμάτων που ερμήνευσε, ο ίδιος τραγουδιστής και τα ξαναλέμε.

• Προσωπικά, συμπαθάτε με, εξακολουθώ ειλικρινά να ενοχλούμαι και διαμαρτύρομαι για την απρόσωπη και συγκεκαλυμένη συμμετοχή ορισμένων στο forum. Ρίξτε τις μάσκες ρε, η …Αποκριά πέρασε. Δεν έχω πρόθεση να επιβάλλω τη γνώμη μου, όμως βλέπω πως αυτό είναι πάγιο αίτημα και από πολλούς άλλους συνφορουμιστές και πρέπει φίλοι μου μασκοφόροι να το σεβαστείτε.

Φιλάκια

Σ.Π.

TroumpaV,

Gia poia mpara milaV sthn Astoria? Tosa cronia den eica parei campari tipota thV prokophV.

GiannhV

Μάϊνα ρε παιδιά με τον Χόρχε! Ακόμα λίγο θα τον ρίξουμε και στην πυρά σαν τις μάγισσες του Σάλεμ! Ο άνθρωπος κάνει αυτό που κάνει, πουλά δηλαδή αυτό που έχει για πούλημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα ήταν καλό σε κάποιο στάδιο να βγάλει και βιβλίο με τίτλο “Πως να καταφέρνετε να είστε στο προσκήνιο και μέσα σ’ όλα χωρίς να έχετε και πολλά να πείτε”.

Είχα γράψει πριν από μερικές μέρες ότι ό ΓΝ είναι ένα φωτεινό, ολόγιομο φεγγάρι στην ελληνική μουσική, σώμα δηλαδή ετερόφωτο τη στιγμή που θα μπορούσε να είναι ένα αυτόφωτο σώμα στο μέγεθος που ο καθένας μας μπορεί να του αποδώσει (από ήλιος μέχρι λαμπαντέρ). Λέγοντας “ετερόφωτο” εννοώ ότι πάει και προσκολλάται σ’ ό,τι έχει επιτυχία. Προσοχή! δεν αναδεικνύει μέσα από τις συνεργασίες του τους άλλους καλλιτέχνες, αλλά παίρνει από αυτούς (π.χ. Πυξ - Λαξ).

Για χρόνια τον είχα μυθοποιήσει, ιδίως όταν ξεκίνησε τις συναυλίες για την άμυνα της Κύπρου. Στην αρχή έλεγα “η Μοσχολιού έχει διακόσια χρόνια να κάνει σουξέ και ζηλεύει”, ή “τρελλάρας ο Πανούσης, στα πολλά που λέει θα πει και μαλακίες”. Όταν, όμως, άρχισαν να βγαίνουν τα βρώμικα στη φόρα έκανα δεύτερες σκέψεις. Με την αυτοεξορία δε του Ρασούλη (τον οποίο εκτιμώ πολύ) το γυαλί ράγισε οριστικά.

Το τελευταίο στάδιο της απομυθοποίησης του στο μυαλό μου έγινε πριν από μερικές βδομάδες κι αφορούσε το τελευταίο και δυνατότερο του άτού: τις ερμηνευτικές του ικανότητες (όχι ότι δεν έχει, αλλά αφορούσε το ΜΕΓΕΘΟΣ αυτών των ικανοτήτων). Καθήσαμε, που λέτε, μια παρέα στο ωδείο (ναι ρε, αποφάσισα να κάνω μαθήματα τώρα στα γεράματα, εσάς τις σας ενδιαφέρει;) κι ο δάσκαλος μας, άνθρωπος με πολύ καλές μουσικές σπουδές και με μεγάλες έρευνες για την ελληνική μουσική, έκανε το εξής: Έβαλε στο ένα δωμάτιο ένα CD με τραγούδια του Νταλάρα και σ΄ένα άλλο δωμάτιο τα ίδια τραγούδια ερμηνευμένα από άλλους, επώνυμους αλλά και ΑΣΗΜΟΥΣ τραγουδιστές. Μας έβαζε πρώτα ν’ ακούσουμε τη μία εκτέλεση και μετά την άλλη. Σας πληροφορώ μάγκες ότι σηκώσαμε όλοι τα χέρια ψηλά και είπαμε “πώς δεν το είχαμε προσέξει πιο πριν ότι η ερμηνεία του Νταλάρα είναι χειρότερη από αυτή των άλλων;”

Η απάντηση είναι απλή και περιγράφεται με δύο λέξεις: “Star system” ή και με μία: “Marketing”. Και μπράβο του, και γούστο του και καπέλλο του κι αν μπορούν ας κάνουν κί άλλοι το ίδιο. Αλλά να μη βγαίνει και να παρασταίνει την οσία Μαρία κι ότι δεν τον αγγίζουν αυτά κ.λ.π., κ.λ.π.

ΥΓ. Μου πήρε κάποιους μήνες να το χωνέψω κι εγώ ο ίδιος ότι έτσι είναι τα πράγματα γιατί η εντύπωση του “μέγιστου ανιδιοτελούς” είχε μπει στο μυαλό μου για χρόνια και δεν με άφηνε να δω τα πράγματα καθαρά. Αυτή τη στιγμή συνεχίζω ν’ ακούω Νταλάρα, μακρυά όμως από μύθους κι έχοντας αναπροσαρμόσει την άποψη μου για τη συνολική του προσφορά στο ελληνικό τραγούδι προς το χειρότερο. Κι επιπλέον, ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.

Δεν ήθελα να μπω σε κουβέντα για τον ΓΝ, αλλά (όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτό το forum) με τρώει ο κώλος μου…
Η αντι-Νταλαρική μου τάση ξεκίνησε από παλιότερα και είχε να κάνει με τον άνθρωπο κι όχι με τον τραγουδιστή (πράγμα αντιεπιστημονικό, αφού η αισθητική ως επιστήμη εξετάζει ξεχωριστά τον καλλιτέχνη και το έργο του, βασίζοντας τα συμπέρασματά της στο δεύτερο).
Λοιπόν, το 1983 γίνεται κάποιο αφιέρωμα στον μπαρμπα-Γιάννη (ένας είναι ο μπαρμπα-Γιάννης!). Ο Οδυσσέας Μοσχονάς, ο βασικότερος μεταπολεμικός τραγουδιστής του, όχι απλώς βρίσκεται στη ζωή, αλλά τραγουδά πανέμορφα, ίσως μάλιστα καλύτερα κι από παλιά! Συμμετέχει φυσικά και ο ΓΝ. Και τραγουδούν ΜΑΖΙ το “Εσύ θα μετανιώσεις” (πρώτη εκτέλεση το σαραντατόσο με το Μοσχονά). Πώς όμως μαζί; Τραγουδά ο μέγας ΓΝ, ενώ ο …μικρούλης Οδυσσέας του κάνει που και που καμιά δεύτερη. Εκεί τον σιχάθηκα.
Την εκδίκησή μου την πήρε ο Στελάρας. Κάθησαν μαζί Στελάρας και ΓΝ να τραγουδήσουν μπροστά στην κάμερα (εκεί βέβαια δεν τον έπαιρνε να το παίξει πρώτη φωνή). Τραγουδούσε λοιπόν ο Στελάρας με τέτια άνεση (τη γνωστή του άνεση) δίνοντας την εντύπωση ότι απλώς …μουρμουράει. Δίπλα ο ΓΝ κάνει δεύτερες, έχοντας τις φλέβες στα λαιμά και στα μηλίγγια …δυο δάκτυλα έξω απ’ το πετσί του. Κι εμείς οι αποκάτω ακούγαμε μια φωνή που βάραγε το στομάχι κι κάπου πίσω της ένα σιγανό …τσιριχτό, σαν αυτό που μένει στα τραγούδια που προσπαθείς να καθαρίσεις με το Cool edit, όταν κατά λάθος του χώνεις 100% το φίλτρο και σου τρώει όλες τις συχνότητες.
ΑΝ

ΥΓ. Ο Γ. Παπαϊωάννου στην αυτοβιογραφία του (“Ντόμπρα και σταράτα” που αξίζει να τη διαβάσετε) αναφέρει ποιοι κατά τη γνώμη του είναι οι ελπιδοφόροι νέοι τραγουδιστές (γύρω στα '70) και ξεχωρίζει το Βολιώτη, το Χαλκιά και το Νταλάρα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη των τριών αυτών τραγουδιστών (εκ των υστέρων) μπορούμε καθαρά να δούμε το μέγεθος την παρέμβασης του Συστήματος (εταιρίες, πολιτική στρατηγική, κράτος) στη μουσική και γενικότερα στον πολιτισμό μας.

Γειά σου ʼρη, τα’πες ΟΛΑ, τόσο καλά και τόσο παραστατικά που ξεπέρασες στη περιγραφή σου ακόμα και τον Κ.Κουρούνη. (Δεν είναι αιχμή).
Από 'δω και έπειτα, νομίζω, πως επαναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο -εννοώ σε άλλο topic- μόνο εκ του …πονηρού και σκοπίμου πρέπει να εκλαμβάνεται…

Σ.Π.

Επανέρχομαι για να προσθέσω, στα παραπάνω ειπωθέντα, την (αφελέστατη) απορία μου, πώς είναι δυνατόν στην ηχογράφηση τραγουδιών μαζί με το Φραγκούλη, να έχει ο Ντ. πιο δυνατή φωνή από τον Φρ. που είναι ένας τραγουδιστής όπερας, ο οποίος δύναται σε ένταση φωνής να αντιπαρατεθεί με μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα;
Μήπως τελικά έχουν βάση οι φήμες, που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί, ότι ο Ντ. σε κάποιες συναυλίες, στις οποίες μετείχαν και άλλοι τραγουδιστές, έκανε χρήση δικών του μηχανημάτων και όχι αυτών που υπήρχαν για όλους τους υπόλοιπους, ώστε να βγεί η φωνή του στεντόρεια και ξεχωριστή;
Όσον αφορά την εκπομπή στην ΤV με τον Καζαντζίδη, τη θυμάμαι κι εγώ και συμφωνώ απόλυτα με τις εκφρασθείσες γνώμες.

Ωραία. Τωρα που όλοι καταλήξαμε στο αυτονόητο (οτι ο ΓΝ δεν είναι και τίποτα σπουδαίο για ανθρώπους που έχουν άποψη για τη μουσική), δε σταματάμε να μιλάμε για το μαλάκα τώρα;
Αυτή η κουβέντα εμφανίζει μια περιοδικότητα που ζοχαδιάζει κάργα.

Ειναι εντελως αδιανοητο μερικοι πως σκεφτονται και πως εκφραζονται για μεγαλα ονοματα που “εδωσαν” πολλα στην Ελληνικη Μουσικη και εχουν ακομα να προσφερουν πολλα …
Με τετοιους “χαρακτηρισμους” δεν αξιζει το κοπο να συμμετεχω πλεον μαζι τους σε τετοιες συζητησεις, διοτι αυτοι ανηκουν σε αλλη κατηγορια “μη αντικειμενικων” μουσικολογων …
ΝΤΑΛΑΡΑΣ - Η προσφορα του ειναι αναμφισβητητη οχι μονο στην διαδοση του ρεμπετικου, αλλα και σε ολα τα ειδη της Ελληνικης Μουσικης με παρα πολλη μεγαλη δισκογραφια (αυτο για καποιον που μας μιλησε για κατι “ετοιμα”). Μετα τους Καζαντζιδη,Διονυσιου,Νικολαιδη,Γαβαλα,Αγγελοπουλο κ.λ.π. που μας αφησαν χρονια και μετα τον Μπηθικωτση που δεν ειναι πια “εν ενεργεια” σε ποιον αλλο μπορει να στηριχτει το παρον και το μελλον της Ελληνικης Μουσικης ?
ΑΛΕΞΙΟΥ - Καποιος ανεφερε για “Μικρα Ασια”, ο φιλος μας δεν ξερει καλα την δισκογραφια της Χαρουλας. Εκτος την “Μικρα Ασια”, το “Βυζαντινο Εσπερινο”, τους πρωτους προσωπικους 5 δισκους της, τον δισκο με τον Λοιζο, τα Ηπειρωτικα και τον διπλο με τα “ΤΣΙΛΙΚΑ” οπου φαινεται ολη η γκαμα της φωνης της απο Δημοτικα μεχρι Βαρια Λαικα και απο Σμυρνεικα μεχρι Ρεμπετικα και Χασικλιδικα, τι αλλο να πει η Χαρουλα ? Μπορει να βγαζει τωρα μπλαντες τυπου “Νεφελης” αλλα η κυρια τα ειπε ολα ! Μετα την Π.Πανου,Κ.Γκρευ,Γ.Λυδια ειναι η μοναδικη σημαντικη Λαικη Τραγουδιστρια που εχει βγει ! (με εξαιρεση την Γλυκερια, Λ.Διαμαντη και Βιταλη που ερχονται δευτερες) …
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ - Οποιος αμφισβητει οτι ειναι ΡΕΜΠΕΤΗΣ και πως ξεκινησε καριερα απο τα σκυλομαγαζα και την δισκογραφικη ΝΙΝΑ της Αμερικης πεφτει πολλη εξω ! Ο Νικολαιδης πριν παει Αμερικη ηταν μαζι με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ! Και δισκογραφικα και “επι σκηνης”. Λιγο διαβασμα δεν βλαφτει φιλε. Ψαξε, Ρωτα, Μαθε και μετα να λες την αποψη σου φιλε …
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ - Τελος κατι για τον Φερρη και το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ του. Ενα εργο που θαυμαζω παρα πολλη το ειδα στην Ελλαδα στο σινεμα στην ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ αλλα και το εχω σε Video και την “βρισκω” οποτε εχω διαθεση για ποιοτητα …
Αυτη η ταινια βρηκε μετα την επαναφορα του Ρεμπετικου με το “50 Χρονια Ρεμπετικα” και τα “Ρεμπετικα της Κατοχης” (πεστο μοδα, δεν πειραζει, αλλα την επανασταση του ο Νταλαρας την εκανε), επισεις μετα το τηλεοπτικο σηριαλ “ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ”. Βγηκε την καταλληλη εποχη για αυτο και ο κοσμος το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ το καταλαβε και μπηκε στο πετσι ακομα και της Νεολαιας. Αν εβγαινε πριν το 1975 η ταινια αυτη θα ηταν μονο για λιγους και θα περναγε στο “ντουκου”. Μια που ειπαμε για το ΜΙΝΟΡΕ δεν θα μπορουσα να μην αναφερθω στο θαυμασμο μου για την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ, που ακομα και σημερα εκτελει ατοφια τα Ρεμπετικα και Λαικα τραγουδια αλλα και γραφει και δικα της πανω στα ιδια προτυπα …
Η μονη Κομπανια που εμεινε μετα απο κεινη την μοδα που εφερε ο Νταλαρας. Και εφερε πολλες, αυτος ο Ανθρωπος οτι βγαζει γινεται ΜΟΔΑ και οσοι τον κατηγορουν τον ζηλευουν …
Ο Χρονος ειναι ο Καλλιτερος Κριτης και ετσι οσοι ζουμε θα τον διαβασουμε στην ΙΣΤΟΡΙΑ …

Ολη αυτη η διχογνωμια στην αξιολογηση του Αποστολη νομιζω οτι εχει να κανει με το οτι οι περισοτεροι απο οσους ποσταρουν εδω βλεπουν το Ρεμπετικο σαν μουσιακο ειδος το οποιο το προσεγγιζουν θεωρητικα, μουσικολογικα,
ρεμπετολογικα κλπ. αλλα σε καμμια περιπτωση δεν ειναι ρεμπετες.

Ρε μορτες, οι ρεμπετες ζουν και υπαρχουν, ειναι εδω, μεταξυ μας, εξελισονται και αυτοι βεβαια μαζι με την υπολοιπη κοινωνια, παντα μενουν ρεμπετες.

Ρεμπετης ειναι αυτος που δεν νοιαζεται για το αυριο, ειναι αυτος που τον κυβερνουν τα παθη, ειναι αυτος που ψαχνει τους ομοιους του και μονο με αυτους κανει χωριο.

Ρεμπετης σιγουρα δεν ειναι ο τυπος του οικογενειαρχη, με το συντηριτικο profile, δουλεια σπιτι , σπιτι δουλεια και αντε στην χαση και στην φεξη κανενα ταβερνακι, ρεμπετης δεν ειναι αυτος που θα σου πει συγνωμη δεν μπορω να πιω σημερα γιατι πινω αντιβιωση ουτε και αυτος που για να σε εντυπωσιαση με τις γνωσεις του θα μπλεξει σε ατερμονες συζητησεις για το σε ποιον δρομο ειναι γραμμενη η … Φραγκοσυριανη
.

Προσωπικα ακουω με την ιδια κατανυξη, ενα προπολεμικο ζεμπεκικο του Μπατη παιγμενο απο τον Ανεστο Δελια οσο και ενα συχρονο μας του Στρατου Διονυσιου με τον Γιωργο Σταμπουρλο. Ξερω οτι παρα τις επιφανειακες διαφορες σε θεματολογια, υφος και τεχνικη, στην ουσια ειναι το ιδιο ειδος μουσικης σε διαφορετικα σταδια εξελιξης. Εδω βεβαια θελω να σημειωσω οτι ειμαι καπως επιφυλακτικος προς τις καθε μορφης «κομπανιες» που εμφανιστηκαν την τελευταια εικοσαετια, για το λογο οτι αυτου του ειδους η προσεγγιση ειναι καπως μουσειακη και μοιαζει με απομιμηση, ειδικοτερα αν αναλογιστουμε οτι αυτου του ειδους οι κομπανιες στηριχτηκαν σε φοιτητες και επιστημονες, οι οποιοι σε ελαχιστες περιπτωσεις ειναι πραγματικοι ρεμπετες, ενω στις περισοτερες περιπτωσεις απλως εχουν μια αγαπη για την ρεμπετικη μουσικη και μονο.

Σα να λεμε
Μ αυτα που ειπες μαγκα μου
Εγελασε κι η γατα μου
Δε μας γαμεις, δε μας γαμεις
Μη σε γαμησουμε εμεις.
Σταθης

-Ναι ειναι ξεκαθαρη εχθρικη τοποθετηση και δεν τον παω με τιποτα τον τυπο.

Μωρε ούτε εγώ θα συμμτείχα στη συνέχιση αυτής της συζήτησης, αλλά μιας και ασχολήθηκες πολύ (τουλάχιστον 500 λέξεις!) να σου πω δυο απλά πράγματα:

1. Η “προσφορά” αυτού του… Aνθρώπου δεν βαφτίζεται “αναμφισβήτητη” μόνο και μόνο επειδή δεν την αμφισβητείς εσύ. Αν είσαι καλό παιδί και σέβεσαι την εξουσία, με γεια σου και χαρά σου. Μην περιμένεις τα ίδια απ’ όλους.

2. Ρωτάς σε ποιόν μπορεί να στηριχτεί το ελληνικό τραγούδι μετά τους Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο κλπ. Και τι νομίζεις οτι είναι εδώ ρε φίλε; Σχολείο να σου λύσουν τις απορίες; Αμα δεν μπορείς να διακρίνεις ανάμεσα απ’ τις γυναικουλίστικες τσιρίδες του… Aνθρώπου τους Κορακάκη, Παπάζογλου, Μπακιρτζή, τον Μάλαμα, για να μην αναφέρω τον Σαββόπουλο και τον Θεοδωράκη ε - τότε σου δίνω ένα hint: ίσως να πάρεις ένα τυρμπουσόν και να βγάλεις το στόκο απ’ τα αυτιά σου. Μπορεί να βοηθήσει.

Δυστυχώς κάποιοι έχουν ανάγκη από ινδάλματα για να εμπεδώσουν τη μουσική.
Κάποιοι αναθέτουν στις διαφημιστικές εταιρείες τη διαχείριση των αυτιών και της σκέψης τους.
Κάποιοι χρειάζονται βαριά ονόματα πάνω στο δισκάκι για να μη γέρνει το cd player στο ράφι.
Αυτοί οι κάποιοι χρειάζονται βοήθεια και δεν τη βρίσκουν.

Θα ανοίξω ένα κέντρο αποτοξίνωσης για την περίπτωσή σας.

Καλή ανάρρωση.

Κ

Για όσους δεν κατάλαβαν, ο φιλαράκος ο Jimbos έφερε νέο παρατσούκλι για τον Ακατονόμαστο: Aνθρώπος!

Στο Jimbo Τζάμπο χορεύουνε μάμπο
μάμπο χορεύουνε στο Jimbo Τζάμπο
και με φιγούρες γυρνούν σαν τις σβούρες
με τρελλές μαράκες και με μπογκό!

Σκεφτόμουνα αν αξίζει να γράψω και εγώ ενα μαιλ σ’ αυτο το θέμα. Το αποφάσισα γιατί θα ήθελα να σας πω, ότι για μένα (σαν ξένη) φαίνεται απίστευτο τι γράφεται εδώ στο φόρουμ για τον Γιώργο Νταλάρα.
Πέρασαν παραπάνω από 20 χρόνια που έκανε μερικούς δίσκους με ρεμπέτικα τραγούδια στο δικό του στυλ (ευτυχώς δεν έκανε μίμηση). Αυτή είναι η πραγματικότητα και φαίνεται ότι έκανε τα τραγόυδια γνωστα με αυτή τη δούλεια. Που είναι το κακό, το γνήσιο ρεμπέτικο έιχε τελειώσει από πολύ καιρό. Διάβασα ότι ο Νταλάρας σεβόταν τα ρεμπέτικα τότε και ότι τα σέβεται και σήμερα (και όχι μόνο αυτά, και πόλλα άλλα είδη ελληνικής μουσικής). Κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερα να είστε περήφανοι σ’ αυτόν τον τραγούδιστη σας, και δεν γκρινιάζετε. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν τραγουδιστή στη Γερμανία που έχει ένα τέτοιο επίπεδο και φάσμα. Κάτι άλλο είναι το προσώπικο γούστο και τα ενδιαφέροντα που έχει κανείς. Για παράδειγμα ένα ανέκδοτο σε σχέση με τον Καζαντζiδη, που όλοι τον επαίνουν εδώ, όπως διάβασα (και που δεν περίμενα). Στο μάθημα κάναμε μια φορά μεταφράσεις ελληνικών τραγουδιών, και έφερα ένα τραγούδι του Καζανtζiδη μαζί μου. Η δασκάλα (Ελληνίδα) με ρώτησε "που βρήκες ένα τέτοιο άσχημο τραγούδι, να μην το δείξεις στους άλλους, δεν αξίζει να το ξέρουν. Τέλικά το πήραμε σαν αρνητική παράδειγμα.
Συγνώμη, σημαίνει ίσως να μην πρέπει να θεωρείτε τα πράγματα με τόσο περιωρισμένο, αλλά με λίγο πιο ανοιχτό νου.