Οι ελληνικές εστουδιαντίνες

Δεν ξέρω αν επέλεξα το σωστό θέμα, αλλά εδώ είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ορδουλίδη στο academia.edu:

Όλο το αφιέρωμα φαίνεται πολύ αξιόλογο για όσους ενδιαφέρονται για τη Σμύρνη και τη μικρασιάτικο πολιτισμό.

5 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε Eva!
Εύγε στον Νίκο!

1 «Μου αρέσει»

το έχω διαβάσει είναι εξαιρετικό και ρίχνει φως στις ονομασίες Μαντολινάτα και Εστουδιάνα που συχνά εναλλάσονται ως περιγραφές συνόλου με μαντολίνα.

Άλλο μαντολινάτα και άλλο εστουδιαντίνα, η δεύτερη γενικώς περιέχει και όργανα διαφορετικά από μαντολίνα, μαντόλες και κιθάρες, που απαρτίζουν την πρώτη.

Σίγουρα οι όροι είναι ρευστοί αλλά αυτό που μας δείχνει ο Ορδουλίδης είναι οτι υπάρχουν 2 ρεύματα: Η Εστουδιάνα η οποία κατάγεται απο ισπανικά σχήματα τα οποία όταν παίζουν στην Πόλη γίνονται δημοφιλή και ξεκινούν ένα τοπικό ύφος
και ο Α.Περιστέρης(πατέρας του Σπύρου) ο οποίος ήταν Κερκυραίος, Ιταλικής σχολής που καμία σχέση δεν είχε με τα παραπάνω και όταν παίζει με Μικρασιάτες, ο όρος Μαντολινάτα τελικά του είναι πιο οικείος.
Μάλλον αυτο το άρθρο σκεφτόμουν

Ο Ορδουλίδης εξηγεί την εναλλαγή των 2 όρων συχνά ως περιγραφή ίδιου σχήματος, περιγράφοντας το ως συναγωνισμό Ιταλικής και Ισπανικής σχολης (σε ελεύθερη μεταφραση)

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν τη μόδα, οι Ιταλοί την κεφαλαιοποίησαν :wink:

1 «Μου αρέσει»

Οι Ισπανοί ή οι Γάλλοι; Από Ισπανούς φοιτητές γεννήθηκε η λέξη, αλλά στο Παρίσι γεννήθηκε.

Στο Παρίσι γενιούνται όλες οι μόδες :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»