Δεν ξέρω αν επέλεξα το σωστό θέμα, αλλά εδώ είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ορδουλίδη στο academia.edu:
Όλο το αφιέρωμα φαίνεται πολύ αξιόλογο για όσους ενδιαφέρονται για τη Σμύρνη και τη μικρασιάτικο πολιτισμό.
Δεν ξέρω αν επέλεξα το σωστό θέμα, αλλά εδώ είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ορδουλίδη στο academia.edu:
Όλο το αφιέρωμα φαίνεται πολύ αξιόλογο για όσους ενδιαφέρονται για τη Σμύρνη και τη μικρασιάτικο πολιτισμό.
Ευχαριστούμε Eva!
Εύγε στον Νίκο!
το έχω διαβάσει είναι εξαιρετικό και ρίχνει φως στις ονομασίες Μαντολινάτα και Εστουδιάνα που συχνά εναλλάσονται ως περιγραφές συνόλου με μαντολίνα.
Άλλο μαντολινάτα και άλλο εστουδιαντίνα, η δεύτερη γενικώς περιέχει και όργανα διαφορετικά από μαντολίνα, μαντόλες και κιθάρες, που απαρτίζουν την πρώτη.
Σίγουρα οι όροι είναι ρευστοί αλλά αυτό που μας δείχνει ο Ορδουλίδης είναι οτι υπάρχουν 2 ρεύματα: Η Εστουδιάνα η οποία κατάγεται απο ισπανικά σχήματα τα οποία όταν παίζουν στην Πόλη γίνονται δημοφιλή και ξεκινούν ένα τοπικό ύφος
και ο Α.Περιστέρης(πατέρας του Σπύρου) ο οποίος ήταν Κερκυραίος, Ιταλικής σχολής που καμία σχέση δεν είχε με τα παραπάνω και όταν παίζει με Μικρασιάτες, ο όρος Μαντολινάτα τελικά του είναι πιο οικείος.
Μάλλον αυτο το άρθρο σκεφτόμουν
Ο Ορδουλίδης εξηγεί την εναλλαγή των 2 όρων συχνά ως περιγραφή ίδιου σχήματος, περιγράφοντας το ως συναγωνισμό Ιταλικής και Ισπανικής σχολης (σε ελεύθερη μεταφραση)
Οι Ισπανοί ξεκίνησαν τη μόδα, οι Ιταλοί την κεφαλαιοποίησαν
Οι Ισπανοί ή οι Γάλλοι; Από Ισπανούς φοιτητές γεννήθηκε η λέξη, αλλά στο Παρίσι γεννήθηκε.
Στο Παρίσι γενιούνται όλες οι μόδες