Ξημέρωσε - ξημέρωσε

Ξημέρωσε-ξημέρωσε,ξημέρωσε και παλι,και 'γω ξενύχτης περπατώ με αδειο το κεφάλι…κτλ.Ρε μάγκες το κατέβασα απο το rebetiko.sealabs.net με ερμηνευτη κάποιον Πάνο Σάμη.Ξέρει κανεις κάποια στοιχεια για το τραγούδι ή τον τραγουδιστή?Το υφος,τραγουδίσματος θυμιζει ελαφρό ή αρχοντορεμπέτικο.Γεια απο Κάρυστο.

Είναι του σπύρου καλφόπουλου και χαράλαμπου βασιλειάδη το τραγούδι. ηχογράφηση 1947 με τους πάνο σάμη και σούλα καλφοπούλου. πραγματικά πολύ όμορφο τραγούδι, το έχω ιδιαίτερη αδυναμία. ο πάνος σάμης φαντάζομαι ότι ήταν του ελαφρού τραγουδιού, δεν έχω κάποιες πληροφορίες. έχω τρία τραγούδια του περιστέρη και ένα του καλφόπουλου με αυτόν.

Ο Πάνος Σάμης, πράγματι, ήταν τραγουδιστής του ελαφρού. Σύμφωνα με τον θρύλο, η ηχογράφηση ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρκο, ο οποίος όμως δεν προσήλθε (ασθένεια κλπ) και έτσι επιστρατεύτηκε ο Π. Σάμης, που βρισκόταν εκεί για δική του ηχογράφηση. Το τραγούδι είναι εξαιρετικό.
ΥΓ. Δικαιούμεθα να το φανταζόμαστε και με τη φωνή του Μάρκου (:wink:

Υπάρχει όμως και μια άποψη που λέει οτι το τραγούδι αυτο ανηκει στην περίοδο της ανώνυμης δημιουργίας.Εχετε κάποια πληροφορία γιαυτό?

Ο Πάνος Σάμης, σωστά, είναι ερμηνευτής βασικά του ελαφρού ή “ευρωπαϊκού” τραγουδιού, μεταπολεμικός, με αρκετές μεγάλες επιτυχίες και φωνή εξαιρετική.
Κινήθηκε παράλληλα με τον τροβαδούρο Φώτη Πολυμέρη (με προπολεμική και μεταπολεμική δοξασμένη παρουσία), αλλά έζησε στη σκιά του Φώτη.
Και οι δυο τους με παρουσία και στο ρεμπέτικο.

Εξαιρετική επιτυχία, μεταξύ άλλων, το “Κάνε μου τέτοια ή Άλα πασά μου” του Σάμη με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου, το 1954.

Σ.Π.