Νίκος Χαλδαιάκης "Οι μερακλήδες τό 'χουνε..!"

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Χαλδαιάκη με παραδοσιακά τραγούδια!!

Νίκος Χαλδαιάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγινα· δεν είναι επομένως τυχαία η απόφαση του να συμπεριλάβει σκοπούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του σʼ αυτή την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με δημοτικά τραγούδια. Η Αιγινήτικη μουσική παράδοση μας είναι γνωστή κυρίως μέσα από τις καταγραφές της Δέσποινας Μαζαράκη, της Γωγώς Κουλικούρδη και του Μάρκου Δραγούμη, ο οποίος εξέδωσε το 2008 την ανθολογία «Αιγίνης Μουσική Περιήγησις», που επιβεβαιώνει τον μουσικό πλούτο και την πολυμορφία του τοπικού ρεπερτορίου. Τα μουσικά αυτά ακούσματα από τον τόπο καταγωγής του, ο Νίκος Χαλδαιάκης τα συνταίριαξε με την αγάπη του για τη βυζαντινή παράδοση, όπου μυήθηκε μέσα από τις σπουδές του με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Το βαθύ ηχόχρωμα και η τεχνική της φωνής του απέκτησαν μια ξεχωριστή πλαστικότητα μέσα από την άσκηση στα περίτεχνα μελίσματα και τις μελωδικές γραμμές της ψαλτικής τέχνης, επιβεβαιώνοντας ότι η εκκλησιαστική και η δημοτική μουσική είναι σαν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Μάλιστα, η πρώτη του δισκογραφική παρουσία έγινε το 2001 μέσα από έναν ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Φως εξʼ Αγίων θέρους» που περιέχει παλαιά βυζαντινά μέλη.
Έτσι, συνεχίζοντας την παλαιά παράδοση που θέλει τους ψάλτες να διακρίνονται και στην ερμηνεία δημοτικών σκοπών (όπως έκαναν πολλοί κορυφαίοι εκπρόσωποι της σμυρναίικης σχολής αλλά και του στεριανού κλέφτικου τραγουδιού), ο Νίκος Χαλδαιάκης με αυτή την έκδοση επανέρχεται στο τραγούδι. Στο μουσικό ταξίδι που μας προτείνει, συνδέει την Αίγινα με τη Λέσβο και τα παράλια της Μικράς Ασίας που αποτελούν μήτρα μουσικής για τη νησιώτικη παράδοση. Μέσα από ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, επέλεξε ορισμένα «διαμαντάκια» που αντιπροσωπεύουν συχνά, και στις δύο περιοχές, τα τραγούδια των μερακλήδων: των ναυτικών, των σφουγγαράδων και των κοντραμπατζήδων.

Από τη Σμύρνη κι Αϊβαλί ʽβγαίναν οι σεβνταλήδες
κι απʼ το Μεσότοπο παιδιά βγαίνουν οι μερακλήδες
[…] πρώτοι στο γλέντι στο χορό, μα όχι μπελαλήδες.

Εξαιρετική η ερμηνεία του στον αμανέ, όπου αναπτύσσει όλη τη φωνητική του δεξιοτεχνία, ακολουθώντας το πρότυπο του παλιού τραγουδιστή Στρατή Ράλλη (γ. 1926) από το Μεσότοπο της Λέσβου:

Όσο μπορείς καρδούλα μου κρύβε βαθιά τον πόνο
για να μην ξέρει ο καθείς με τι μεράκι λιώνω.

Ενώ ερμηνεύει με ξεχωριστή ευαισθησία το αιώνιο παράπονο που έγινε τραγούδι:
Αχ ντουνιά μου αχ ντουνιά μου / δε σε χάρηκε η καρδιά μου
Αχ ντουνιά μου παινεμένε / δε σε χάρηκα καημένε.

Πολύτιμος συνεργάτης στη μουσική επιμέλεια ήταν ο Γρηγόρης Βασίλας, με καταγωγή από το Μεσότοπο, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά και με γνώση σʼ αυτό το «γεφύρωμα» της Αίγινας με το Ανατολικό Αιγαίο.
Συνοδοιπόροι, μια ομάδα από ικανούς μουσικούς της νεότερης γενιάς, που προβάλουν τη δεξιοτεχνία τους στα ταξίμια, στα «βέρσα» και στα σολιστικά οργανικά μέρη, ενώ η ηχολήπτης Γιώργος Καρυώτης, με μαεστρία έχει φροντίσει νʼ αναδείξει τα ηχοχρώματα και τις ισορροπίες της φωνής και των παραδοσιακών οργάνων.

Όλοι μαζί έρχονται να δικαιώσουν τον τίτλο του δίσκου: Οι μερακλήδες το ʽχουνε!.. Με λίγα λόγια: μια πολύ προσεγμένη δουλειά, καρπός μιας συνειδητής πορείας και προσπάθειας στην έρευνα και ανάδειξη του παραδοσιακού ύφους, με το ηθος και τη σεμνότητα που χαρακτηρίζουν τον Νίκο Χαλδαιάκη, ένα πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα της φωνητικής κι ερμηνευτικής του δεινότητας, που είμαστε σίγουροι ότι υπόσχεται πολλά για την παραπέρα πορεία του. "

Λάμπρος Λιάβας

Το cd κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη ελληνική δισκογραφική εταιρεία [b]Δίκτυο[/b] και μπορείτε να το παραγγείλετε από [b]εδώ[/b].:088:

//youtu.be/MsY3N2-d1Tw

Ο Νίκος Χαλδαιάκης ζωντανά σε ένα όμορφο παραδοσιακό.

γεια σου ρε Μαργωνη…βιολαρε…μαγκια σου

κατι και για τους υπόλοιπους μουσικους ?

Ε, τι να πει για τους άλλους αφού δεν έχουν ιδέα από … βιολί!
Δεν νομίζω πάντως ότι χρειάζονται συστάσεις, αφού ο καθένας είναι από τους καλύτερους στο όργανό τους -συμπεριλαμβανομένης και της φωνής. “Dream Team”, με λίγα -βαρβαρικά- λόγια, δηλαδή… :088:

κοιταξε,επειδη μπορει να παρεξηγηθει οτι πω,γιατι μερικοι περιμενουν πωσ και πως,απλα θα πω αυτο:Επειδη ετυχε να συεργαστω με τον Μαργωνη πολλες φορες,κι επειδη για την φωνη το θεμα ειναι υποκειμενικο το αν αρεσει η οχι,ο Σιδερης ειναι απο τους πιο κυριους στην δουλεια του,για τους αλλους δεν μπορω να φερω γνωμη γιατι δεν εχω συνεργαστει.
Τωρα,αν ειδα καλα στα κρουστα ηταν ο Ανδρεας ο Παππας;απο τα παλια Κροταλα[Καριπης και τα ρεστα;]
Οποτε,δεν μπορω να πω για τους αλλους,αλλα τουλαχιστον για Σωτηρη Μαργωνη,Κυριακο Γκουβεντα,Βαγγελη Σαραντιδη και Δημητρη Γασια,και τον Εκτωρα μπορω να μιλησω με τα καλυτερα λογια.Αψογοι,του λαχιστον απεναντι μου,και μαλιστα με τον Μαργωνη μπορω να πω οτι ειχα τις πιο πολλες συνεργασιες.

5200104352578

Περιεχόμενα

  1. Μαύρο Γεμενί (3:06)
  2. Ανάθεμα τον αίτιο (6:55)
  3. Αηδονάκι (4:04)
  4. Μανές (3:49)
  5. Θα πάρω θ’ αφήσω (4:54)
  6. Νανούρισμα (2:59)
  7. Μεσοτοπίτες (5:28)
  8. Της Παλιαχώρας το βουνό (5:07)
  9. Παλιός Καρσιλαμάς (3:37)
  10. Αηδόνια και παγώνια (3:36)
  11. Σαν ποθάνω (4:30)

Συντελεστές

Παίζουν οι μουσικοί:
Σωτήρης Μαργώνης: βιολί
Βασίλης Μπακαγιάννης: κλαρίνο, φλογέρα
Ανδρέας Παππάς: κρουστά
Μάριος Παπαδέας: σαντούρι
Κωνσταντίνος Σιδερής: λαούτο
Κωνσταντίνος Τσεκούρας: κιθάρα

Τραγουδούν: Νίκος Χαλδαιάκης (σε όλα εκτός των 6 και 9), Ασπασία Στρατηγού (6)

Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Βασίλας
Ηχοληψία-μίξεις: Γιώργος Καρυώτης / Sierra Studios
Mastering: Μιχάλης Νικολούδης / Studio Αιολία
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Λάμπρος Λιάβας
Μεταφράσεις τραγουδιών & κειμένων: Τίνα Κοψίδη
Φωτογραφίες: Νατάσα Κουτρούμπα
Σχεδιασμός εξωφύλλου-εντύπου: Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Εκτύπωση: Μιχάλης Ορφανός

Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 2009