Νέτα Σκέτα | Οργανικά του Ρεμπέτικου

Με μεγάλη χαρά παρέλαβα χθες και άκουσα το cd του θεσσαλονικιώτικου ντουέτου Νέτα Σκέτα, το οποίο έχει μέσα 10 οργανικά του ρεμπέτικου ρεπερτορίου. Όλος ο δίσκος είναι εξαιρετικός, με καλά παιξίματα, αυθεντικά και ταυτόχρονα δημιουργικά, πάνω στο ρεμπέτικο ύφος. Φυσικός ήχος και ποιοτικός.

Παιδιά, θα πρότεινα όσοι αγαπάτε το καλοπαιγμένο ρεμπέτικο να αναζητήσετε να ακούσετε και να στηρίξετε την προσπάθεια των παιδιών.

Μπράβο και σε προσωπικό επίπεδο στο μέλος μας @Peloponnisios για τις σοβαρές μπουζουκοπενιές. Και εις άλλα

7 «Μου αρέσει»

Πραγματικά, εξαιρετική δουλειά! Αυτό που λένε: Νέτα σκέτα, σωστά, επαγγελματικά, άψογα. Μπράβο στα παιδιά!
(προσωπική μου προτίμηση: Ταταυλιανό, Σέρβικο, Μουρμούρικο)

4 «Μου αρέσει»

Το ακούω δουλεύοντας! Όντως εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!! :smiley:

EDIT: Προσωπικό αγαπημένο το “Μη με πεισματώνεις”, η κιθάρα εδώ τα δίνει όλα!!! Θα το ακούσω δεύτερη φορά.

1 «Μου αρέσει»

Ναι, πάρα πολύ καλό. Μ’ άρεσε ιδιαίτερα το Μουρμούρικο, παιγμένο με τρόπο που αποδεσμεύεται από το ύφος του πρωτοτύπου αλλά είναι απολύτως μέσα στο ύφος της γενικότερης παράδοσης όπως αυτή έχει φτάσει να είναι σήμερα.

Κι εγώ, τι σύμπτωση! :wink:

1 «Μου αρέσει»

μπράβο σε όλους τους συντελεστές, μουσικούς και ηχολήπτες. να σημειώσω πως η παραγωγή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αναλογική, σπάνιο και δύσκολο στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε.

1 «Μου αρέσει»

Κριτική του δίσκου από τον Πάνο Σαββόπουλο:

Νέτα Σκέτα - Όταν νέοι μουσικοί κάνουν μεγάλα και σοβαρά άλματα!
Κάνω ιδιαίτερη αναφορά, στο σχήμα “Νέτα Σκέτα”, γιατί είναι ιδιαίτερη και η δραστηριότητά τους. Την αφορμή μου έδωσε η κυκλοφορία 10 οργανικών ρεμπέτικων κομματιών τα οποία επέλεξαν, επιμελήθηκαν και έπαιξαν τα δύο αδέλφια (που αποτελούν το σχήμα “Νέτα Σκέτα”), ο Κώστας και Άγγελος Μπουρνάς. Την ηχογράφηση έκανε ο τρίτος αδελφός Θεόδωρος Μπουρνάς.
Η επιλογή, έγινε όχι με γνώμονα το ονόματα των δημιουργών, αλλά το ύφος των οργανικών. Έτσι δε θα βρείτε ούτε δύο κομμάτια που να είναι στο ίδιο ύφος. Τη μερίδα του …λέοντος κατέχει ο Τσιτσάνης, και πολύ δίκαια, αφού αυτός είναι το σημαντικότερο, ευφυέστερο και πολυπλοκότερο μπουζούκι στο ρεμπέτικο, αλλά ταυτόχρονα και ένας δαιμόνιος δημιουργός. Από τις ηχογραφήσεις αυτές αποπνέει μία σεμνότητα, γνώση, δροσιά, έξω από την αυθεντική και ταπεινή ρεμπέτικη ατμόσφαιρα. Τα πρωτότυπα 78-ρια ήταν οι “δάσκαλοι”. Αλλά κάθε ηχογράφημα που είχαν στα χέρια τους οι μουσικοί, ήταν προφανώς μόνο η μία από τις χιλιάδες φορές που είχε παίξει το συγκεκριμένο κομμάτι ο δημιουργός του, και που καμία δεν ήταν “ακριβώς” ίδια με την άλλη. Η μελέτη ήταν σε βάθος κι έτσι όταν ακούω αυτά τα κομμάτια με κλειστά μάτια από τον καναπέ, έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα από τα χιλιάδες παιξίματα του κομματιού που έκανε ο ίδιος ο δημιουργός! Το συστήνω ανεπιφύλακτα, γιατί το θεωρώ ντοκουμέντο. Στο λινκ θα βρείτε πώς θα το αποκτήσετε. Το άλμπουμ διατίθεται σε CD και Digital Download εδώ: https://netasketa.bandcamp.com. Η ακρόαση από τη σελίδα είναι φυσικά δωρεάν.

Πηγή: Πάνος Σαββόπουλος - Panos Savvopoulos: Νέοι και ρεμπέτικο

2 «Μου αρέσει»