Μπράβο για τη μαστοριά σου - Μάρκος Βαμβακάρης

“Μπράβο για τη τσαχπινιά σου”

Ζειμπέκικο που τραγουδά ο Μάρκος με τον Χατζηχρίστο.Τους στίχους του τραγουδιού μήπως μπορεί κάποιος να τους γράψει και να μας πεί και ποιού είναι, πότε γράφτηκε;

Καλησπέρα.

Το τραγούδι αυτό είναι σε στίχους και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη.

"Τα κόλπα σου τα πέτυχες και μ΄έχεις μπλέξει τώρα
γι΄αυτό σε παραδέχομαι στον έρωτα μαγκιόρα.
μπράβο για τη μαστοριά σου
και την τόση τσαχπινιά σου (δις)

Τον έξυπνο κι αν έκανα δε βγήκα κερδισμένος
σ΄αγάπησα και βρίσκομαι στο ντέρτι σου μπλεγμένος.

Ρεφραίν…

Μ΄΄ εσένα παραδέχομαι πως δεν τα βγάζω πέρα
με κόλπα που με τύλιξες, μου πήρες τον αέρα.

Ρεφραίν…

Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ή υπάρχει λάθος στους στίχους, θα συμπληρώσει.

1 «Μου αρέσει»

Ο σωστός τίτλος είναι «Μπράβο για τη μαστοριά σου». Τραγουδούν ο Στράτος σε ταυτοφωνία στα ρεφραίν με τον Μάρκο. Συνθέτης αναφέρεται ο Βασίλης Μαυροφρύδης, στιχουργός Β. Ταμβάκης (ψευδώνυμο του Τσάντα). Δίσκος ODEON GA 7321, 1941. Πιθανολογείται ότι ο πραγματικός συνθέτης δεν είναι ο αναφερόμενος και μπορεί να είναι ο Μάρκος. Στοιχεία από το βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης» του Κουνάδη.

Το τραγούδι στα κουπλέ του είναι 100% βαμβακαρικό, θυμίζει τον ντερβίση. Το ρεφραίν μπορεί να είναι συνεργασία του Μάρκου με άλλον.

1 «Μου αρέσει»

Ακόμη ένα τραγούδι το οποίο ηχογραφήθηκε πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου αλλά κυκλοφόρησε το 1946.

Συγκεκριμένα, ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 1940, λίγες μέρες πριν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ηχογραφήθηκε δέκα (10) νούμερα πριν η ODEON ηχογραφήσει το "Αχ Τσιάνο" 'Βάζει ο ντούτσε τη στολή του΄, το πρώτο της τραγούδι με θέμα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Λόγω των πολεμικών γεγονότων, το τραγούδι δεν κατάφερε να εκδοθεί σε δίσκους.

Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 1946, όταν οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της Columbia επισκευάστηκαν από τις καταστροφές που υπέστησαν από τους Γερμανούς.

Μπήκε στον ίδιο δίσκο (ODEON GA-7321) με το τραγούδι “Ο κουμπάρος ο ψαράς”, το οποίο ηχογραφήθηκε και αυτό τον Οκτώβριο του 1940 αμέσως μετά το “Μπράβο για την μαστοριά σου”. Τα δύο τραγούδια έχουν συνεχόμενους αριθμούς μήτρας/ηχογράφησης.

“Ο κουμπάρος ο ψαράς” όπως και το “Μπράβο για την μαστοριά σου” δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει τον καιρό που ηχογραφήθηκε.

Διασώθηκε, όπως και άλλα τραγούδια, κατά την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς και κατάφερε να ακουστεί σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα.

Ήταν ο δεύτερος μεταπολεμικός δίσκος της ODEON, μετά τον δίσκο GA-7320 με τα τραγούδια “Μανάβισσα με γαϊδουράκι” και “Κορίτσι άπονο”, πάλι με τους Μάρκο Βαμβακάρη και Στράτο Παγιουμτζή στα φωνητικά, τα οποία και αυτά ηχογραφήθηκαν την ίδια περίοδο.

Την ίδια τύχη είχαν και τα τραγούδια “Είσαι αριστοκράτισσα και ωραία”, “Φάνταζες σαν πριγκηπέσσα” και “Τα τσαγκαράκια”, τα οποία ηχογραφήθηκαν για λογαριασμό της ODEON το 1940 και κυκλοφόρησαν το 1946.

Αυτά τα επτά (7) παραπάνω τραγούδια μπήκαν στους τέσσερις (4) πρώτους μεταπολεμικούς δίσκους της ODEON.

1 «Μου αρέσει»