Μπορούμε να ταυτοποιήσουμε σε ηχογραφήσεις άλλους μουσικούς που παίζουν ούτι;

ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΥΤΙ? Π.Χ. ΚΑΠΟΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΥΤΙ Ο ΑΣΙΚΗΣ Η’ Ο ΝΤΑΛΚΑΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ ΟΥΤΙ? Η ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ? Ο UDI SERKIS ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ…?

Από συντονιστή: Αποφεύγουμε την εκτεταμένη χρήση κεφαλαίων στοιχείων, που κουράζουν στο διάβασμα.

Από Νίκο: Είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των μουσικών σε ηχογραφήσεις, τόσο τις παλιές (78στρ) όσο και σε νεότερες, αφού στην ετικέτα σπανιότατα αναφέρονται. Το συχνότερο (και ασφαλέστερο) βοήθημα είναι τα επιφωνήματα προς τον μουσικό (π.χ. η Ρόζα όταν λέει “γειά σου Σαλονικιέ μου”, ή Τομπουλάκη μου). Ο πιό έμπειρος ακροατής θα αναγνωρίσει σχεδόν με βεβαιότητα το ούτι του Τομπούλη στα Σμυρναίικα του μεσοπολέμου, αφού είναι και γνωστό ότι ήταν σχεδόν ο μοναδικός σε αυτό το όργανο. Ο Ασίκης είναι φυσικό να παίζει ο ίδιος όταν το κομμάτι είναι δικό του, το ίδιο και ο Μάρκος Μελκόν. Ο Π. Κουνάδης ξέρω ότι είχε κάνει ένα ταξίδι στην Αγγλία, πριν κάποιες δεκαετίες, με σκοπό να εντρυφήσει στα αρχεία της Κολούμπια / HMV όπου αναγράφονται με λεπτομέρειες όλοι οι συντελεστές κάθε ηχογράφησης. Μας δίνει όμως με το σταγονόμετρο τις πληροφορίες που πρέπει να έχει ψαρέψει, π.χ. στη σειρά που κυκλοφορεί τώρα.

Σίγουρος τρόπος ταυτοποίησης μουσικού δεν ξέρω να υπάρχει, εκτός από τα παραπάνω αρχεία.

Κυριως οι πολυ μθημενοι στο ειδος εχουν την δυνατοτητα να καταλαβουν τα παιξηματα και να τα συνδιασουνε με ονοματα…
Του Μελκον ειναι χαρακτηριστικο,Τομπουλης,Μπατζανος,Κενκουλιαν,Τσολακογλου,ακομα και σημερα μπορεις να καταλαβεις απο τα παιξηματα αν ακους πολλους παιχτες τα γυρισματα τους,και ειμαι σιγουρος πως μετα σιγα σιγα κλεινεις και προς αυτο που σε αντιπροσωπευει.
Ας μην ξεχναμε οτι αυτοι οι μουσικοι ηταν λιγοι που δισκογραφουσαν,η ελιτ των παιχτων.
Εγω για να ειμαι ειληκρινης ψαχνω εδω και παρα πολυ καιρο ηχογραφησεις και ρεπερτορια-ταξιμια του Μαρκου Τσολακογλου.
Ειχα ακουσει απο τον Δασκαλο μου πως ειχε ενα ιδιαιτερο στυλ και παιξιμο πολυ γλυκο,και πως του αρεσε.Ετσι λοιπον σιγα σιγα απο την προσωπικη μου εμπειρια εκανα ενα αρχειο,το οποιο μελετω τα ταλευταια 11 χρονια και ολο το εμπλουτιζω οσο μπορω με την τεχνικη της ανταλλαγης.
Φιλικα
Σπυρος

Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες! Η ταυτοποιηση των μουσικων οντως γινεται πολυ δυσκολη αν εξεραισουμε τα τρια πιο γνωστα ουτια (Μελκον,Τομπουλης και Μπατζανος). Νομιζω πως το πεδιο ξεκαθαριζει σιγα σιγα και οσον αφορα τον Αχιλλεα Πουλο.Το στοιχειο οτι ο Ασικης παιζει ουτι σε ολα τα δικα του κομματια ειναι βοηθητικο! Παρ’ολα αυτα θα ηθελα αν ειναι δυνατον καποια παραδειγματα π.χ. ενα κομματι που να παιζει ουτι ο Μ.Τσολακογλου και ο Κενκουλιαν,εφοσον φιλε Σπυρο εχεις ασχοληθει περισσοτερο.Πιο πολυ ως διευκολυνση στο ψαξημο…

Για τον Αχιλλέα Πούλο πάντως, υπάρχει (αμερικάνικη) ηχογράφηση του Τσακιτζή, με τούρκικο βεβαίως στίχο, όπου πρέπει να παίζει ο ίδιος. Μάλιστα, είναι η μόνη ηχογράφηση που ξέρω, όπου υπάρχει και ενδιαφέρουσα οργανική εισαγωγή στο κομμάτι, διαφορετική από τις μελωδικές φράσεις με κείμενο (Columbia CO - 75009F, 1926).

Στειλε μου αν θες ενα μεηλ,διοτι τα δισκακια τα εχω Ελλαδα και πια τα εχω μονο σε ψηφιακη μορφη μαζι μου Αμερικη,οποτε δεν εχω την δυνατοτητα να σου πω πληροφοριες σχετικα με αλμπου,πρεπει να το δω πρωτα.Τσολακογλου δυστυχως δεν εχω,και εχω ακουσει καλα λογια

Άκουσον:

//youtu.be/Sih-nUsx7uA

Επίσης, στο παρακάτω βίντεο, μετά το δεύτερο λεπτό, παίζει και τραγουδάει ο Udi Hrant Kenkulian (μαζί με τον Τάσο Χαλκιά στο κλαρίνο -πατέρα του Λάκη- και τον Emin Gunduz, στο κανονάκι):

//youtu.be/LxPvrrFUKOA

Υπάρχουν και CD του Udi Hrant Kenkulian. Κυκλοφορούν απο την πολύ καλή εταιρία Tradittional Crossroads του Αμερικανοαρμένιου ουτίστα Richard Hagopian.

Για την ακρίβεια των παραπάνω, η εταιρία Traditional Crossroads ανήκει στον υιό τού Richard, Harold Hagopian, μουσικός κι ο ίδιος, ο οποίος παίζει βιολί και κανονάκι…

Νίκο αυτό είναι εξακριβωμένο? Γιατί εμένα μου θυμίζει Μάρκο Μελκόν το στύλ και ο ήχος του ουτιού…αλλά και οι ανταποκρίσεις που κάνει το ούτι είναι χαρακτηριστικό της δεξιοτεχνίας του…

Τσολακογλου υπαρχει δισκογραφια;
Εννοω σε ψηφιακη μορφη.
Ωραια τα βιντεακια.Μπραβο ρε παιδια,κι εμενα για Μελκον μου κανει Νικολα,αλλα δεν μπορω να το πω με απολυτη βεβαιοτητα.

Όχι, δεν είναι εξακριβωμένο, απλά έτσι νόμιζα. Δεν νομίζω όμως πιά αφού, ακούγοντας προσεκτικά βλέπω και εγώ στιλ Μελκόν και μάλιστα, όχι μόνο στις ανταποκρίσεις αλλά και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, όπου φυσικά είναι αδύνατον να παίζει και να τραγουδάει ο ίδιος άνθρωπος με τέτοιο συγχρονισμό. Γράψε λάθος λοιπόν και ευχαριστώ (και το Σπύρο) για την επισήμανση.