Μισομπούζουκο Σπουρδαλάκη

Καλησπέρα σ’ όλους,

πριν από περίπου ένα μήνα ολοκληρώθηκε η ειδική παραγγελία που είχα κάνει από τον Απρίλη στον Χ. Σπουρδαλάκη για ένα μισομπούζουκο. Μ’ αφορμή το γεγονός αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου και ν’ακούσω τις γνώμες σας για το αποτέλεσμα.

Η επιλογή του οργανοποιού έγινε με βάση την αισθητική, τον επαγγελματισμό, την προσωπική χημεία καθώς και τόσο μετά από έρευνα τόσο στο χώρο αυτό, όσο και με κάποιες επισκέψεις κατ’ιδίαν σε οργανοποιούς που μ’ενδιέφερε η δουλειά τους.

Σχετικά με τα υλικά τώρα: Ηχείο: ινδικός παλίσανδρος, καπάκι: redwood, μανίκι με carbon fiber, διακόσμηση ξύλινη, κλίμακα 65 εκ., σκαλισμένες δούγιες και επικάλυψη ηχείου με φύλλα χρυσού.

Αν και η εμπειρία μου όσον αφορά στον ήχο δεν είναι μεγάλη και το όργανο δεν έχει ακόμα διαμορφώσει οριστικά το ηχόχρωμά του, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επιλογή μου αυτή. Αξιέπαινη θεωρώ επίσης την ιδιαίτερη μέριμνα του Χ. Σπουρδαλάκη, ο οποίος όχι μόνο έδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον στις προσωπικές μου προτεραιότητες, αλλά και με καθοδήγησε (ως αρχάριο) βήμα προς βήμα στην κατασκευή ενός οργάνου ιδιαίτερης τεχνικής και αισθητικής.

Παραθέτω λοιπόν κάποιες φωτογραφίες και θ’ ακολουθήσει το συντομότερο και ηχητικό δείγμα (μόλις βρω κάποιον γνωστό που μπορεί να παρέχει ένα αντάξιο αντιπροσωπευτικό δείγμα)

image image image

3 «Μου αρέσει»

Καλορίζικο , φαίνεται απο τις φωτογραφίες τουλάχιστον καταπληκτικό. Ο Σπουρδαλάκης είναι από τους λίγους σε τέτοιο επίπεδο τόσο ήχου όσο και εμφάνισης αλλά και επαγγελματισμού. Μάνικο με carbon φαντάζομαι ; Εγγύηση…καλοπαιχτο προς το παρόν για μας φάτε μάτια ψάρια

1 «Μου αρέσει»

Πανέμορφο φίλε μου!!!Καλόπαιχτο να είναι!!!

1 «Μου αρέσει»

πολυ ομορφο οργανακι…να παιζεις,να γλεντας και συντομα να δοσεις και σε μας μια ¨γευση¨

Ώρε ομορφιές…
Είχα παίξει με ένα μισομπούζουκο (χωρίς ροζέτα) στο εργαστήριο του Χρήστου. Μου είχε κάνει εντύπωση πως είχε πολλές από τις ηχητικές ιδιαιτερότητες του μαντολίνου παρ’ ότι δεν είχε τσάκιση στο καπάκι. Πολύ όμορφα και σκαστά πρίμα, ωραία ατάκα, μια διαύγεια που αναδείκνυε πολλές συχνότητες, διάρκεια… Και ηχητικό χρώμα που παρέπεμπε σε παλιές ηχογραφήσεις με παιξίματα τύπου Περιστέρη ή κάποια από τα πολύ πρώτα του Τσιτσάνη κοκ.
.
Ανυπομονώ να ακούσω το βίντεο που θα μας ετοιμάσεις!
πολλά και καλά παιξίματα εύχομαι!

Λεω τωρα εγω…μηπως μπορουμε να μαθουμε και ποσο κοστισε…αν επιτρεπεται τετοια πληροφορια…:slight_smile:

@Telemaxos: ναι το μάνικο είναι με carbon fiber

@Babis: Όντως το όργανο μου βασίστηκε στο μισομπούζουκο που είχες δει στο κατάστημα. Απλώς η κλίμακα έγινε 65εκ αντί για 67εκ, άλλαξε ελαφρώς η φιγούρα, προστέθηκε η ροζέτα και η χορδιέρα, μπήκαν άλλα κλειδιά και το μάνικο δεν βάφτηκε μαύρο. Επίσης αυτό που ζήτησα ήταν ο ήχος να έχει “παλαιική” χροιά, μιας και το ρεπερτόριο που με ενδιαφέρει είναι κυρίως πριν το '40.

@Theos: Η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα που είναι αναρτημένα στη σελίδα του κατασκευαστή: http://www.music-instruments.gr/gr/selected_instrument.php?tm=20141016193212&trgt=258

Eυχαριστώ τους υπόλοιπους για τις ευχές σας και ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρίσκομαι Ελλάδα να γνωριστούμε και προσωπικά σε μία απο τις μαζώξεις!

Με το όργανο -λόγω των ιδιαιτέρων διαστάσεών του- περιλήφθηκε και μια τσάντα μεταφοράς ειδικής κατασκευής του Γ. Σερεμέτη. Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να ανεβάσω σχετικές φωτογραφίες…

Με γειά και καλοτάξιμο το εργαλείο!

Θα μ’ ενδιέφεραν οι φωτογραφίες, καθώς και οι επαφές του Σερεμέτη. Ευχαριστώ.

Γλυκολάλητο να είναι…
Φαίνεται προσεγμένο σε όλες τις λεπτομέρειες!

Πανέμορφο! Καλές πενιές και πάντα με υγεία!

ΥΓ. Ο όρος μισομπούζουκο σχετίζεται με το μέγεθος του σκάφους, την κλίμακα ή και τα δύο μαζί ταυτόχρονα;

Παρακαλώ οι πιο γνώστες διορθώστε με… Παραθέτω την άποψή μου (αν και υπήρχε στο παρελθόν σχετική συζήτηση στο φόρουμ αυτό):

Ο όρος μισομπούζουκο είναι αδόκιμος. Μπορεί να προδιορίζεται με ένα απο τα δύο κριτήρια που έθεσες ή και με τα δυο ταυτόχρονα ή και με κάποια άλλα…

Για μένα ετυμολογικά ισχύει το εξής: Ο όρος “μισό-” έχει να κάνει με τη πρόσφατη ιστορία του μπουζουκιού. Δηλαδή -αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν είναι τζουράς- πρόκειται για ένα μπουζούκι που έχει μικρότερες διαστάσεις (τόσο στο μάνικο, όσο και στο ηχείο) από αυτό που είναι κοινώς γνωστό. Δηλαδή το τετράχορδο μπουζούκι, με όλες τις αλλαγές που αυτό έφερε στη νεότερη ιστορία του οργάνου (μεγαλύτερο σκάφος, φαρδύτερο μάνικο)…

Ο όρος αυτός νομίζω ότι παραπέμπει ιστορικά σε τρίχορδα μπουζούκια του 1940 και πριν…

@ Πίκινος: Τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω σχετικές φωτογραφίες. Όσον αφορά στις επαφές φοβάμαι ότι δεν είμαι σε θέση να βοηθήσω (άμεσα), μιας και η ανάθεση δεν έγινε από μένα αλλά απευθείας από τον κ. Σπουρδαλάκη. Παρολαυτά, νομίζω ότι μέσω google είναι εύκολο να βρεθούν στοιχεία επικοινωνίας… Αν πάλι όχι, θα προσπαθήσω να βοηθήσω όπως μπορώ!

[b]Μήνυμα από συντονιστική ομάδα: Παρακαλούνται τα μέλη να συνεχίσει εδώ η συζήτηση για την παρουσίαση του μισομπούζουκου του φίλου D33P. Για το τι είναι μισομπούζουκο έχει ξεκινήσει καινούρια συζήτηση στο παρακάτω λινκ.

[/b]http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=27603

Πέτρο σε συνέχεια της αρχικής σου ανάρτησης, έχω την εντύπωση πως μετά από τόσα χρόνια το οργανακι σου έπεσε στα χέρια μου και το αγόρασα μάλλον εγώ από το Σπουρδαλάκη. Μπορώ να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι το οργανακι αυτό κελαηδάει αν μητει άλλο και όσο για την εμφάνιση είναι από τα αρτιότερα έχω δει μέχρι τώρα. Επίσης παραθέτω και κάνα δυο φωτογραφίες για το αρχείο :blush::blush:

8 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι Marco, που έπεσε σε συμφορουμίτη το όργανο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να το αποχωριστώ. Γι αυτό κράτησα τη χορδιέρα του που τώρα κοσμεί ένα τριχορδάκι τύπου Μουρτζινου του ιδίου κατασκευαστή. Ελπίζω να βρεθούμε σε μια επόμενη μάζωξη του φόρουμ!

2 «Μου αρέσει»

Νασαι καλά Πέτρο. Θα ήτανε ενδιαφέρον να κας δείξεις και το προπολεμικό να πάρουμε μια ιδέα :wink:
Μακάρι να βρεθούμε σε κάποια μάζωξη και να τα πούμε κι από κοντά!

2 «Μου αρέσει»