Κρητική «μαντόλα»

Καλησπέρα και πάλι μετά από πολύμηνη απουσία. Σήμερα επιτέλους ήρθαν στα χέρια μου δύο από τα “παράξενα” όργανα του Β.Βλαχακη… Θα ανεβάσω κάποιες φώτο βιαστικές που πήρα σήμερα και να σας πω επίσης ότι η κλίμακα και στα δύο όργανα είναι 50εκ. Οτιδήποτε άλλο θέλετε να ρωτήσετε ή να μάθετε ρωτήστε με ελεύθερα και θα χαρώ πολύ να βοηθήσω όσο μπορώ.

1 «Μου αρέσει»

Ορίστε και οι φώτο. Προσπαθώ να τις ανεβάσω πολλή ώρα…

IMG_20201008_124335 IMG_20201008_124402

3 «Μου αρέσει»

Αν βλέπω σωστά, τα τάστα μοιάζουν να είναι ίσια στο πρώτο όργανο, αυτό που μοιάζει με το «δικό μου» (που έχει προ πολλού επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του), και πιθανώς λοξά στο δεύτερο, που μοιάζει με κιθάρα. Όμως, σ’ αυτό το δεύτερο, και το ίδιο το μπράτσο είναι λίγο λοξό, σωστά; Οπότε δεν είναι εύκολο να είναι κανείς σίγουρος για το τι άλλο είναι λοξό ή ίσιο…

(Πάντως, ενώ δείχνουν να έχουν πολλή δουλειά επάνω τους, όχι μόνο χειρωνακτική αλλά και στον σχεδιασμό, το αποτέλεσμα μου φαίνεται ατυχές. Ιδίως αυτή η ράχη σαν παρκέ… Λείπει η αίσθηση της απλότητας, κυριαρχεί η εκζήτηση.)

Καλημέρα. Όσον αφορά στο πρώτο όργανον, αυτό με το παρκέ στην πλάτη, είναι κάτι που συνήθιζε ο συγκεκριμένος κατασκευαστής. Την ίδια ακριβώς πλάτη είχε και ένα μαντολίνο του που είχα. Θα ανεβάσω φώτο και από αυτό. Εμένα προσωπικά μου αρέσει αλλά περί ορέξεως… Τώρα όσον αφορά στο άλλο όργανο, είμαι σίγουρος ότι είτε είχε και αφαιρέθηκε μετά, είτε σχεδιάστηκε να μπει αλλά δεν μπήκε ποτέ, δεύτερο μπράτσο. Το οποίο θα το έκανε πολύ ενδιαφέρον. Όσο για τα τάστα είναι ολόϊσια, τελείως κάθετα στο μανίκι δηλαδή. Η φωτό ίσως σας ξεγέλασε. Τα όργανα θα καθαριστούν πολύ καλά και θα γίνει ένα φρεσκάρισμα στο φινίρισμά τους και ύστερα θα είναι διαθέσιμα αν κάποιος τα θέλει. Αν δεν μπορώ να το αναφέρω εδώ αυτό, παρακαλώ να μου το πείτε να το αφαιρέσω.

Όταν με το καλό έρθει η ώρα, υπάρχει ειδική κατηγορία στο Φόρουμ όπου μπορείτε να τα προωθήσετε προς πώληση :wink: (Αγγελίες)

Η πτυχιακή του Μιχάλη Κονταξάκη για το μαντολίνο στην Κρήτη αναφέρεται και στις μαντολινάτες του Ηρακλείου, αναφέρει ότι το 1ο γυμνάσιο είχε συλλογή οργάνων της οικογένειας μαντολίνου για να παίζουν οι μαθητές

Τρεις μαντολινάτες φαίνεται να ιδρύθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου από
τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα: Η μαντολινάτα του μουσικού συλλόγου
«Απόλλων» το 1908, οι μαντολινάτες που δημιουργούσε ανά περιόδους ο καθηγητής
μουσικής, Χουρμούζιος στα πλαίσια της διδασκαλίας του στο 1ο
Γυμνάσιο
Ηρακλείου, από της αρχές της δεκαετίας του ‘30 μέχρι και τα μέσα της δεκαετία του
‘50 και τέλος η μαντολινάτα του συλλόγου Αγίου Δημητρίου που ακολούθησε μετά
την δημιουργία της χορωδίας το 1987 και κράτησε μέχρι το 2003. […]
Επόμενη δημιουργία μαντολινάτας έχουμε από τον Γεώργιο Χουρμούζιο,
καθηγητή μουσικής στο 1ο
Γυμνάσιο Ηρακλείου. Ο Χρήστος Λεοντής, μαθητής του
Γεωργίου Χουρμούζιου και μέλος της μαντολινάτας, την δεκαετία του ‘50, μας δίνει
πληροφορίες σχετικές με την ορχήστρα όπως την βίωσε ο ίδιος. Υπάρχει ως στοιχείο
μια φωτογραφία της μαντολινάτας το 1953 όπου απεικονίζεται ο Χρήστος Λεοντής
ως παιδί.
Ο Χουρμούζιος στα πλαίσια της δραστηριότητάς του ως καθηγητής μουσικής
είχε φτιάξει μια χορωδία για το σχολείο.
Στα πλαίσια αυτής της χορωδίας είχε δημιουργήσει και μια μικρή σχολική ορχήστρα η οποία λειτουργούσε σταθερά, αλλά κατά περιόδους με διαφορετικούς μουσικούς. Ο Χρήστος Λεοντής θυμάται τα ονόματα δύο παιδιών που έπαιζαν βιολί: τον Κώστα Βασιλάκη και κάποιον
Αναστασάκη. Τα μέλη άλλαζαν όταν αποφοιτούσαν από το γυμνάσιο και τους
αντικαθιστούσαν οι νεότεροι. Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του Γιώργου
Χουρμούζιου στο σχολείο υπήρχαν μαντολίνα, μαντόλες και ένα μαντολοτσέλο.

Χα!
Ο Μιχάλης είναι αυτή τη στιγμή μάλλον το καλύτερο μαντολίνο στην Κρήτη. Απ’ όσους έχω ακούσει είναι ο μοναδικός που, ενώ παίζει με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο, καταφέρνει να βγάλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οργάνου. (Ο κανόνας είναι ότι απλώς παίζουν τις μελωδίες, όπως θα τις έπαιζε οποιοδήποτε όργανο.)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που έλεγα κάπου αλλού:

ακολούθησα το σύνδεσμο και μου λέει Oops! That page is private.

Ο @pepe αλίευσε το απόσπασμα αυτό από μια (κατά τ’ άλλα σχετικά άσχετη) συζήτηση που λάμβανε χώρα σε έναν ιδιωτικό χώρο του φόρουμ. (που είναι δηλαδή προσβάσιμος από κάποια μόνο μέλη)

Ο οποίος αναφέρεται σαν μέλος΄(μαντόλα) της μαντολινάτας Αγ. Δημητρίου Ηρακλείου Κρήτης, στο δίσκο τους 15 κλασικά λαϊκά τραγούδια. Στο εξώφυλλο είναι τα όργανα μπροστά και η μικτή χορωδία από πίσω, φαίνεται μια τέτοια μαντόλα στα δεξιά δίπλα στον μοναδικό κιθαρίστα.


Δε νομίζω να είναι ο κύριος της φωτογραφίας του National Geographic από τα 60ς, ίσως να είναι ο γιος του;

Ανεβάζω δική μου φωτογραφία του εξωφύλλου γιατί η διαδικτυακή είναι λίγο χάλια.

2 «Μου αρέσει»

ο λογος που καναν ετσι το ηχειο μαλλον ειναι για να δινει ενταση και ογκο, διοτι επαιζαν σκετα τοτε.

1 «Μου αρέσει»

Οχι δεν είναι αυτός. Ο Βλαχάκης ήταν απλά οργανοποιός και όχι παίχτης. Και επίσης αυτή η φωτο με την Μαντολινατα πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη. Ο Βλαχάκης έχει πεθάνει κάποια χρόνια τώρα. Ίσως μάθω ποιος είναι αυτός με την μαντολα και θα σας πω. Και περίπου πότε είναι η φωτο

Το σημείωμα στο εσωτερικό του δίσκου είναι του Νοεμβρίου 1998, η φωτογραφία θα είναι κι αυτή του 1998 ή παλιότερη. Στα μέλη της μαντολινάτας γράφει:

ΜΑΝΤΟΛΕΣ
Βασίλης Βλαχάκης, Κώστας Καργάκης

4 «Μου αρέσει»

Διαθέτει άλλα στοιχεία η φωτογραφία, Μιχάλη; Πέρα του ότι μάλλον στην περιοχή Χανίων τραβήχτηκε.

(πάντως, αν δεν τη δημοσίευες εδώ, η “κρητική μαντόλα” θα ήταν των αδυνάτων αδύνατον να εντοπιστεί…)

την καβατζωσα απο το ιντερνετ εδω και καιρο. δεν εχω ιδεα. μαλλον σε καποιο αρθρο με ρεμπετικα θα την βρηκα, διοτι μου βγαζει τιτλο απο κατω ‘‘ρεμπετικο’’. νομιζα οτι ηταν λαουτο στην αρχη και οτι δεν φαινεται καλα η φωτο λογο παλαιοτητας, αλλα οταν ειδα τις μαντολες εδω καταλαβα περι τινος προκειται.

2 «Μου αρέσει»

Η φώτο αυτή Μάλλον είναι από Λέσβο. ΠΜ στον συντάκτη αυτού, ίσως βοηθήσει?

Και εδω θα ξέρουν περισσότερα ελπίζω.

http://www.xristonakis.gr/view_category.php?id=27

Ένα γκουγκλάρισα, έβγαλε αυτά.

https://www.google.gr/search?tbs=sbi:AMhZZivwdL_1C0BFQ1mFbltQ1hbean6e6uIj83skEt5QU-AhFmf6Q7h6VC2eNMgKJ_1FNFhv15-7-3P0yqESCyOSV7STZurWGnzMj4aq1TW382qHtHRoTSG4xmhFIHM3cHzw7ta1hSHlqjAZNI2sXRl4IITdQ4-7JPCOdZK51SXy1I8K-4bUHWlCr8Xjzwiv59PNZFcyl0YGGvJoPXerDB38A1zN7yxt3Y6Uti6qzrqOljwaB4panJcvzJh-5Gp2NkfGBlmYTJrKcAYyS2Ys6uzhH9KJWi3UADV0Ycr0u1K7T8yx1ZH-Ru3-qM8oET9OaivMDc_195b75OKADNa9V2Fy1h-eF48462RDOadr5IMc-yhPHJjK391xziaIs1G43NWTR0U4SCzT4bPFcFl_1_1jZqKvCiWc0FMA1Eg

Παρατήρησε κανείς ότι ο πιτσιρικάς στη φωτογραφία φοράει φέσι; :face_with_monocle:

ρώτησα (για την χρήση μαντόλας)τον Γιώργη Σηφάκη στο Ρέθυμνο (Δημοσιογράφος/παραγωγός /μαντιναδολόγος).
η απάντηση .

<

Ο χρήστης Georgios έστειλε Σήμερα στις 7:54 μ.μ.

Παλιά παίζανε μαντολίνο και συνόδευαν την λύρα. Το λαγούτο υπήρχε στα Χανιά. Στο Ρέθυμνο ήταν 2 - 3 λαουτιέρηδες. Ο Μαρκογιάννης το πήγε στο Ηράκλειο. Μου έχει πει ο αείμνηστος Γιώργης Καλομοίρης ότι γύρω στο 1956 είχαν πάει με τον Νίκο Ξυλούρη στη Μεσαρά και άκουσαν τον Σκορδαλό με τον Μαρκογιάννη και ρώταγαν τι είναι αυτό το όργανο που βγάζει τέτοιο ήχο. Τους εντυπωσίασε. Μετά ασχολήθηκε ο Γιάννης Ξυλούρης ι αδερφός του Νίκου και τον συνόδευε. Η μαντόλα είναι παρείστικο όργανο όπως το μαντολίνο και το παίζουν μαντολινάριδες…λυράρηδες και λαουτιέρηδες.