Μια νέα έρευνα για το δημοφιλές αυτό τραγούδι αποδίδει τα εξής στοιχεία, τα οποία πρέπει να υπάρχουν στο δικό μας χώρο, στο ρεμπέτικο φόρουμ, πολύ περισσότερο από μια τοπική εφημερίδα ή κάποιο άλλο άσχετο site (*)
- Για πρώτη φορά στη δισκογραφία εμφανίστηκε με τίτλο:
“Έσπασες τα πιάτα”, 1928-1929, από την Columbia Αγγλίας (αρ.δ.: 18055 / απ.μήτ.: 20593), με εκτελεστή το Νούρο, με διαφορετική μελωδία απ’ αυτήν που γνωρίζουμε, σε ρυθμό χασάπικο.
Οι στίχοι:
“Δεν πάω πια στη φυλακή, βρ’ αμάν
και στου Καπετανάκη, γιαφ- γιουφ
γιατί μού βγάλαν τ’ όνομα, βρ’ αμάν
πως πίνω το μαυράκι, γιαφ- γιουφ”
-
Στη δισκογραφία των 45 στροφών, εμφανίστηκε το 1965, με τίτλο: “Δεν ξανακάνω φυλακή”, από την RCA Victor (48g /2598/1538), με τον Περικλή Κόκκινο, ενώ ως συνθέτης αναφέρεται ο Δ. Μανησαλής και στους στίχους περιλαμβάνονται οι 1η και η 3η στροφή, όπως παρατίθενται πιο κάτω.
-
Το 1972, στις συναυλίες που διοργάνωσε ο Πετρόπουλος στο “Κύτταρο”, το τραγούδησαν οι Γενίτσαρης - Κηρομύτης - Σταμούλης, αρκετές φορές, με τους παρακάτω στίχους:
"Δεν ξανακάνω φυλακή
με τον Καπετανάκη
που χει ντούγκλας το μουστάκι,
έλα να σε δω να παρηγορηθώ.
Τη δόλια τη μανούλα μου
την επότισες φαρμάκι
ρουφιανιά Καπετανάκη.
Τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια.
Ξυπνώ και βλέπω σίδερα
στη γη στερεωμένα.
Τα παιδάκια τα καημένα.
Έλα να σε δω, να παρηγορηθώ.
Μάς έσπασες το ναργιλέ
εσύ και οι φυλάκοι,
ρουφιανιά Καπετανάκη
Τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια.
Τα χέρια μου στον κελεπτσέ
κι ο νους μου στην αγάπη,
πονηρέ Καπετανάκη.
Αχ, μανούλα μου, πονάει η καρδούλα μου".
-
Επόμενη εμφάνιση στη δισκογραφία είναι στις 45 στροφές, το 1973, από την Olymbic - OE 8194, με τον τραγουδιστή των δημοτικών τραγουδιών Δ. Ζάχο και με τη μελωδία με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα.
-
Και ακολουθεί η γνωστή του 1976, των φερόμενων ως δημιουργών, Μιχαλόπουλου - Μπουρνέλη.
Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση καμιά απολύτως να αναφέρεται σε νεότερο “Καπετανάκη” και θεωρείται πια πιθανό να αφορά στον Καπετανάκη, το διευθυντή της φυλακής (όπως “μαρτυρά” και η πρώτη εγγραφή “…στου Καπετανάκη…”)
*Και ελπίζω οι αντιγραφείς να αναφέρουν και την εδώ πηγή. :085: