Η ΜΠΟΜΠΑ του Γρηγορη Μανινάκη

Ο δικός μας Γρηγόρης Μανινάκης απο το ΝΥ κυκλοφόρησε το 2002 στις ΗΠΑ ένα CD με λαϊκα τραγούδια και τίτλο Η ΜΠΟΜΠΑ. Μου τόστειλε μπουναμά τα περασμένα Χριστούγεννα. Το άκουσα, το ξανάκουσα και αποφάσισα ότι μ’ αρέσει και ότι θα άξιζε να το γνωρίσει και άλλος κόσμος. Τώρα λοιπόν που βρήκα χρόνο (καλλιο αργά παρά ποτέ…) ανέβασα μια παρουσίασή του στο Internet στην διεύθυνση www.frank.gr/disklib/bomba.html . Εκεί υπάρχουν στοιχεία για το CD και για το συγκρότημα αλλά και samples των τραγουδιών τα οποία μπορείτε να ακούσετε. Θα ήθελα την γνώμη σας (φαντάζομαι και ο Γρηγόρης).

Τον Γρηγόρη τον γνώρισα το 1982 στη Νέα Υόρκη, όπου τραγουδούσε στο κέντρο “Μικρόκοσμος”, παρέα με την (άγνωστη τότε) Έλλη Πασπαλά, και την επίσης φίλη μου ʼννα Παϊδούση (παρένθεση: η ʼννα ακούγεται και στο “Καφέ Αμάν Αμέρικα”, αλλά στο μεταξύ είχε κάνει κι ένα συγκρότημα “rembetiko…dance” που πέρασε στα charts της Αμερικής με το… “Χαμάμ” του Ανέστου! Τίτλος συγκροτήματος: “Anabouboula”).

Εν πάσει περιπτώσει, ο Γρηγόρης έχει μιάν από τις ωραιότερες φωνές που έβγαλαν οι Έλληνες τα τελευταία 25 χρόνια. Βυζαντινή και λαϊκή συνάμα, μελωδική κι ανάλαφρη σαν το αεράκι, αισθαντική σαν το νερό του ποταμού. Αν κατοικούσε στην Ελλάδα ίσως (αν το επέτρεπαν οι Εταιρίες) να ήταν Νο1. Επί πλέον έχει ήθος, καλλιέργεια, και μιάν ευγένεια που δε βρίσκεις εύκολα.

Νιώθω πάντα χρεωμένος στον Γρηγόρη σε μιά δουλειά και παρουσίαση που να τον κάνει γνωστότερο στο πανελλήνιο.

Μήπως είχε πάρει κανείς το δισκάκι και το έχει ακόμα; Θα με ενδιέφερε να ακούσω το συγκρότημα!