"Η ιστορία του ρεμπέτικου" από τον Κ. Φέρρη

[Παράλληλα με τις ενδιαφέρουσες ιδέες που ρίχνονται για την επόμενη μάζωξη του φόρουμ, μεταφέρω νέα από τον Κώστα Φέρρη, που τον έχουμε χάσει τελευταία].

Το τέταρτο μέρος του ντοκυμαντέρ «Η ιστορία του ρεμπέτικου», που αναφερόταν στη χρονική περίοδο από τον πόλεμο του ΄40 και μετά παρουσίασε χτες, στην Καλαμάτα, ο Κώστας Φέρρης.
Το ντοκυμαντέρ αυτό, δουλειά του ίδιου και της Θέσιας Παναγιώτου ήταν μια ιστορική, κοινωνιολογική, στιχουργική και μουσικολογική προσέγγιση του ρεμπέτικου. Ακούστηκαν σχετικά αποσπάσματα συνεντεύξεων των Ηλία Πετρόπουλου, Μάρκου Δραγούμη, Σάκη Πάπιστα, ενώ, σε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Παρασκήνιο» ακούσαμε τον Τσιτσάνη να εξηγεί πώς κόβονταν τα μπεμόλια, κατόπιν υπόδειξης του Μεταξά. Ο Πετρόπουλος υπερτόνισε την προσφορά του Μουσχουντή για το ρεμπέτικο και τους δημιουργούς του στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφορά έγινε και στη λογοκρισία από το καθεστώς στους στίχους.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν το κάτι άλλο: φίσκα ο χώρος του παραδοσιακού καφενείου, όπου έγινε η παρουσίαση, γεμάτο και το πεζοδρόμιο, αλλά και ο δρόμος, μέχρι απέναντι, όπου ακουγόταν, τουλάχιστον ο ήχος.

Ακολούθησε συζήτηση, καταπληκτικός ομιλητής ο Φέρρης έκανε μνεία και της ύπαρξης του φόρουμ μας.

1 «Μου αρέσει»