Εφυγες και χάθηκα ή Δεν πάει κάτω το κρασί

Γεια σας φίλοι, είμαι αμερικανός και δεν μιλώ καλά, αλλά αγαπώ τα παλιά τραγούδια. Το τραγούδι αυτό λέει ο Στράτος στην ηχογράφηση που γνορίζω. Καταλαβαίνω σχεδόν όλους τους στίχους εκτός από τον πρωτον και εναν κοντά στο τέλος. Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τι εννοούν οι στοίχοι στο bold;

Δεν τραβιέται πια ο χωρισμός
είν’ ο πιο αγιατρευτός καημός…

(Τι κάνει ο χωρισμός;;:wink:

Βρε δεν πάει κάτω το κρασί
αν δεν είσαι πλάι μου εσύ
γύρνα να τα φτιάξουμε
όλοι τους να σκασουνε
όταν θα μας ξαναδούν μαζί

Ποιός είναι οι “όλοι” εδώ; Και τι “σκάζουν”;

Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια!
Δαυίδ

καλώς ήρθες στο φόρουμ!
δεν τραβιέται εννοεί ότι δεν αντέχεται (he can’t stand it no more).
στο τέλος εννοεί να σκάσουν από την ζήλεια τους. όπως λέμε να σκάσω από το κακό μου, να πεθάνω δηλαδή. το “όλοι” μάλλον πάει σε αυτούς που νομίζει ότι τους έκαναν να χωρίσουν.
ό,τι θες ρώτα!
νίκος

Σ’ευχαριστώ πολύ, Νίκο! Τώρα μπήκα στο νόημα με τη βοήθεια σου. Είμαι σίγουρος που θα έχω πολλές ερώτηεις. -Δαυίδ

Φίλε καλωσήρθες στο φόρουμ. Ρώτα ό,τι θες, χαρά μας!

Να προσθέσω σ’ αυτά που είπε ο Liga Rosa ότι το «να σκάσουν όλοι» (και σε διάφορες άλλες μορφές, «να σκάσεις», «έχω σκάσει», «μη σκας» κλπ.) είναι καθιερωμένη έκφραση, ενώ το «δεν τραβιέται πια» όχι. Το καταλαβαίνουμε εύκολα από το συμφραζόμενο (context), αλλά δε νομίζω ότι το λέμε συχνά.

Από αυτή την έννοια του «σκάω» (κυριολεκτικά = explode) βγαίνει και η σκασίλα, στην έκφραση «σκασίλα μου μεγάλη» ή «είχα μια σκασίλα». Σκασίλα είναι η στεναχώρια. Στην έκφραση «σκασίλα μου μεγάλη» λέγεται πάντοτε ειρωνικά, εννοώντας στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο, ότι δεν έχω καμία σκασίλα, δε με νοιάζει καθόλου.

Καλώς ήρθες σε ένα φιλικό φόρουμ για το ρεμπέτικο. Εννοείται ρώτα ότι θες κι είμαστε εμείς εδώ (αν μπορούμε βέβαια) να βοηθήσουμε-απαντήσουμε.

Σε κάλυψαν και οι προηγούμενοι, όσον αφορά τον 2ο στίχο σε bold σαν να λέμε make them all green with envy. Αυτό σημαίνει :slight_smile:

Σας όλους είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια σας! Σας ευχαριστώ και για το καλωσόρισμα. Χαίρομαι που σας βρήκα!