Εμπλουτισμός Wikipedia

(giwrgos) #1

Καλησπέρα,
Διαβάζοντας σε αυτό το forum ανακάλυψα πως υπάρχουν άτομα τα οποία γνωρίζουν πολλά για το ρεμπέτικο και έχουν όρεξη να γράψουν γι’ αυτό.

Για όσους δε γνωρίζουν τη wikipedia, είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική κίνηση για ελεύθερη διάδοση γνώσης. Το περιεχόμενο της διαμορφώνεται από απλούς χρήστες (δηλαδή μπορεί ο καθένας να γράψει άρθρα ή να επεκτείνει ήδη υπάρχοντα).

Στην ελληνική της έκδοση υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι (συνθέτες, στιχουργοί κλπ.)
Πολλοί απο το forum που γνωρίζουν και μπορουν να γράψουν άρθρα για άτομα που άφησαν ιστορία στο ρεμπέτικο (και όχι μονο), νομίζω θα ήταν καλό να βοηθήσουν στην επέκταση του περιεχομένου της ελληνικής wikipedia:

(Πάνος Καραγιώργος) #2

Πολύ ωραία και αλτρουϊστική η ιδέα τούτη, και να με συμπαθάς ρε Γιώργο, μα κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Στην wikipedia έχω πετύχει αρκετές χοντρές μαλακίες πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τις Επιστήμες, την Πολιτική και την Ιστορία. Από τη φύση του δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Ας μην το πάω παραπέρα και μιλήσω για σκοπιμότητες διαφόρων ειδών (μπορεί εγώ να είμαι περίεργος).

Όπως και να το κάνομε η έρευνα είναι έρευνα, και γίνεται από ερευνητές. Το Ρεμπέτικο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ίσως να μην υπάρχει αρκετή κινητικότητα πάνω στη μελέτη του Ρεμπέτικου στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν φάει πολλά χρόνια μελετώντας, ψάχνοντας και μαζεύοντας με μεθοδικότητα και σοβαρότητα - ορισμένοι πιθανώς ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν το’χουν για χόμπυ σαν μερικούς οι οποίοι θα “σερφάρουν” πεντ’έξι ώρες στο διαδύκτιο σε σχετικά sites (βλ. clopy paste), θα ξεφυλίσουν (βλ. clopy paste) δυο-τρια βιβλία και άρθρα, θ’ακούσουν καμιά δεκαριά τραγούδια (μη παραλείποντας να διαβάσουν τα σχόλια του Κουνάδη στο βιβλιαράκι του σιντιού) και σου ξεφουρνίζουν την πλήρη βιογραφία του τάδε καλλιτέχνη με την πλήρη καταγραφή της δισκογραφίας του και μια βαθειά κοινωνιολογική ανάλυση του έργου του - την οποία και θα μοιράσουν από δω κι απ’εκεί στο διαδύκτιο (βλ. wikipedia).

Εγώ προσωπικά δε θα πάρω.

(Ελένη) #3

Πάντως, δεν είναι και κακή ιδέα.
Κάποιοι από το φόρουμ μας έχουν πολλές γνώσεις και θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν κάποια από τα άρθρα. Όποιος και να ανατρέχει για πληροφορίες στη wikipedia, έστω και για να τις αναπαράγει, ωφέλεια θα υπάρξει, εφόσον θα βρει, μ΄αυτό τον τρόπο, στοιχεία τεκμηριωμένα.
Λάθη στη wikipedia υπάρχουν, μου έχει τύχει και μένα να εντοπίσω κάποια ή κάποιες ελλείψεις και κενά και να τα συμπληρώσω ή να δω μετά από καιρό κάποιον άλλο να έχει συμπληρώσει κάτι καινούριο.
Ας το σκεφτούμε.

(Κώστας Κ.) #4

Η wikipedia δεν θά 'πρεπε να αντιμετωπίζεται ως εγκυκλοπαίδεια -ανεξάρτητα τί δηλώνει ο τίτλος της- αλλά ως περιοδικό. Κανένα θέμα δεν αναλύεται, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα της επιδερμικής αναφοράς στα λήμματα και στα θέματά της. Μόνο το γεγονός ότι μπορεί ο καθένας ανεξέλεγκτα, όχι απλώς να γράψει ότι του κατέβει, αλλά να διορθώσει ή να επεκετείνει υπάρχοντα άρθρα τα λέει όλα.

Το μόνο ενδιαφέρον που βρίσκω σ’ αυτή είναι η αποτύπωση κάποιων τάσεων και στερεοτύπων σαν ένδειξη “συλλογικής γνώσης”.

#5

H wikipedia ειναι απλα οτι και το υπολοιπο interner “fast food και ανεξελεκτη γνωση”. Απο την αλλη ομως τσαμπα και διαδομενη προσβαση σε πληροφοριες. Απο εκει και περα ο καθενας μπορει να κανει το παιχνιδι του και να αφησει οτι θεωρει περιττο και λανθασμενο για τους αλλους

#6

Απο ότι είδα τα παιδιά από το sealabs έχουν είδη αρχίσει μια τέτοια δουλειά.

Copy paste from sealabs:

Η Ρεμπέτικη Εγκυκλοπαίδεια (wiki)
βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας.
Η δοκιμαστική περίοδος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Η κανονική λειτουργία ξεκινάει στις 25 Οκτωβρίου!

Τώρα εάν θα είναι λανθασμένες οι πληροφορίες τους για το ρεμπέτικο (και όχι μόνο), δεν ξέρω…
Για να δούμε τη θα δούμε…

(mortis_junior) #7

Καλησπέρα σε όλους,

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψη μου ως Κωνσταντινος, μιας και εγώ έχω συμμετάσχει λίγο σε αυτή την προσπάθεια. Κατά την αντίληψή μου ο σκοπός της δημιουργίας μιας τέτοιας σελίδας δεν είναι ούτε ο χαρακτηρισμός της ως πρωτογενής ερευνητικός χώρος, ούτε η προώθηση ή ο χαρακτηρισμών των συμμετεχόντων σε αυτή ως ερευνητές και γενικά ούτε κάποιος ιδιοτελής σκοπός. Το γεγονός ότι διαβάσαμε και παραθέσαμε την πρωτογενή έρευνα δεν νομίζω να υπονομεύει ούτε την δουλειά των ερευνητών αλλά ούτε και την ποιότητα της πληροφόρησης. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια την μεγάλη πιθανότητα αρκετών λαθών. Για το λόγο αυτό η δυνατότητα παρέμβασης από τον καθένα που μπορεί έχει μεγαλύτερη γνώση, επιτρέπει τη μείωση τέτοιων λαθών.

Η ιδέα που προάγεται για μένα είναι η δημιουργία ενός κοινού χώρου (σαν μια εγκυκλοπαίδεια) όπου θα παρατίθεντο ελεύθερα διάφορες τεκμηριωμένες πληροφορίες για τον χώρο του λαϊκού-ρεμπέτικου τραγουδιού στο διαδίκτιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή βιβλιογραφίας έτσι ώστε να τεκμηριώνεται το σχετικό άρθρο από μελέτες ερευνητών του αντικειμένου. Προσωπικά δεν έχω ούτε το υλικό, ούτε την ψευδαίσθηση ότι αποτελώ ερευνητής του χώρου. Άσχετος είμαι με 2-3 βιβλία και μερικά ένθετα σιντιού και το παραδέχομαι. Ωστόσο η ιδέα συγκέντρωσης όλων εκείνων που έχουν από 1-2 βιβλία και μερικά σιντι σε ένα κοινό χώρο δεν νομίζω να είναι ευκαταφρόνητη ούτε αναξιόπιστη (καθώς βασίζεται σε πηγές). Αντίθέτος μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως πρωτότυπη μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω.

Επειδή φλυάρησα αρκετά θα σταματήσω εδώ. Πάντως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή αξιολογείται από άτομα που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον χώρο του λαϊκού-ρεμπέτικου τραγουδιού.

Να σται καλά