ΕΚΘΕΣΗ για τον ΤΣΙΤΣΑΝΗ στα ΤΡΙΚΑΛΑ

Λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» στις 18 Ιανουαρίου 2009 με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη εγκαινιάζει μεγάλη έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού.
Η έκθεση αυτή φέρνει στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα που επιμελήθηκε με πολύ κόπο και μεράκι ο Κώστας Χατζηδουλής, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο λαϊκό τραγούδι και τους καλλιτέχνες που το υπηρέτησαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να το υπηρετούν.
Ο Κώστας Χατζηδουλής δούλεψε επίπονα για αυτή την έκθεση, και αναδεικνύει με εξαίρετο τρόπο τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη περιγράφοντας ταυτόχρονα το ιστορικό περιβάλλον από το 1915 που γεννήθηκε ο Τσιτσάνης μέχρι τις μέρες μας.
Με την έκθεση αυτή το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ολόκληρη τη φετινή χρονιά και έχουν σαν στόχο - όπως και η λειτουργία του μουσείου που θα ανοίξει σύντομα - να αναδείξουν τη σημαντικότητα της δημιουργικής προσφοράς του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό.

Καλησπέρα,

Το μουσείο εγκαινιάστηκε- επιτέλους- και πλέον ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει σημαντικό αρχειακό υλικό που αφορά τον συνθέτη (άρθρα εποχής, καρτέλες δισκογραφήσεων, κάποια προσωπικά αντικείμενα του συνθέτη κ.ά.). Προσωρινά το υλικό του μουσείου στεγάζεται στον Μύλο του Ματσόπουλου με σκοπό να μεταφερθεί, στο εγγύς μέλλον, σε μόνιμο χώρο (σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Τρικκαίων κ. Ταμήλου). Στα εγκαίνια παρευρισκόταν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος έβγαλε έναν συγκινησιακά φορτισμένο λόγο, ο Κώστας Χατζηδουλής, ο Θεόφιλος Αναστασίου και διάφοροι άλλοι τοπικοί παράγοντες. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα μικρής διάρκειας.
Το ζήτημα, τώρα, είναι η εφεξής πορεία του μουσείου και ο εμπλουτισμός του με νέο αρχειακό υλικό. Επίσης, απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας του μουσείου, καθώς και η ψηφιοποίηση του αρχείου του για ερευνητικούς- και μη- σκοπούς. Έτσι, ο καθένας θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο πολύτιμο υλικό (εξάλλου, αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;).

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.