Η κινητή έκθεση λαϊκών οργάνων στα Τρίκαλα

Η ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

“Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα”
Έκθεση - εκπαιδευτικά προγράμματα - συναυλία
13 Δεκεμβρίου - 22 Ιανουαρίου 2015

Κουρσούμ Τζαμί

Οδός Καρδίτσης – Τηλ. : 24310-77977

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο - Κυριακή 09:00-15:00

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε στα Τρίκαλα, στο «Κουρσούμ Τζαμί», σε συνεργασία με το «Μουσείο Τσιτσάνη», την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων, η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων –Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2015 και πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα.
Παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.
Στη συνέχεια, η έκθεση θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Βόλο και Καρδίτσα), όπου για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί νʼ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη που παρακολούθησαν περίπου 100 δασκάλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
  2. Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη έγινε τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και συνδυάστηκε με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.
  3. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
  4. Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
  5. Μουσικοχορευτική εκδήλωση (την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015), με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, μαθητών και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και θα δοθούν έπαινοι σε επιλεγμένες ζωγραφιές μαθητών του δημοτικού που καλούνται να ζωγραφίσουν τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.

Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις
είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο - Κυριακή 09:00-15:00

Στη σελίδα του Μουσείου

Στο facebook

Κατι εντελως ακυρο.
Στο κατω μερος της αφισας υπαρχει η φωτο με τον μερακλωμενο λαουτιερη.
Γνωριζει κανεις κατι γι αυτην;

Φιλε BLEKO καλησπερα,χωρις να ειμαι 100% σιγουρος πρεπει να ειναι στο Συρακο η φωτογραφια με τον Λαουτιερη, θα θυμηθω και θα σου απαντησω. Οπου δω φωτογραφιες με Λαουτιερηδες τις καταγραφω γιατι ηταν ο πατερας μου Λαουτιερης,και εχω μονο τεσσερες ασπρομαυρες και μια εχρωμη φωτογραφιες του.Σε περιμενουμε στα τρικαλα μαζι με τα οργανα να γνωριστουμε απο κοντα,αποψε παιζουμε στον φιλο σου.

Γεια σου Τρικαλινε!
Μακαρινα τα καταφερω να ερθω ξανα,να δωσετε χαιρετισμους στον Ακη!..Παληκαρι μεγαλο!!!

Σχετικα με τη φωτο βρηκες κατι αλλο;
Το οτι πρεπει να προερχεται απο στεριανη Ελλαδα το εκοψα λογω κλαρινου στη δεξια πλευρα.
Παντως ειναι πολυ δνατη φωτο…αποτυπωνει το μερακι!

http://www.instruments-museum.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=1&the2id=19&the3id=&theid=19&open1=1&open2=19&open3=&thepid=255&theq=

(Όχι ο Φουσταλιέρης, η αποκάτω φτγρ)

Μα, νομίζω, στο βιβλίο Ανωγειανάκη ήταν η αρχική της δημοσίευση.