Δ. Φράττης (Μητσάρας)

Φίλοι Καλησπέρα. Θα ήθελα μια βοήθεια αν μπορεί κάποιος να μου δώσει πληροφορίες για ένα τραγουδιστή.
Δίπλα από το γυμνάσιο που πήγαινα στη Λάρνακα μετά τη προσφυγιά έμενε ένας μερακλής γεροταβερνιάρης από τη κατεχόμενη Λύση. Λοιπόν εκεί ήταν το στέκι που σύχναζα καθότι εμείς από χωριό πηγαίναμε πολύ νωρίς στη Λάρνακα (το ωράριο του λεωφορείου βλέπετε) και ο γέρος με αγαπούσε γιατί έπαιζα μπουζούκι. Είχε δε και μια φωνάρα καμπάνα και τραγουδούσε πολύ τα τραγούδια του Μητσάρα (Δ. Φράττης Μητσάρας). Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει πληροφορίες για αυτό το τραγουδιστή θα του ήμουν υπόχρεος. Ευχαριστώ Πολύ.

Ο Μητσάρας ; Πειραιώτης, με καταγωγή Σαλαμίνα. Από του αφανείς, εργάτες, που έβγαλαν μια ζωή με το μπουζουκάκι τους και τα τραγουδάκια τους. Εμείς τον μάθαμε μετά το 76-77, από μια σειρά (4-5 δίσκοι) “Η Παλιά φρουρά”, που τραγούδαγε αυτός και ο Μοσχονάς, σε σύγχρονες ηχογραφήσεις. Δεν νομίζω ότι είχε παλιά δισκογραφία. Φωνή τύπου Μάρκου. Θυμάμαι τα τραγούδια Είχα πέντε τάλληρα, Το βαπόρι (για το γνωστό, της Περσίας), Η μάσκα κ.ά. Συμμετείχε καμία φορά στις εκδηλώσεις του Σχορέλλη, ο οποίος τον έχει συμπεριλάβει και στην Ανθολογία.

Ο Μητσάρας ήταν απ’ τους παλιούς. Μάγκας και ρεμπέτης σωστός. Είχα την τύχη να τον ακούσω ΄ταν ήμουν πιτσιρικάς σε μια συναυλία με παλιούς ρεμπέτες (μάλλον ο Σχορέλης την είχε διοργανώσει). Εκανε και μια γερή επιτυχία με το “Είχα πέντε τάλληρα” που δεν έλειπε από κανένα τζουκμποξ.