Διαφήμιση με Μπουζούκι το 1905

μπουζούκι

(Φώτης Χατζίδης) #1

Καλησπερίζω τα μέλη και τους επισκέπτες της σελίδας!

Παραθέτω στην κρίση σας, διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα “Ατλαντίς” της Ν.Υόρκης, του οργανοποιού Θεόδωρου Καράμπα, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου του 1905. Το ιδιαίτερο της διαφήμισης οφείλεται στο γεγονός της ύπαρξης φωτογραφίας με καθήμενο μπουζουξή που κρατάει το όργανο. Δεν γνωρίζουμε αν ο εικονιζόμενος είναι ο ίδιος ο Καράμπας ή κάποιος άλλος.

Αντιγράφω από την εφημερίδα την καταχώρηση της 1/7/1905 την οποία μπορείτε να δείτε στα 2 αρχεία που ανεβάζω.

[i][b]ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΚΑΡΑΜΠΑΣΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ
82 St. Mark’s Place, New York.Τηλέφωνον 995 Orchard.

Ο κ. Θεόδωρος Καράμπας επιδιορθώνει και κατασκευάζει μπουζούκια, λαβούτα και μανδολίνα εις τιμάς λίαν συγκαταβατικάς. Μία δοκιμή δύναται να πείση πάντα παραγγέλοντα περί της τελείας τεχνικωτάτης κατασκευής των.

[/b][/i]Η ποιότητα της εικόνας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να δούμε καλύτερα το όργανο. Η ίδια διαφήμιση συνεχίστηκε για όλο σχεδόν τον Ιούλιο του 1905.


(Νίκος Σαρηγιάννης) #2

μπράβο ρε φώτη! μήπως είναι καραμπάς (οξύτονο);
δυστυχώς η ποιότητα δεν βοηθάει να δούμε το όργανο, ούτε αν παίζει με φτερό… μοιάζει πάντως στο καράολο που ξέρουμε:
http://www.rembetiko.gr/forums/album.php?albumid=437&attachmentid=4377


(SDimis) #3

http://memoriesoftheinnocentage.blogspot.com/2015/04/the-futuristic-bouzouki-of-theodoros.htmlhttp://memoriesoftheinnocentage.blogspot.com/2015/04/the-florist-luthier-of-ny.html

O Καραμπα΄ς ειναι και χρησιμοποιουσε την φωτογραφια αυτη σε καποιεσ απο τις ετικετες του


(Φώτης Χατζίδης) #4

Νίκο μεταφέρω τα μπράβο στον φίλο SDimis με αυτά που μας ανέδειξε. Ένα χρόνο μετά την μετανάστευση του στις ΗΠΑ ο Καράμπας (Νίκο αυτό γράφει η διαφήμιση αν προσέξεις) είχε στήσει το μαγαζί του και μάλλον αυτή η διαφήμιση είναι η πρώτη που έκανε.

Φίλε SDimis και πάλι μπράβο.


(Φώτης Χατζίδης) #5

Για να μην παραπληροφορώ πήγε στην Αμερική το 1894 και το 1904 έγινε Αμερικανός πολίτης.


(Νίκος Σαρηγιάννης) #6

δίκιο έχεις, δεν το πρόσεξα. τόσα χρόνια καραμπά τον λέμε, υπάρχει κάπου συνηθισμένο αυτό το επίθετο; ή μήπως είναι κάποιο λάθος της εφημερίδας; υπήρχε ένας κατάλογός του κάπου, αυτός θα είχε σωστό τον τονισμό.


(Petros Veneris) #7

Αν πέρασε από τη Γαλλία πριν, πιθανόν να του έμεινε Καραμπάς από Καράμπας. Κι εμένα στη Γαλλία με φώναζαν Πετρός. Δε τη γλυτώνεις.