Βιβλια εκμαθησης και συμβουλες για αρχαριο 4χορδο μπουζουκι

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα και χαίρομαι που βρέθηκα εδώ. Είμαι αυτοδίδακτος στη κιθάρα με αρκετό διάβασμα και ενασχόληση αλλά ποτέ δεν έκανα μάθημα. Από μικρός είχα μουσικό αυτί όπως μου έλεγαν όλοι και άστρο. Τα ακούσματα μου είναι πιο λαϊκά βεβαια. Για να μη κουράζω. Έφτασε στα χέρια μου ένα 4χορδο μπουζούκι του κάποτε και το πήγα για επισκευή κτλ. Πάντα μου άρεσε το μπουζούκι και πιο παλιά είχα πάρει αλλά επειδή δεν ασχολήθηκα ποτέ το έδωσα και το μετάνιωσα. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το μπουζούκι αλλά σωστά. Όχι ταμπλατουρες και δεσμευτικές λύσεις ή κάποια βίντεο στο youtube. Θα ήθελα να δοκιμάσω να πάρω κάποιο βιβλίο να μάθω βήμα βήμα θεωρία,όσο γίνεται. Προφανώς φαντάζομαι θα έχει και tabs. Με ποιο βιβλίο θα μπορούσα να ξεκινήσω σιγά σιγά και γενικά σε ποιον δημιουργό να απευθυνθώ (βιβλιου). Προφανώς υπάρχει στο μυαλό μου κάποιο μάθημα αλλά λόγω ότι έχω μια πολύ καλή βάση με τη κιθαρα (δρόμους, συγχορδίες κτλ) θα ήθελα πρώτα να δοκιμάσω μόνος μου.

για ξεκίνησε πχ απο εδω.

https://rembetiko.gr/search?q=%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%20%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1%20

1 «Μου αρέσει»

Φίλε Γεράσιμε, καλωσήρθες!

Μ’ αυτά που περιγράφεις, ότι παίζεις λαϊκά στην κιθάρα με δρόμους και ότι δουλεύει καλά τ’ αφτί σου, δεν πρέπει να έχει και πολλή θεωρία να μάθεις που να μην την ξέρεις ήδη. Δεν υπάρχει θεωρία για το κάθε όργανο, υπάρχει θεωρία για την κάθε μουσική.

Αυτό που υπάρχει για το κάθε όργανο είναι η πρακτική. Αλλά σαν κιθαρίστας, την ταστιέρα του 4χ μπουζουκιού (δακτυλισμοί για κλίμακες, συγχορδίες κλπ.) σχεδόν την ξέρεις ήδη κι αυτήν. Τι μένει; Το δεξί χέρι (πενιά) και διάφορα ειδικά μπουζουκίστικα κόλπα, τρίλιες και τέτοια. Αυτά μόνο άνθρωπος θα σ’ τα δείξει, όχι βιβλίο.

Όχι πως θα σε απέτρεπα από το διάβασμα. Κάθε βιβλίο που να μην είναι φορτωμένο με χοντρά λάθη καλό κάνει, έτσι για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση. Αλλά βασικά μάλλον δάσκαλο γυρεύεις.

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ για την απαντηση. Φαντασου οτι εγω πιο πολυ μπουζουκι σολαρα. Και προσπαθησα να το μεταφερω στη κιθαρα μη γνωρίζοντας το παραμικρο. Μετα περασα στις συγχορδιες και λιγο γεμισματα. Ο φιλος που παιζουμε (μπουζουκι αυτος ,εγω κιθαρα) μου λεει οτι δεν ειναι κατι εφοσον παταω ηδη στη κιθαρα και βγαζω live μονος μου πια. Εγω απο την αλλη βλεπω μεγαλες διαφορες στη δαχτυλοθεσια. Ισως λογω απειριας. Για αυτο ελεγα να παρω καποιο βιβλιο με θεσεις κτλ. Στη συνεχεια της μελέτης μου επισης παρατηρησα το εξης. Εγω παιζω καθαρα και μονο απο kithara.to κατι που με περιοριζει πολυ. Για αυτο και τωρα εχω μπει να μαθω τονους μινορε και ματζορε για να αποδεσμευτω και να καταλαβω τον κυκλο 1-5-1-7 ή 6-7-1 κτλ. με τη βοηθεια του “μαεστρου” βεβαια. Δεν θα ηθελα να κανω το ιδιο λαθος στο μπουζουκι. Γιατι θα μπω σε καλουπια και απλα θα παιζω ουσιαστικα απο μια οθονη. Για αυτο και σκεφτηκα καποια υπόδειξη απο βιβλιο γιατι (και πολυ ξεκαθαρα) καθολου χρονος ουτε για περαιτερω θεωρια και χρονος /χρημα για διδασκαλία. Αν χρειαστει ναι αλλα προσπαθω να δουλεψω με τον εαυτο μου για να μαθω, κυριως γιατι το χω ξανακανει. Ηλπιζα καπως να υπαρχει ενα εγχειριδιο για βασικες υποδειξεις ,συγχορδιες, δαχτυλοθεσια κυριως και φανταζομαι μετα με υπομονη και πρακτικη πανω στη ταστιερα. Η κιθαρα μου πηρε μηνες. Και δε το μετανιώνω λεπτο. Κ ακομα ψαχνω. Οσο προλαβαινω πια. Ο μαεστρος λεει οτι εχω αστρο. Και διαφοροι αλλοι που χω συναντησει και με εχουν ακουσει (κοτσιρας,μπασης,σχολη φωνητικής και ορθοφωνιας).βλακειες. τελος παντων. Το μπουζουκι θα φτασει στα χερια μου λιγο μετα το πασχα ισως. Θα αναζητησω περαιτερω εγχειριδιο και θα χωθω σε μελετη. Απλα αν γνωρίζουμε προς τα που και σε ποιο εγχειριδιο θα μπορουσα ισως να στραφω, ισως με βοηθουσε.

Πολύ χρήσιμη βρήκα τη σχετική πτυχιακή εργασία του Χ. Σκαμνέλου, Μέθοδοι μπουζουκιού: από την εμπειρία στα εγχειρίδια (ΤΕΙ Ηπείρου 2007):

2 «Μου αρέσει»

Εντάξει λοιπόν, μαζί σου! Η αυτοδιδασκαλία έχει μια ιδιαίτερη αξία η οποία από πολλούς κοντεύει να ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια. (Απλώς βέβαια έχει και κάποια ρίσκα, όπως μπορείς να δεις σε παρόμοιες συζητήσεις αλλού στο φόρουμ. Και ποια επιλογή όμως δεν έχει;)

Βιβλία σίγουρα υπάρχουν, άσχετα αν εγώ δεν τα ξέρω.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστω παρα παρα πολυ

1 «Μου αρέσει»