Βιβλία για το Ούτι, τον ταμπουρά, το νησιώτικο λαούτο και την θεωρία της Δημοτικής Ελληνικής Μουσικής

Καλή Χρονιά σε όλους, Θα ήμουν ευγνώμων αν με πληροφορούσατε σχετικά με ποια κατά την γνώμη σας
(ως εμπειρότεροι) είναι τα καλύτερα και ευκόλως κατανοητά για αρχάριους, βιβλία για το Ούτι, τον ταμπουρά, το νησιώτικο λαούτο και την θεωρία της Δημοτικής Ελληνικής Μουσικής.
Γνωρίζω τα ιντερνετικά μαθήματα τα οποία πολλές φορές είναι αξιολογότατα. Ενδιαφέρομαι όμως ειδικά για βιβλία.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για όποια βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε.

Ρίξε μια ματιά εδώ. Σελίδα κα’ (=21, αλλά 23 του πδφ) και εξής.

Η οπτική με την οποία περιγράφει ο Σπυρίδων Περιστέρης (μουσικολόγος, συνονόματος του μουσικού Σπύρου Περιστέρη) την παραδοσιακή μουσική είναι η πληρέστερη και οικονομικότερη που έχω δει. Δεν έτυχε μεγάλης διάδοσης ως θεωρητική γλώσσα, κι έτσι δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω για να συνεννοηθώ με άλλους, αλλά και πάλι με βοήθησε τόσο πολύ να καταλάβω τα πράγματα ώστε πλέον πολύ εύκολα μπορώ να μιλήσω με τον άλλον σε όποια γλώσσα καταλαβαίνει εκείνος, μακαμίστικη, βυζαντινή ή λαϊκών δρόμων.

Θεωρώ δε ότι καλύπτει κάθε είδος παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, από τα κλασικά στεριανά δημοτικά, τις πιο ιδιόρρυθμες περιπτώσεις όπως 5τονικά Ηπείρου ή μακαμοειδή Μ. Ασίας, μέχρι και τα ρεμπέτικα πριν προχωρήσουν οι δυτικές επιδράσεις πέρα από κάποιο άλφα όριο.

Γιατί τη θεωρώ τόσο καλή: (α) για τον αμέσως παραπάνω λόγο, ότι με λίγους βασικούς κανόνες καλύπτει τόσο ποικίλη ύλη, όθεν και τη χαρακτήρισα «οικονομική», και (β) γιατί στηρίζεται στην ίδια την πράξη και όχι σε μια άλλη θεωρία συγγενούς ή στενότερου είδους μουσικής, όπως το μακάμ ή οι Ήχοι, που ως θεωρίες έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν μια πολύ συγκεκριμένη ύλη, και εκτός αυτής χρειάζονται ένα σωρό προσαρμογές και επεξηγήσεις.

Το έχω διαφημίσει κι άλλες φορές στο φόρουμ. Δεν ξέρω αν είχε επιτυχία η διαφήμισή μου, πάντως μια δοκιμή θα σε πείσει.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Νομίζω και εγώ ότι μάλλον θα πρέπει να είναι ότι καλύτερο απο βιβλία σε αυτό που ψάχνομαι να μάθω.
Καλή Χρονιά.

Για ταμπουρά υπάρχει

  • «Ταμπουράς : Μέθοδος διδασκαλίας , Ανώνυμα ελληνικά τραγούδια : Θεωρητικό πλαίσιο και μουσικές αναλύσεις» του Νίκου Γράψα
  • «Παραδοσιακό ηχόχρωμα ,Μέθοδος διδασκαλίας εκμάθησης ταμπουρά με χρήση του αριθμητικού τροπικού συστήματος » του Νεκτάριου Δημ. Πιτσιούγκα.

Δεν τα έχω διαβάσει.

Επίσης έχουν γράψει για το ούτι ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και για το λαούτο ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Βρήκα μια παλιά συζήτηση στο φόρουμ γι’ αυτό το βιβλίο. Προκύπτει ότι μάλλον είναι εξαντλημένο (αν δεν έγινε επανέκδοση πιο πρόσφατα από τη συζήτηση), αλλά αν σ’ ενδιαφέρει ρίξε μια ματιά, μπήπως βρεις καμιάν άκρη…