Βάση δεδομένων ρεμπέτικων mp3 (2008)

Καλησπέρα!

Σκέφτομαι να ξεκινήσω να μεταφέρω τα cd μου στο pc με τη μορφή mp3.

Μπορείτε να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης αυτών των mp3, έτσι ώστε να μπορώ να καταχωρώ εύκολα τα στοιχεία του κάθε τραγουδιού; πχ στιχουργό συνθέτη κλπ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :slight_smile:

Αν εχεις το Nero μπορεις να το κανεις, αρκει να κατεβασεις το NeroMP3 PRO απο το νετ και να το βαλεις στον φακελο του Νερο

Ένα από τα πιο εύκολα και εύχρηστα που χρησιμοποιώ εγώ, απροβλημάτιστο με τις ελληνικές γραμματοσειρές και με πολλές άλλες δυνατότητες είναι το Tag&Rename. Νομίζω ότι θα σε καλύψει απόλυτα.
To plugin του Nero, που αναφέρει ο Αλιτης παραπάνω, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων σε σχέση μ’ αυτό.

το Tag&Rename δεν κανει τα Wave σε MP3 …νομιζω δηλαδη…δεν ειμαι και σιγουρος

Πρόγραμμα διαχείρισης ζήτησε, όχι μετατροπής. Για μετατροπή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και το Media Player που κάνει μετατροπή από CD σε mp3

:082: ετοιμοπολεμο το Φορουμ βλεπω…αυτο δεν ειναι καλο το δικο μου ειναι καλλιτερο …δεν ζητησε αυτο ζητησε εκεινο…αυτο δεν κανει αυτο κανει το αλλο…και εμενα η απορια μου ειναι απο ποτε η microsoft με τον WMP συμπιεζει σε MP3 και οχι σε WMA…Τελικα πρεπει να εχετε δικιο…απλα σκεφτομουν δυνατα

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση!

Τα ριπάρω με τον WMP και τα επεξεργάζομαι με το Tag&Rename!

:slight_smile:

Καλημέρα.
Για τη μετατροπή σε MP3 ή άλλο format ήχου, χρησιμοποίησε το dBpoweramp Music Converter, το οποίο θα βρεις εδώ: http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm.

Για την εύκολη οργάνωση των tags, δοκίμασε το Tag&Rename που πρότεινε ο webmaster, καθώς και το CD-Tag (το οποίο όμως δεν είναι free).

Καλή επιτυχία!

Μακράν, ο καλύτερος ripper είναι το winamp. Μέχρι πρόσφατα το θεωρούσα υποδεέστερο του Media Player, μέχρι που κατέβασα το καινούργιο (winamp 5.52). Μετατρέπει τα πάντα στα… πάντα. Μέχρι και μετατροπέα για flac format που έψαχνα, ανακάλυψα ότι το codec του είναι από τα καλύτερα, όπως και το νέο του επανασχεδιασμένο library. Και από ήχο, δεν παίζεται με ενσωματωμένο dynamic equalizer. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά την Pro version, η οποία ξεκλειδώνει διάφορα extra καλούδια.

Επίσης, ένα tip: όταν μετατρέπετε κομμάτια από wav σε mp3, ή τα ριπάρετε απ’ ευθείας από cd, να επιλέγετε variable bitrate. Αυτό γιατί το πρόγραμμα αποφασίζει ποιά μέρη κάθε κομματιού χρειάζονται αυξημένο bitrate και ποιά όχι. Έτσι, κερδίζετε και σε ποιότητα και σε αποθηκευτικό χώρο. Το winamp έχει επιλογή που του ορίζετε το minimum και το maximum bitrate που θέλετε να φτάσει και αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Webmaster, ο ήχος του Winamp είναι το ίδιο κακός με τον ήχο του Windows Media Player, για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα σήματα μέσω DirectSound περνάνε από τον kmixer των Windows ούτως ή άλλως υποβαθμίζει σημαντικά τον ήχο.

Για το Winamp υπάρχει ASIO plug-in, το οποίο σε συνδυασμό με συμβατή κάρτα ήχου, παρακάμπτει τον kmixer. Επίσης, θεωρείται λάθος η χρήση οποιουδήποτε equalizer που χρωματίζει τον ήχο…

Εννοείται φίλε, αν έχεις μια Soundblaster X-Fi Platinum και βγαίνεις με monitors, τότε επιβάλλεται να ακούς flat. Εγώ με μια onboard 5.1 και 5 μέτρια ηχεία της Creative, χρησιμοποιώ custom settings στο equalizer για να ακούω αξιοπρεπώς και σε καλή απόδοση σε σχέση με τον εξοπλισμό μου. Επίσης, παίζει ρόλο και τί μουσική συνήθως ακούς. Για ρεμπέτικα από 78άρηδες δίσκους, τίγκα στο φύσημα και στο παράσιτο, δε θα δεις τεράστιες διαφορές εκτός αν ζεις μόνος σου και τσιτώνεις την ένταση. Απ’ την άλλη, αν ακούς heavy metal και φτιάχνεσαι με τον ήχο απ’ το hi hat του ντράμερ και την απόδοση της παραμόρφωσης των κιθάρων, τότε όντως θα ακούσεις τεράστιες διαφορές.

Με entry-level ηχεία, μπορείς να χρησιμοποιείς equalizer, απλά για να αποκτήσεις την ψευδαίσθηση ότι ακούς κάπως ποιοτικότερο ήχο.

Η X-Fi είναι καλή, αλλά υστερεί στα αναλογικά στάδια :wink:

Και μια πιο δύσκολη ερώτηση για φινάλε:

Πώς γίνεται να μεταφέρω κασέτα στο pc με τη μορφή mp3;

Κι όταν αυτό γίνει πώς μειώνω τη βαβούρα που ακούγεται στο background της κασέτας;

Με το Sound Forge 9.0 μεταφερεις την κασετα(συνδεεις το line in του υπολιγιστη με το κασετοφωνο) και με καποιο audio cleanig το καθαριζεις αν και δεν σου συνιστω να το καθαρισεις γιατι θα κοψεις πολλες συχνοτητες

Καλύτερα ακόμα με το Adobe Audition 3 (το πρώην CoolEdit για τους γνωρίζοντες). Πολύ καλά φίλτρα, το έχω χρησιμοποιήσει για μεταφορά από κασέτες και βινύλιο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πολύ σωστός!
Εγώ ακόμη χρησιμοποιώ το ίδιο το… πρώην Cooledit με τα τέσσερα φοβερά και αλάθητα plugins. Οταν σου λέει ότι κόβει θόρυβο, κόβει θόρυβο και όχι τον… τραγουδιστή ή το μπάσο.

Webκώστα, ερώτηση: Το… πρώην Cooledit εκμεταλλεύεται τους δυο πυρήνες που χρυσοπληρώνουμε ή απλά τρέχει πιο γρήγορα με τον έναν; Η ίδια ερώτηση επεκτείνεται και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.

Τελευταία χρησιμοποιώ μιά συσκευή της Terratec (Phono PreAmp Studio USB) γιά να “περάσω” δίσκους βινυλίου στον υπολογιστή. Στερεοφωνικό δεν χρειάζεται, αφού το εργαλέιο κάνει προενίσχυση του σήματος του πικάπ. Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω USB.
Φυσικά μπορεί κανείς να κάνει το ίδιο και με κασέτες. Το λογισμικό που συνοδέυει την συσκευή είναι εξαιρετικά απλό αλλά αποτελεσματικό! Αν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη και γνώσεις να παίξει με ρυθμίσεις, με αυτό το προγραμματάκι μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά. Ενα feature που βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο είναι που μπορεί να σου παίξει μόνο τις συχνότητες που κόβει με τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει. Δηλ. το κομμάτι του τραγουδιού που θα πεταχτεί! Ετσι η σωστή ρύθμιση γίνεται ακόμα και γιά τον αδαή σχετικά εύκολη.

Με την ευκαιρία να ρωτήσω κι εγώ κάτι που έχει σχέση με την ποιότητα των εγγραφών σε βινύλιο. Εχω δίσκους που έιναι “τζάμι” απ΄την αρχή μέχρι το τέλος και περνιούνται σε πολύ καλή ποιότητα στον υπολογιστή. Εχω άλλους που στην αρχή (πρώτα 2-3 τραγούδια) είναι καλοί και πρός το τέλος του δίσκου “τσαφαρίζουν”! Εχει κανείς μιά ιδέα τι μπορεί να φταίει; Ειναι το πικάπ, η ποιότητα του δίσκου (γρατζουνιές, ταλαιπωρία), η ποιότητα της εγγραφής από την εταιρεία, κάτι άλλο;
Εχω την υποψία ότι φταίει η εγγραφή, δηλ. ο δίσκος έιταν εξαρχής έτσι και ισως ταλαιπωρήθηκε και λίγο παραπάνω από την χρήση. Δεν πιστεύω να φταίει το πικάπ, αφού τους “καλούς” δίσκους τους παίζει καλά! Μιλάω φυσικά γιά μοντέρνους δίσκους (δεκαετία 80, 90) και όχι προπολεμικούς.
Εχει κανείς παρόμοια εμπειρία;

<<Παιξε>> λιγο με το βαρος της βελονας του πικ απ…οι παλαιοτεροι δισκοι πιθανων να θελουν περισσοτερα γραμμαρια στη βελονα

Τους χρησιμοποιεί κανονικά, απ’ όσο ξέρω από την υπόλοιπη οικογένεια Adobe. Υπάρχουν προγραμματάκια που σου δείχνουν την τρέχουσα χρήση του επεξεργαστή (πυρήνες, συχνότητες, θερμοκρασίες κ.λ.π.), πόση RAM ρουφάει το σύστημα εκείνη τη στιγμή και πόση virtual memory. Είχα εγκαταστήσει κάποτε ένα τέτοιο, το οποίο περιλαμβανόταν στο συνοδευτικό CD της motherboard, αλλά το σουτάρησα όταν άρχισα να μπαίνω σε περίεργα τριπάκια αναβάθμισης. Προτίμησα να παραμείνω αγνοών και μακάριος. :089:
Πάντως, το web βρίθει τέτοιων προγραμματακίων, αλλά δεν το έχω ψάξει περαιτέρω για να σε διαφωτίσω.

Οι δίσκοι βινυλίου κατασκευάζονταν με πρέσσα από κάποια μήτρα. Τα πρώτα αντίγραφα που έβγαιναν με αυτό τον τρόπο ήταν τα καλύτερα. Όμως, ανάλογα και με τη χρήση της πρέσσας, από ένα αριθμό αντιγράφων και μετά, η μήτρα άρχιζε να καταστρέφεται και κανονικά θα έπρεπε να αλλάξει με μια καινούργια. Είχα διαβάσει σε παλαιότερα άρθρα στον ειδικό τύπο (ΗΧΟΣ κτλ) ότι οι εταιρείες για λόγους οικονομίας δεν άλλαζαν συχνά τις μήτρες, οπότε πολύ συχνά κυκλοφορούσαν στην αγορά δίσκοι βινυλίου που από κατασκευής είχαν πρόβλημα ποιότητας.

Είναι λοιπόν πιθανό οι συγκεκριμένοι δίσκοι σου να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.