Αφιέρωμα: Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής

Αφιέρωμα: Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής

  • Ημερομηνία: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 9μμ
  • Χώρος: Πολυχώρος “διέλευσις”, Κυψέλη
  • Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Γκούμας
  • Παρουσίαση οπτικο-ακουστικού υλικού: Γιώργος Μακρής

Παίζουν οι “Παραπεταμένοι”:

  • Σπύρος Γκούμας (μπουζούκι - τραγούδι)
  • Σοφία Κονταράτου (τραγούδι)
  • Γιώργος Χαρατσής (μπουζούκι - τραγούδι)
  • Δημήτρης Γκούμας (κιθάρα - τραγούδι)
  • Γιώργος Μακρής (κιθάρα - τραγούδι)
  • Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμά)

Περιγραφή

Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι ένα μοναδικό είδος μουσικής τέχνης το οποίο δοκιμάστηκε διαχρονικά για την πολιτιστική του προσφορά. Αφού πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κυνήγι μαγισσών (λογοκρισία, ποινικές διώξεις των συντελεστών του, κοινωνικούς αποκλεισμούς, απαξίωση του από την καθεστηκυία τάξη, πολιτικούς αφορισμούς κ.λπ.) έφτασε μέχρι τις μέρες μας ως ένα παγκόσμιας αναγνώρισης πολιτιστικό αγαθό. Η αναγνώρισή του έγινε με την πρόσφατη εγγραφή του, τον Δεκέμβριο του 2017, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το ρεμπέτικο και κατ’ επέκταση το λαϊκό τραγούδι σαν ένα πολιτιστικό στοιχείο που στροβιλίζεται και παράγεται μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία δεν έμεινε αμέτοχο από τις κοινωνικές εξελίξεις.

Τις αφουγκράστηκε, τις επεξεργάστηκε και τις παρουσίασε με τον δικό του λιτό και προσιτό τρόπο σε κρίσιμες στιγμές.

Έτσι κι’ έγινε με την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 1940. Οι πένες και τα μπουζούκια των λαϊκών συνθετών, όσων δεν επιστρατεύτηκαν, πήραν φωτιά… προβάλλοντας τις νίκες του στρατού μας και διακωμωδώντας τους αντιπάλους. Πολλά από τα τραγούδια δισκογραφήθηκαν μέχρι τις αρχές του 1941, άλλα για ευνόητους λόγους μετά το τέλος του πολέμου.

Ένα μικρό μέρος από αυτόν τον μουσικό θησαυρό των επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών που εκφράζει τον πατριωτισμό τους θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 9:00 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις». Θα υπάρχει παράλληλος σχολιασμός σχετικών ιστορικών γεγονότων με την βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων.

Είσοδος:

10 ευρώ

άνεργοι, άνω των 65, viva.gr (προπώληση): 8 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες:

6 «Μου αρέσει»

Και μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με θέμα την εκδήλωση από τον Σπύρο Γκούμα (που έχει και την μουσική επιμέλεια) και τον Γιώργο Μακρή (που επιμελείται το οπτικοακουστικού συνοδευτικού περιεχομένου) στην PressPublica.

1 «Μου αρέσει»

Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής, επιστρέφουν και φέτος, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στον πολυχώρο “διέλευσις” από τον Σπύρο Γκούμα και τους “Παραπεταμένους”.

προσέλευση: 20.00 | έναρξη: 21.00

γενική είσοδος: 10€
προπώληση: 8€
άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργοι: 8€

Πληροφορίες/κρατήσεις: 210.86.13.739 / 6977.986.185

Πολυχώρος διέλευσις
Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
www.dieleusis.gr

1 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»