Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη στην Κατιούσα

1 «Μου αρέσει»

Επαναφέρω το θέμα του Τσιτσάνη, που παρουσίασε η Κατιούσα. Όπως σημειώνεται στο τέλος, το κείμενο προέρχεται από τον Ριζοσπάστη, τα αποσπάσματα από άρθρο της Αριστούλας Ελληνούδη (18/1/2004)

Για τον επόμενο που θα διαβάσει το κείμενο του Ριζοσπάστη του 2004, θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

Το Γενάρη του 1935 περνά περιοδεύων κι ύστερα κατεβαίνει στην Αθήνα, με το μπουζούκι του κρυμμένο στο σακάκι, να σπουδάσει Νομικά. Για να επιβιώσει, το «βλαχάκι», όπως τον έλεγαν «οι μάγκες» της Αθήνας, παίζει σε μικρομάγαζα μπουζούκι και τραγουδά «κάτι αλλιώτικα τραγούδια». Αυτή τη χρονιά μπαίνει και στη δισκογραφία με το τραγούδι «Σ’ έναν τεκέ σκαρώσανε» και συμμετοχή στην «Αμαξα» του Περδικόπουλου.

Η χρονιά που μπήκε ο Τσιτσάνης στην δισκογραφία, είναι το 1936 και συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 1936, με τα τραγούδια που αναφέρονται παραπάνω.

Καθώς κλείσανε «Τα κούτσουρα του Δαλαμάγκα», μετά το θάνατο του Δαλαμάγκα, ο συνθέτης με τη Ζωή ανοίγουν ένα δικό τους μικρομάγαζο, το «Ουζερί Τσιτσάνης», όπου εμφανίστηκαν πολλοί ομότεχνοι του Τσιτσάνη στα χρόνια της κατοχής.

Το «Ουζερί Τσιτσάνης» είχε διάρκεια μόλις δεκατριών μηνών, από τον Οκτώβριο του 1942 ως και τον Νοέμβριο του 1943.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έγινε ένα βράδυ του 1949, στο μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», όπου έπαιζαν ο Τσιτσάνης με τη Σωτηρία Μπέλλου. Στο μαγαζί, βρίσκονται οι διαβόητοι Χίτες αδελφοί, Κατελαναίοι. Επιδείχνοντας τα όπλα τους, θορυβούν και ειρωνεύονται τη Σωτηρία Μπέλλου, την ώρα που τραγουδά. Εκείνη αντιδρά. Της φωνάζουν «Πες, μωρή παλιοκομμούνι το τραγούδι “Του αϊτού ο γιος”». Αντ’ αυτού η πρώην αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, απαντά δεν το ξέρω και αρχίζει να λέει το τραγούδι του Τσιτσάνη , γραμμένο το 1947, «Κάποια μάνα αναστενάζει» (και στη στροφή που το τραγούδι λέει «ο λεβέντης να γυρίσει απ’ τη μαύρη ξενιτιά» το παραφράζει «ο λεβέντης να γυρίσει απ’ τη μαύρη Ικαριά»). Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Εκείνη δεν το έβαζε κάτω. Οι Χίτες την έβρισαν ελεεινά, τη χτύπησαν, της κουρέλιασαν τα ρούχα και αιμόφυρτη την πέταξαν στο πάτωμα της τουαλέτας. Η Μπέλλου έφυγε αιμόφυρτη. Κι ο Τζίμης είπε στην κομπανία «κοιτάξτε να βρείτε γυναίκα. Μου το είπαν καθαρά πως αν δε φύγει το κομμούνι θα μου το κάψουν το μαγαζί».

Το επεισόδιο που περιγράφεται, πρέπει να έγινε το 1948. Είναι η τελευταία φορά που εντοπίζονται οι δυο τους σε κάποιο μαγαζί, πριν φυσικά το “Χάραμα” την δεκαετία του 1970.

Όλα τα αποσπάσματα που παρουσιάζονται στο κείμενο του 2004, αν δεν κάνω λάθος, προέρχονται από το βιβλίο του Σώτου Αλεξίου, “Ο ξακουστός Τσιτσάνης”.

2 «Μου αρέσει»