Το φαινόμενο Τσιτσάνης

Πιστεύω ότι από τις δύο-τρείς βιογραφίες που είδα στο διαδίκτυο, αυτή πρέπει να είναι και η καλύτερη. Καμία άποψη από αυτούς που τη διαβάσανε? Επίσης γνωρίζει κανείς κάποιο βιβλιοπωλείο στη Σαλονίκη από όπου μπορώ να προμηθευτώ το ντόμπρα και σταράτα του παπαϊωάννου καθώς μέσω ίντερνετ δεν βρήκα πληροφορίες?

Το βιβλίο του Ν. Γεωργιάδη Το φαινόμενο Τσιτσάνης είναι αξιόλογο, αλλά δεν είναι βιογραφία. Στόχος του συγγραφέα είναι ‘‘να αποκαλύψει τις πρωταρχικές πηγές και καταβολές του τσιτσανικού έργου’’. Πραγματεύεται θέματα, όπως Το προ-τσιτσανικό τραγούδι στα Τρίκαλα, Οι λαϊκές καντάδες στο έργο του Τσιτάνη, Τα φανταστικά ταξίδια.
Βιβλιογραφίες είναι τα βιβλία του Σώτου Αλεξίου Βασίλης Τσιτσάνης, η παιδική ηλικία ενός ξεχωριστού δημιουργού και Ο ξακουστός Τσιτσάνης. Στα βιβλία αυτά υπάρχει πλήθος σημαντικών στοιχείων και είναι πολυτιμότατα. Όντας όμως αποτέλεσμα βαθιάς φιλίας του Αλεξίου προς τον Τσιτάνη και θαυμασμού προς το έργο του δεν διεκδικούν πάντα δάφνες πλήρους αντικειμενικότητας. Ο ίδιος ο Σώτος Αλεξίου δεν έχει πρόβλημα να το παραδεχθεί και στην εισαγωγή να θέσει το ερώτημα: ''Μήπως ως φίλος του αγιοποιώ τον Τστιτσάνη;’’

To παρατήρησα Παναγιώτη σήμερα στο βιβλιοπωλείο. Ευχαριστώ για το ποστ! Κατέληξα στο ‘‘Ντρόμπρα και Σταρατα’’, την αυτοβιογραφία του τιτάνα Παπαϊωάννου την οποία διάβασα μέσα στο μεσημέρι (αξίζει πραγματικά) και στο ‘‘Ο άγιος Μάγκας’’.