Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι φέτος οι φίλοι μας από την Λακωνία ετοιμάζουν αφιέρωμα στον Άκη Πάνου στο Ξηροκάμπι (15 περίπου χιλ. έξω από την Σπάρτη) στις 11 Ιουλίου! Αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα ας μας πει :241:

Πιθανότατα Καρνέζης -Παπαδόπουλος-Δουμουλιάκας-Ριτσώνη, κλπ-κλπ.
Θα τα πουν μάλλον στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου.:088:

Καλά άκουσες Κώτσο, μου τα μήνυσε τα μαντάτα φίλος (αν και για τις ημερομηνίες δεν θυμάμαι για να επιβεβαιώσω). Μπράβο οι Σπαρτιάτες… δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με την δραστηριότητά τους! :088:

Μιας και μιλάμε εδώ για καλοκαιρινές εκδηλώσεις, να αναφέρω πως ο Δημητριανάκης και όλο το ρεμπετασκέρι της Κρήτης ετοιμάζει τετραήμερο στην Ιεράπετρα τον Αύγουστο. Λεπτομέρειες σε ειδικό θέμα όταν μάθω περισσότερα…

Απόψε στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου στον 902 ο Σύλλογος παίζει και τραγουδά.Δυνατές πενιές!:088:

ειπαν να παιξει και τον παλιο μου δασκαλο ( λογο φιλίας με τον ακη ) αλλα λογο αποστασεις δε θα λαβει μερος …

Καταπληκτική η συναυλία - αφιέρωμα στον Άκη Πάνου.

Το δίδυμο Κώστας Παπαδόπουλος - Λάκης Καρνέζης, στις πιο καλές στιγμές τους, μας ταξίδεψαν, μας συγκίνησαν, μας μάγεψαν κυριολεκτικά με ταξιμάκια και πενιές εκπληκτικές.
Συμμετείχε και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, το οποίο άνοιξε την εκδήλωση ερμηνεύοντας τραγούδια από το ρεπερτόριο του Άκη Πάνου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο Παραδοσιακής, Λαϊκής και Ρεμπέτικης Μουσικής Λακωνίας και για την άψογη διοργάνωση στο ανοικτό θέατρο του Ξηροκαμπίου, αλλά και για την ακούραστη συμμετοχή τους, για τις γλυκές πενιές τους, για το κέφι με το οποίο ακόμα και μετά το πέρας του προγράμματος συνέχισαν το αφιέρωμα με τραγούδια του Άκη Πάνου.
Έκτακτη συμμετοχή ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος μετά από απαίτηση του κοινού ερμήνευσε την επιτυχία του “Φθινόπωρο”.
Πολύ καλή η παρέμβαση του δημοσιογράφου Γιώργου Κοντογιάννη, ο οποίος μας θύμισε στιγμές από την προσωπική ζωή του δημιουργού Άκη Πάνου και κυρίως από την καλλιτεχνική του διαδρομή.
Πάντως, το κοινό απεφάνθη πως το νέο δίδυμο στα μπουζούκια είναι οι Αγγελάκος και Κόκκορης!

Το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού 902 που παρευρέθηκε με τον Πάρη Μήτσου θα αναμεταδώσει τη συναυλία - αφιέρωμα, σε χρόνο που θα μάθουμε, για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Χάρηκα που ξανα είδα απο κοντά αυτον τον υπέροχο ανθρωπο απο κοντα, τον Λάκη τον Καρνέζη , τόσο σπουδαίος δεξιοτέχνης και τόσο σεμνός και ταπεινός. Χάρηκα που άκουσα οτι κάποιος απο την Κλίκα ειχε ερθει και εκεινος στην συναυλία, μου το ανέφερε στο τέλος ο κυριος Λάκης



Πολυ καλή πρωτοβουλία του συλλόγου και ντροπή σε εμάς (μιλάω για ΑΘηνα ) που δεν οργανωνουμε αντιστοιχα κατι τετοιες βραδιες…

Στη συναυλία συμμετείχαν και τα παιδια απο το μουσικό Λυκειο Σπάρτης που επαιξαν και τραγουδησα πολυ ωραια.

Προσωπική παρατήρηση-παράπονο η στάση του Κώστα Παππαδόπουλου που θα την χαρακτήριζα το λιγότερο αλαζονική…

Αργοτερα ισως ποστάρω κι αλλες φωτο

να μην ξεχάσω οτι στην συναυλία ειχα την χαρά να γνωρισω και τον Κορακάκη που μαλιστα ανέβηκε και εριξε μερικες πενιες!

Δηλαδή…;

Λειτουργούσε εντελώς αυτόνομα σαν να ηταν μόνος του, ξεκινούσε τραγούδια μονος του χωρίς να ειδοποιήσει με αποτέλεσμα πολλες φορές ο Καρνέζης να ρωτάει τον κιθαριστα , και σε κάποια στιγμή γυρίζει ενοχλημένος και του λέει του Καρνέζη(ακουστηκε απο το μικρόφωνο )θα παίξουμε ή θα πιάσεις την κουβέντα; Αν και δεν ηταν το μονο για εμενα εφτανε…Μπορει να ειναι μεγάλος δεξιοτέχνης αλλα τέτοια συμπεριφορά δεν μου κάθεται καλα για εναν τετοιο παιχτη

Η Εκδήλωση ήταν πράγματι πολύ καλή!
Ελένη κρίμα που δε γνωριστήκαμε.

Στην Κλίκα που ετοιμάζεται θ’ ανέβει ένα αρθράκι που αφορά τη συναυλία. Αναβάλλω λοιπόν τη δημοσιοποίηση των εντυπώσεών μου για τις επόμενες μέρες. Ενα “μπράβο” πάντως στα παιδιά από τη Σπάρτη μπορούμε να το πούμε από τώρα.

Σήμερα, στην “Ελευθεροτυπία”:
Ο Άκης Πάνου στις δροσιές του Ταΰγετου.

Ποιος θα το περίμενε;
Ούτε οι παρευρισκόμενοι ρεμπετολάτρεις πίστευαν στ’ αυτιά τους ακούγοντας τις πενιές και τα ταξίμια των Λάκη Καρνέζη και Κώστα Παπαδόπουλου στις παρυφές του Ταΰγετου να ερμηνεύουν τα σπουδαία του Άκη Πάνου.

Αφιλοκερδής η παρουσία των κορυφαίων του μπουζουκιού και άκρως ακομπλεξάριστη, αφού συνόδευαν ερασιτέχνες τραγουδιστές και συνοδεύονταν από ερασιτέχνες μουσικούς όταν δεν έκαναν τα σόλα τους. Πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί να τιμούν τον Άκη Πάνου στον Ταΰγετο;

Ολα, όπως ξέρουμε, οφείλονται στις καλές παρέες.
Εκεί, μεταξύ Σπάρτης-Γυθείου-Αρεόπολης και ευρύτερης περιοχής Μάνης, μια παρέα που με άλλα βιοπορίζεται, άλλος γεωπόνος, άλλος αγρότης, άλλος δάσκαλος, άλλος γιατρός, άλλη αφιερώνει την ποιότητα της ζωής στο πάθος της μουσικής, έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια το Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Λαϊκής Παραδοσιακής και Ρεμπέτικης Μουσικής.

Κατά καιρούς οργανώνουν, πλην των μεταξύ τους συναντήσεων με τους μεζέδες και τους μπαγλαμάδες, δημόσιες εκδηλώσεις για τους μεγάλους του γένους της μουσικής σε υπαίθριους χώρους, αμμουδιές, σχολεία κτλ. Το αφιέρωμα στον Άκη Πάνου είναι δικό τους έργο.
Το οργάνωσαν στο ανοιχτό θέατρο Ξηροκαμπίου (ένα χωριό του Ταΰγετου), προσκαλώντας τους φίλους τους και τους φίλους του στιχουργού-συνθέτη Καρνέζη και Παπαδόπουλο, διάφορους μουσικούς της περιοχής με ενδιαφέρον για τον Άκη Πάνου αλλά και τον εθελοντισμό.
Και κατάφεραν να γεμίσουν ασφυκτικά το θέατρο και τα γειτονικά αγροκτήματα.

Πενιές και τραγούδια από τα άγνωστα του καλλιτέχνη έως το «Ρολόι - κομπολόι» έδωσαν και πήραν, με μόνο διάλειμμα τη θεωρητική τοποθέτηση του έργου του Πάνου από το Γιώργο Κοντογιάννη και την αναφορά στη δύστροπη ζωή του.

Μια πραγματική λαϊκή εκδήλωση, δίχως εισιτήριο, και με κοινό που τραγουδούσε, έτρωγε καλαμπόκι (παρόντες και οι επιχειρηματίες της μιας βραδιάς, βεβαίως), απαντούσε στα κινητά, φώναζε τα παιδιά του, που τσίριζαν με τη σειρά τους υπό τη σκέπη του σλόγκαν «Ο Άκης Πάνου ελεύθερος για πάντα».

Ξινίζεις αρχικά με τόση φασαρία (προσωπικά, προσπάθησα να επαναφέρω σε τάξη το φασαριόζικο αυτό κοινό, αλλά τ’ άκουσα) κι απορείς για τον καλό σου παιδικό φίλο, το Χρήστο Αναστασάκο, γιατρό, αγρότη, ρεμπετολόγο και οργανοπαίχτη, που σ’ έβγαλε από τη νιρβάνα της θέας της ελιάς και της θάλασσας της Μάνης. Μετά σου αρέσει όλο αυτό το πανηγύρι και το γλέντι.

Στο νομάρχη Λακωνίας, όμως, και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα τα ψάλω.
Τους έδωσε ο σύλλογος την αιγίδα και το προνόμιο να προσφέρουν τιμητικές διακρίσεις στους Καρνέζη και Παπαδόπουλο, με αντάλλαγμα τη συνδρομή στον τεχνικό εξοπλισμό. Και οι αφιλότιμοι νοίκιασαν ό,τι πιο φτηνό, με αποτέλεσμα να διακόπτουν κάθε τόσο οι κορυφαίοι του μπουζουκιού από τις στριγκλιές των μηχανημάτων.

Παρά ταύτα, η μαγεία της μεγάλης νύχτας στον Ταΰγετο μένει ως ένα δέσιμο της φύσης, του φεγγαριού και της μουσικής στο όνομα του 'Ακη Πάνου.

Στην σελίδα www.apela.gr αν αντέξετε τις φώτο από τις κοπέλες που εντυπωσίασαν το φωτογράφο καθώς και τις φώτο των κολλητών του, θα δείτε και καναδύο φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Αυτοί οι υπεύθυνοι στο “site της Λακωνίας” έχουν πραγματικά άποψη! Ο τίτλος που αφορά τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι: “Και ο Κορακάκης στο αφιέρωμα του Ακη Πάνου στο Ξηροκάμπι”… Η δε φωτό στο εξώφυλλο έχει τον Κορακάκη (με τη Λίλυ).
Αντε και δεν έβαλαν τον Ακη Πάνου ως όφειλαν. Οι Καρνέζης - Παπαδόπουλος δεν τους έλεγαν τίποτα ως ονόματα;

ΥΓ. Τις φωτογραφίες με τα κορίτσια τις αντέχουμε (μια χαρά ήταν τα κορίτσια). Οι υπόλοιπες με τους νομαρχάουα, δημαρχάουα και λοιποί παραγοντάουα είναι που δεν αντέχονται.

Εξαιρετικά ήταν τα παιδιά από το μουσικό σχολείο. Εξαιρετικά!
Μεταφέρω ατάκα μέλους του συγκροτήματος του συλλόγου την ώρα της συναυλίας:
“Ρε συ, πώς παίζουν έτσι τα πιτσιρίκια; Μετά τι θα παίξουμε εμείς;”.