Αρμένικα τραγούδια

Γεια σας,

Βρήκα μια ωραία ιστοσελίδα με παλιά αρμένικα τραγούδια, ηχογραγημένα στην Αμερική:

http://www.houshamadyan.org/en/themes/musicgallery.html

Εύα

υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες, αρχειακά υλικά κτλ. γιά τα βιλαέτια της οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν το 1915 σχετικά με τη ζωή των αρμενίων εκεί - συν τη μικρή (αλλά καλή συλλογή τραγουδιών!) αξιζει να το μελετήσει κανείς…

Όλο το site είναι πολύ καλό, και όπως λες μαθαίνεις πολλά πράγματα εκεί. Παρεπιπτώντος, φαίνεται πως οι Αρμένιοι αγαπάνε ακόμα την ελληνική μουσική. Ένας Αρμένιος γνωστός μου μου έλεγε για ένα ελληνικό τραγούδι, “Aftos”, που παίζουν και χορεύουν στα οικογενειακά τους γλέντια. Τελικά κατάλαβα ότι είναι το “Αυτός ο άνθρωπος” της Ρίτας Σακελλαρίου!Τα πάρα κάτω βίντεο μπορεί να θίξουν την καλαισθησία μερικών, μια που οι καταστάσεις θυμίζουν λιγάκι σκυλάδικα και Greek nights στην Πλάκα. Πάντως, εγώ το βρίσκω συγκινητικό πως Αρμένιοι, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα, διασκεδάζουν με ελληνικά τραγούδια. Και εδώ που τα λέμε, οι Έλληνες χορευτές που βλέπεις στις εκπομπές όπως το “Στην υγεια μας”, και που στριβογυρίζουν σαν αεροπλάνα όταν χορεύουν το ζεϊμπέκικο, δεν πάνε και πολύ καλύτερα!

Όπως βλέπεις χορεύουν ακόμα και το “Φραγκοσυριανή” σαν ζεϊμπέκικο!

Εύα

Έχουν, μεγάλη. Έλληνες αρμένικης καταγωγής υπάρχουν πάρα πολλοί, από παλιά (δεν ξέρω πόσο παλιά). Όταν κάποιος στην Ελλάδα έχει αρμένικο όνομα αυτό δεν παραξενεύει κανέναν. Ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο αρμένικο κέντρο.

Έχεις απόλυτο δίκιο, Περικλή! Στην οθωμανική αυτοκρατορία οι Αρμένιοι συμβίωναν με τους Έλληνες, στη Κων/πολη και στη Σμύρνη, και ξέρω ότι υπάρχουν Αρμένικες οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα. Στην Αμερική οπωσδήποτε θα είχαν επαφές με Έλληνες, στα Middle Eastern clubs και αλλού. Απλώς μου κάνει εντύπωση πως ένα σουξέ από τη δεκαετία του 70 έγινε απαραίτητο μέρος σε Αρμένικους γάμους, ακόμα και στην Αμερική. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το τραγούδι της Ρίτας είναι από το πρώτα ελληνικά τραγούδια που άκουσα, και το αγαπώ ακόμα.

Εύα