Κύριε Άλκη,
Η μουσική του λαού, όπως είναι δηλαδή το σμυρνέικο, έπειτα το ρεμπέτικο και τέλος το καλό λαϊκό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη νομίζω με την αριστερή ιδεολογία, όπως αυτή εκφράζεται με βάση της την ελεύθερη σκέψη και βούληση μαζι με το σεβασμο των ελευθεριων στο συνολό τους. Συμφωνώ πως η μουσική αναπόληση και όχι αναβίωση θα έλεγα, του ρεμπέτικου έγινε από αριστερούς κυρίως, χωρίς να είναι τίποτα απόλυτο. Μέλη της οικογενείας μου, συνομηλικά σας, με “εμβάπτισαν” στο ρεμπέτικο. Και όλοι μας οι σημερινοί μουσικοί σας ευχαριστούμε που το ωθήσατε να διαχυθεί και να το παραλάβουμε εμείς. Ξέρετε κι αν δεν το ξέρετε, μάθετε το πόσο σας εκτιμούμε εμείς τα νέα παιδιά που παίζουμε ρεμπέτικα και ξέρουμε τι κάνουμε, έχουμε συναίσθηση,συγκεκριμένα εσάς κύριε Άλκη που, μαζί με καμιά δεκαριά ακόμα μας δώσατε την φωτιά για να λαμπαδιάσουμε.
Θα χρησιμοποιήσω αποσπάσματα μηνυμάτων άλλων μελών, που οι απόψεις τους είναι σεβαστές και αποδεκτές, τουλάχιστον από εμένα, παρότι δεν συμφωνώ, αν και δεν το θεωρώ ορθόν μια και δεν γίνεται να βγούν συμπεράσματα από τα σπαράγματα του λόγου ενός ατόμου. Οπότε, θα παρακαλούσα, όσοι θέλετε, να διαβάσετε όλα και ολόκληρα τα μηνύματα των μελών στα οποία θα κάνω παραπομπές.
Γιάννη, θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου, μια και βρισκόμαστε σε διαφορετικούς πόλους αυτής της συζήτησης.
“Σε σχέση με το θέμα τώρα θα ηθελα να πω οτι το ρεμπετικο τραγούδι ειναι ξεκαθαρα ταξικό,ειναι λαϊκό τραγούδι που προέρχεται απο τα γεννοφάσκια της εργατικής ταξης και την διαπερνά σε όλο της το φάσμα.Πόσοι ρεμπετες εξύμνησαν τους αγώνες του λαού που πρωτοστατούσε το ΚΚΕ ,αυτο το “Αριστερά” εδώ μου κάθεται,αγωνες δικαιους,αγωνες καθημερινους,ανθρωποι του μόχθου ήταν και αυτοί.Η κατάθεση μιας λιστας τραγουδιων θα ηταν ασκοπη.Το θέμα είναι λοιπον οχι η καθ’ εδρας μελέτη και αποτύπωση της σχεσης του ΚΚΕ με το ρεμπετικο,οπου πολλοί καλοθελητές καθηγητάδες “αριστεροί” και “αριστερουληδες” ,καλοπληρωμένοι για να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο θα βγουν και θα πουν πολλά,αλλα το πως το ρεμπέτικο κατέκλυσε όλη το εργατικό κινημα στην χώρα μας,πως το ενέπνευσε και πως εμπνευστηκε από αυτο.Για να προλάβω τα κακως κείμενα,το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ανεκαθεν ειχαν και εχουν μέτωπο κατα των ναρκωτικών,εκει πατανε ολοι αυτοι οι “μελετητες” και διατυμπανιζουν οτι το ΚΚΕ εκραζε το ρεμπετικο…Αλλα λογια να αγαπιομαστε κυριοι…”
και
“Κυριοι που κατηγορειτε το ΚΚΕ για την σχεση του με το ρεμπετικο,αναλογιστειτε ποιος αλλος χωρος διοργανωνει εκδηλωσεις με τετοια θεματολογια,σε ποιανου τα φεστιβαλ υπαρχουν αφιερωματα και εκδηλωσεις για το ρεμπετικο,σε ποια αλλη εφημεριδα πλην του Ριζοσπαστη ειδατε για τον Βαμβακαρη,τον Τουντα,τον Μπαγιαντερα,τον Τσιτσανη,τον Καλδαρα και αυτα αν θελετε τα παραθετω επιτοπου αν ζητηθει.Σας παρακαλω λοιπον να λειπουν τα ψεματα και οι υποκρισιες, δηθενιες τυπου “τι κριμα που το ΚΚΕ εκραζε το ρεμπετικο,αρα εσεις μην μιλατε”,μπορει ο καθενας να πει την αποψη του, να υπαρξει αντιπαραθεση,να παρατεθουν επιχειρηματα αλλα τα σχολια διχως επεξηγηση ειναι για τον κουβα των σκουπιδιων.”
Βέβαια, μετά αναδιατυπώνει και συμφωνώ:
“Σε καμια περοπτωση δεν ηθελα να πω πως ρεμπετικο ακουνε ΜΟΝΟ στο ΚΚΕ,προφανως, και αυτο ειναι λογικο αν αναλογιστει αυτη τη στιγμη των συσχετισμο των κομματων στην κοινωνια,καουνε και αλλοι.Αυτο που ηθελα να πω ειναι το ποιος στηριζει αυτο το ειδος μουσικης ΠΡΑΚΤΙΚΑ απο ολο το πολιτικο φασμα της χωρας,αυτο και μονο αυτο.Επισης προσπαθησα να δωσω μια εξηγηση για την επιφυλακτικη σταση που υπηρχε ανα καποιες δεκαετιες.”
Αλλά και πάλι:
"Γιγας στους γιγαντες ο Ντιμιτροφ,ναι κυριε Κωστη,διδασκομαστε απο την ιστορια,βγαζουμε συμπερασματα,τραγουδαμε και τραγουδια που περιγραφουν αγωνες και θυσιες.Δηλαδη με την λογικη αυτη να μην παιζουμε και να μην τραγουδαμε τον Αποκληρο,το Κανε λιγακι υπομονη,το Καποια μανα αναστεναζει,το 100 δραχμες την μερα,τις Φαμπρικες,την Μπολσεβικα,το Νυχτωσε χωρις φεγγαρι,το Αντιλαλουν οι φυλακες και τοσα αλλα να μην μακρυγορω…Στενη αντιληψη περι μουσικης,επισης για τα χρονικα ορια που βαζετε θα επρεπε να μην παιζεται και να μην τραγουδιεται καν το ρεμπετικο…
Δεν γινεται συγγνωμη κιολας να γραφονται απο ρεμπετες τοσα τραγουδια για τους αγωνες του λαου και του ΚΚΕ και το ΚΚΕ να απαρνειται το ρεμπετικο,για σκεφτειτε λιγο καλα…Αντιλαλουν οι φυλακες,τα Αναπλι και ο Γεντι Κουλες,ξερουμε τι ειναι αυτα τα δυο μερη,κυριε Κωστακη που λετε για τον Βαμβακαρη…Οι ανταρτες παλευαν για το δικιο και την λευτερια,μεσα σε αυτα τα πλαισια προσπαθουσαν να αντιπαρατεθουν με ολες αυτες τις καταστασεις που καθηλωναν τον λαο,που συνειδητα η αστικη ταξη αξιοποιουσε για να μην μπει ο κοσμος στον αγωνα,τα ναρκωτικα,τους τεκεδες και την αδρανη σταση.Ειπα και πριν θεωρω οτι μια τετοια κατασταση δεν ερχεται απο μονη της,εντασσονται τα παντα μεσα σε ενα ιστορικο πλαισιο."
“…δεν λεω σε καμια περιπτωση οτι μονο το ΚΚΕ κανει εκδηλωσεις με ρεμπετικα τραγουδια αλλα η εκδηλωση απεχει φωτος απο το γλεντι,γλεντι γινεται και στην ταβερνα,γλεντι γινεται και στα μπουζουκια με την λογικη που το βαζεισ εσυ.Αυτο που εχει πραγματικη αξια ειναι η μελετη,η αναλυση, η ιστορικη αναδρομη και τοσα αλλα που συνθετουν την μουσικη οντοτητα του ρεμπετικου.”
“Το Αναπλι η αλλιως Ακροναυπλια,φυλακη,εξορια οπου φυλακιστηκαν και βασανιστηκαν χιλιαδες μελη και στελεχη του ΚΚΕ.Γεντι Κουλε,φυλακη στην Θεσσαλονικη,οπου φυλακιστηκαν και βασανιστηκαν εκατονταδες μελη και στελεχη του ΚΚΕ.Ικαρια,μερος εξοριας οπου φυλακιστηκαν χιλιαδες μελη και στελεχη του ΚΚΕ.Ολα αυτα φιλε Στεφανε δεν εγιναν τυχαια.Δεν τους βαζαν φυλακη επειδη ηταν κακοι ανθρωποι,κατι εκαναν,οργανωναν την παλη.Για αυτα τα συγκεκριμενα 3 μερη υπαρχουν τα παρακατω τραγουδια…Αντιλαλουν οι φυλακες,Νυχτωσε χωρις φεγγαρι,Καποια μανα αναστεναζει.Σε αυτα αναφερονται ξεκαθαρα,υπαρχουν και αλλα τραγουδια οπου αναφερονται πλαγιως.Συννεφιασμενη Κυριακη,Κανε λιγακι υπομονη,Οι φαμπρικες,ειναι μονο λιγα απο αυτα…Δεν θελω να μπω σε μια τετοια διαδικασια γιατι υπαρχουν παρα πολλα και η λιστα δεν ειναι καθολου καλη λυση.”
“Οπως αναφερθηκε και απο αλλους το ζητημα της λογοκρισιας επαιζε πολυ σημαντικο ρολο στην καταγραφη των στιχων.Για παραδειγμα την ιδια στιγμη που δεν μπορουσες καν να αναφερεις την λεξη ΚΚΕ πηγαινοντας μια βολτα με τους φιλους σου,πως θα μπορουσε ενας συνθετης να την βαλει στα τραγουδια του.Επισης ο Βασιλης Τσιτσανης ηταν ΕΑΜιτης ας μην το ξεχναμε.Ο Βαγγέλης Σωφρονίου, ο Νίκος Μάθεσης, ο Μπαγιαντέρας, ο Δερβενιώτης και άλλοι ήταν οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Μάλιστα ο πρώτος ήτανε γνωστός και με το παρατσούκλι «Βαγγελάκης ο κομμουνιστής». Ο τελευταίος υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες για το λόγο αυτό. Ο Γενίτσαρης, ο Μαρίνος Γαβριήλ, ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ο Μπακάλης, ο Σπύρος Καλφόπουλος, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Ορφέας Κρεούζης, ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, η Λιλή η Θεσσαλονικιά, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Κώστας Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι υπέστησαν διώξεις για πολιτικούς λόγους.
Και κατι τελευταιο ο Αρης Βελουχιωτης διαγραφηκε απο το ΚΚΕ αλλα εξακολουθησε να ειναι αρχιστρατηγος του ΕΛΑΣ,κατι που αποτελουσε ΕΠΙΛΟΓΗ του ΚΚΕ.”
Είναι τέτοια η συχνότητα της αναφοράς ρεμπετών - ΚΚΕ και αποκλειστικά αυτών των δύο που η συσχέτιση τους επέρχεται ως λογικό συμπέρασμα, έτι περισσότερο όταν κανένας δεν δείχνει να διαφωνεί με αυτήν. Ειδικά, η αναφορά περί χαζο-φεστιβάλ, γλεντιών κλπ σε αντιπαράθεση με οργανωμένες αναδρομές κι αφιερώματα αφήνει σαφείς εντυπώσεις. Τέλος, δεν μπόρεσα να καταλάβω πως ξαφνικά, από την Αριστερά γενικά, πήγαμε στο ΚΚΕ και κανείς δεν αναδιατύπωσε? Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.
Γιάννη μου, συγγνώμη, αν χρησιμοποιώ λάθος τα νοήματα σου, απλά τα δίνω όπως εγώ τα ερμήνευσα. Αν σε έχω παρερμηνεύσει, ζητώ ταπεινά συγγνώμη.
Όσο, για τον 902, κάποιες εκπομπές του, είναι όαση για τους εραστές της σκέψης, μέσα κι εμείς οι του ρεμπέτικου, αλλά δεν μπορώ να πώ όλες γιατι δεν γνωρίζω. Θα είναι άδικος και μη αντικειμενικός όμως και ντροπή του σε όποιον πει ότι ο 902 “καπηλεύεται” το λαϊκό τραγούδι και ντροπή για τον 902 αν το κάνει, που δεν θέλω να το πιστέψω ότι το κάνει. Τέτοια θέματα ανήκουν στα “εν ού παικτοίς” για εμένα.
Να πώ όμως ότι χαίρομαι που καταφέρνουμε να συζητήσουμε κόσμια τόσοι τόση ώρα. Αν μή τι άλλο, είναι ευχάριστο. Διότι θυμάμαι δυσάρεστα περιστατικά στο παρελθόν.