Άρθρο του Σταύρου Κουρούση από την ιστοσελίδα 78strofes.gr
Νέα στοιχεία σχετικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Νταλγκά, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σταύρος Κουρούσης. Εγώ το διάβασα από ποστ στο Facebook.
Άρθρο του Σταύρου Κουρούση από την ιστοσελίδα 78strofes.gr
Νέα στοιχεία σχετικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Νταλγκά, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σταύρος Κουρούσης. Εγώ το διάβασα από ποστ στο Facebook.
Ο Ντο Ματζόρε Μανές […] αποτελεί παραλλαγή ή σωστότερα τονική μετατροπία του παραδοσιακού σμυρναίικου Φα Ματζόρε Μανέ, ο οποίος εδώ εμφανίζεται πλέον με την ονομασία Ντο Ματζόρε Μανέ.
Από τα πέντε συνολικά τραγούδια που ηχογράφησε την ίδια ημέρα (κατά σειρά: Ο Μποχώρης, Η Νταμίρα, Μαυρομάτα, Μανάκι μου, Ματζόρε Μανές), τα τρία ανήκουν στην κατηγορία των αδέσποτων τραγουδιών του περιθωρίου.
Να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει πράγματι αφενός μεν ο «Φα ματζόρε Μανές» σε πολλές ηχογραφήσεις διαφόρων, όχι υποχρεωτικά από Φα, και που είναι όπως λέει ο Σταύρος ο ίδιος με τον «Ντο ματζόρε» εδώ του Νταλγκά, και αφετέρου ο σκέτος «Ματζόρε μανές», που είναι άλλος, χιτζάζ.
Τον Φα Ματζόρε, ανεξαρτήτως πραγματικού τόνου της κάθε ηχογράφησης, δεν τον έχω ξανακούσει με τίτλο «Ντο Ματζόρε». Θα είναι πιθανόν μοναδιή περίπτωση. Και άλλες φορές ο Νταλγκάς παίζει με τους τίτλους των μανέδων (το Σμυρναίικο Μινόρε το έχει ηχογραφήσει ως «Μανέ της αυγής» και, άλλη φορά, «Μανέ της καληνυχτιάς»). Σημειωτέον ότι στην ηχογράφηση με τίτλο «Ντο ματζόρε» ο Νταλγκάς τον λέει από Σι!