"Έφυγε" ο Παύλος Βασιλείου

Η Σκόπελος πενθεί. Ένας μεγάλος ρεμπέτης ο Παύλος Βασιλείου, ο Παυλάρας όπως τον έλεγαν οι φίλοι του και γενικά οι Σκοπελίτες, δεν είναι πια μαζί μας. «Έφυγε» σήμερα ξαφνικά μετά από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 68 ετών. Ο Παύλος μαζί με τον άλλο μεγάλο ρεμπέτη επίσης από τη Σκόπελο Γιώργο Ξηντάρη είχαν ανοίξει τη “Ρεμπέτικη Ιστορία” της οδού Ιπποκράτους! Ένα ρεμπέτικο στέκι στα Εξάρχεια, που έγραψε τη δική του ιστορία.

Από εκεί, στα 35 χρόνια λειτουργίας του, πέρασαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και όχι μόνο. Ήταν το νούμερο ένα μαγαζί των Αθηνών στο ρεμπέτικο. Ο Παυλάρας τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στη Σκόπελο.

Στο καλό φίλε Παύλο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα ανταμώσεις του φίλους σου ρεμπέτες που έχουν φύγει από τη ζωή, θα πιάσετε τα μπουζούκια και θα πείτε τα δικά σας τραγούδια.

Στο καλό φίλε, στο καλό!!!

Η Σπυριδούλα Μπετσάνη είχε παρουσιάσει πριν δύο χρόνια στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου τον Παύλο Βασιλείου.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΠΕΤΗΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

08/03/2018

Ο Παύλος Βασιλείου, υπήρξε το μυαλό, η ψυχή, η φωνή και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού κέντρου ρεμπέτικης μουσικής στην Αθήνα, «Ρεμπέτικη Ιστορία» για 35 χρόνια.

Το 2013 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με τον τίτλο «King – Chavez, Parks Visiting Professorship», για την συμβολή του στην ποικιλομορφία των κοινωνικών και πολιτιστικών προοπτικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε επίσης με Βραβείο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο που πήρε μουσικός από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (το πρώτο παρέλαβε η Nina Simone).

Ο Παύλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο, από ντόπιους γονείς, η ανάγκη όμως για επιβίωση τον στέλνει με την οικογένεια του στην Αθήνα. Εκεί εργάζεται παράλληλα με την φοίτηση του στο σχολείο, κύριως σε οικοδομικές εργασίες. Η οικοδομή τον φέρνει σε επαφή με σκοπελίτες οικοδόμους, οι οποίοι τον μυούν κατά κάποιο τρόπο στα ρεμπέτικα ακούσματα.

Ήδη από την ηλικία των 5 , ακολουθούσε τον πατέρα του στις εκκλησίες , μπαίνοντας έτσι το «μικρόβιο» της μουσικής, στο αίμα του μέσω της ψαλτικής. Το γεγονός όμως που έπαιξε καταληκτικό ρόλο στην απόφαση του να ασχοληθεί με το ρεμπέτικο ήταν η επίσκεψή του στο κέντρο που εμφανιζόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης… «αυτό ήταν….» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα καλοκαίρια επιστρέφει στη Σκόπελο και δίνει παραστάσεις μαζί με άλλους ντόπιους καλλιτέχνες στο κέντρο «Δειλινά», μεταλαμπαδεύοντας την κουλτούρα του ρεμπέτικου.

Ζώντας μόνιμα στην Αθήνα, και δουλεύοντας στην οικοδομή για «τα προς το ζην» , γνωρίζει όλους του θρύλους του ρεμπέτικου τραγουδιού….ο δρόμος είχε χαραχτεί.

Στις αρχές του 1980 και ενώ ήδη παίζει ερασιτεχνικά σε ταβερνάκια , ωριμάζει η ιδέα μέσα του για να πραγματοποιήσει, την μεγάλη του επιθυμία, ένα δικό του κέντρο, στο οποίο θα ακούγονται μόνο αυθεντικά, ρεμπέτικα τραγούδια και πράγματι το 1981 δημιούργησε την «Ρεμπέτικη Ιστορία». Ένα κέντρο το οποίο χαρακτηρίζεται ιστορικό, καθώς από την αρχή έγινε στέκι για μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως η Σωτηρία Μπέλου αλλά κυρίως γιατί ο χώρος και η μουσική σε ταξίδευε στα παλιά αυθεντικά ρεμπετάδικα. Ένα κέντρο σταθμός στην ιστορία του Ρεμπέτικου.

Η γνωριμία του με την επίκουρο καθηγήτρια εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊς του Σπρίνγκφιλντ, ανοίγει έναν νέο κύκλο συνεργασίας από το 2009 με πολλές διαλέξεις – συναυλίες στην Αμέρικη, Αγγλία, Φιλανδία, Γερμανία, Κων/πουλη κα.

Τον Φεβρουάριο του 2015 παρουσιάζεται στην τηλεοπτική εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα στα Άκρα με θέμα «Η ιστορία του ρεμπέτικου Τραγουδιού».

“Η Ρεμπέτικη Ιστορία προσφέρει μια σπλαχνική συναυλία με την εξαιρετικά οδυνηρή μουσική της ελληνικής ρεμπέτικης παράδοσης. Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική τέχνη με ένα αδιαμφισβήτητο σεβασμό γι’αυτό το αστείρευτο είδος, η ρεμπέτικη ιστορία είναι μια επιβλητική περιήγηση της δύναμης της απόλυτης τέχνης, πολύ σπάνια στη σύγχρονη σκηνή. Dr Nicholas Field, μουσικολόγος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν”

" O Παύλος έχει τη φωνή των θρύλων… Τραγουδάει απλά τα τραγούδια - χιλιάδες τραγούδια μέσα σε ένα χρόνο, ίσως το μεγαλύτερο ρεπερτόριο σε όλη την Αθήνα. Το τραγούδι του, βασίζεται σε έντονα αλλά προσεκτικά ελεγχόμενα συναισθήματα. Ζει και αναπνέει την κληρονομιά του ρεμπέτικου. Dr. Artemis Leontis, Νεοελληνικές Σπουδές, Πανεπιστημίου Μίσιγκαν"

Η Ρεμπέτικη ιστορία είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός που παράγει ρεμπέτικες παραστάσεις που ακούγονται μόνο στις πρώτες ηχογραφήσεις, η μουσική τους είναι ασυναγώνιστη, παρέχοντας το τέλειο φωνητικό σκηνικό - τις κυρτές μονόδρομες μελωδίες, που κοσμούν τον ρυθμό οδήγησης, ο Παύλος Βασιλείου δεν ερμημεύει απλά τα ρεμπέτικα τραγούδια, οι παραστάσεις του προσφέρουν μια μουσική εμπειρία τόσο ελκυστική ώστε να μεταφέρεται κανείς μέσα απο το χρόνο και το διάστημα με την αναζήτησ συναισθηματικής έντασης" Dr. Υοna Stamatis, Εθνομουσικολόγος, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις , Σπρίνγκφιλντ.

Οι φίλοι του Παύλου τον αποχαιρετούν μέσω Facebook…

  • George Papadavid

    Καλό ταξίδι Παυλάρα μας! Σε ευχαριστούμε για τις ατελείωτες στιγμές κατάνυξης και ευφορίας που μας χάρισες και στιγμάτησαν τις νεανικές ψυχές μας. Ήσουν ένας και μοναδικός, όπως η μαγαζάρα σου, η Ρεμπέτικη Ιστορία.

    “Το στήθος μου κατάντησε, βασάνων κατοικία, που κατοικούν οι λέοντες, και τ’ άγρια θηρία. Γιαρέμ”

  • Angelos Xintaris

    Σημερα ο φιλος μας ο ,παυλαρας, ο Παυλος Βασιλειου εφυγε.ο εμπνευστης και συνιδρυτής μαζι με το φιλο του γιωργο ξηνταρη της ρεμπετικης γωνιας ‘ρεμπετικη ιστορια’ στα εξαρχεια.απο τα πρωτα ρεμπετικα στεκια της εποχης,γραφοντας ιστορια μουσικη, κοινωνκη και πολιτικη.διασκεδασαν και ερωτευτηκαν γεννιες φοιτητων,νεων,και οχι μονο.το μουσικο σχημα τελευταια πρωταγωνιστησε σε ακαδημαικους χωρους στην αμερικη.φιλε καλο ταξιδι

  • Βασίλης Ρόδιος

    Απόψε είναι βαριά Παύλε μου, τι μας έφτιαξες ρε θηρίο… Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις ατέλειωτες ώρες κατάνυξης που μας πρόσφερες στον ναό που με τόση αγάπη λειτουργούσες και που μεγάλωσαν πολλές γενιές Σκοπελιτών και φίλων του Ρεμπέτικου.

    Σύντροφε Παυλάρα ας είναι ελαφρύ το χώμα…

    τι μ’ ωφελούν οι άνοιξες
    οι ομορφιές του κόσμου
    αφού ο κόσμος χάνεται, ψεύτη ντουνιά
    έξαφνα από εμπρός μου…

  • Thanasis Pavlos Florous

    Φίλε σύντροφε Παύλο δεν χρειάζονται πολλά λόγια! Η ζωή σ η ίδια μιλάει! Καλό ταξίδι!

  • Giorgos Xintaris

    Σήμερα έφυγε ο Παύλος. Μαζί από παιδιά, συμμαθητές, φίλοι, συνοδοιπόροι, μαζί στην οικοδομή, μαζί στα τραγούδια, στα γλέντια, μαζί στη Ρεμπέτικη Ιστορία, μαζί στη Σκόπελο τα καλοκαίρια.

    Πόσα ζήσαμε μαζί ρε φίλε!!! Καλό ταξίδι. Συλλυπητήρια στην οικογένεια.

  • Άκρη Καφέ

    Καλό Παράδεισο φίλε μου καλέ ΌΜΟΡΦΕ ΆΝΘΡΩΠΕ!!! Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα με διδαξες εισουνα πάντα στην καρδιά μου καί θά είσαι για πάντα όσο θά ζω Καλό Ταξίδι!!! Μεγάλε!!!Δασκαλε!! Όπως Αθόρυβος εισουνα έτσι Αθόρυβα Έφυγες ΚΑΛΌ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ!!!

  • Yannis Dim Tzortzis

    ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ.

  • Gianis Balalas

    Καλό ταξίδι παυλάρα, ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει ξάδελφε.

  • Diamond Patras

    Kalo taksidi kalo paradeiso file pavlo

Πηγή: filoksenos.blogspot.com

Τι λες ρε; Δεν μπορώ να το πιστέψω… :frowning:

Είχα να τον δω από τότε που έκλεισε τη Ρεμπέτικη Ιστορία. Θρυλικό μαγαζί που δυστυχώς το γνώρισα στα τελευταία του. Μαζευόμασταν 2-3 νεολαίοι και όταν δεν είχε κόσμο καθόμασταν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και παίζαμε με τον μπάρμπα - Παύλο. Μας κέρναγε, μας έλεγε ιστορίες για τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου τον Κηρομύτη… Πάει παλιά 2011-2013 αν θυμάμαι καλά.

Πολύ λυπηρά νέα πραγματικά. Εύχομαι συλλυπητήρια στους δικούς του. Θα τον θυμάμαι πάντα ως τον μπάρμπα Παύλο, που μου έμαθε πολλά πράγματα για τα τραγούδια αλλά και την ρεμπέτικη ζωή… :frowning: :frowning: :frowning:

2 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»

Δεν ήμουν τυχερός και δεν πρόλαβα αυτό το στέκι, αλλά θυμάμαι πολύ καλά, το τι γινόταν ταν στην Σκόπελο.

Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα.!
και στη Σκόπελο μετά ,
να γλεντήσω με τον Παύλο,
να περάσει η βραδυά.

Καλά θα 'κούγεται.!

από το “Είμαι Αλανιάρης” κατάβα και την ατμόσφαιρα στο στέκι αυτό, “Ναός”.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ κρίμα! Περάσαμε ωραία αρκετές φορές στη δεκαετία του 1980

Τώρα ως μνημόσυνο η διατριβή της Yona Stamatis για τον Παύλο:

https://deepblue.lib.umich.edu/handle/2027.42/86376

2 «Μου αρέσει»

Καλό ταξίδι… Κουράγιο στους δικούς.

Η συμβολή πολύ σημαντική. Αρκετοί γνώρισαν κι αγάπησαν τα τραγούδια αυτά ακούγοντάς τα στη Ρεμπέτικη Ιστορία, στη Φραγκοσυριανή και σε δυο-τρία ακόμα στέκια της εποχής εκείνης.