Σχετικά με τα ντουζένια

Βάι,βάι.βάι,!!! Τσόκ γκιουζέλ.

αχ πως αλλάζουν τα πράγματα…ως φωτογράφος, είχα πάει το 1987 να επιστκευτώ τη Rusanlar/Ρούσσα μιά μέρα πριν από τη μεγάλη ανοιξιάτικη εορτή του hidrellez στο ημερολόγιο των μπεκτάσιδων. είμουν στο χωριό όχι 20 λεπτά που εμφανίστηκε ένα τζίπ - και ο αξιωματικός απ το παράθυρο μου ζήτησε να’ρθω μαζί τους. να μη σας το πολυλογώ - πέρασα τη νύχτα στης φυλακές των σουφλιών - όχι άσχημα - οι φύλακες φέραν τη τηλεόραση κοντά στο κελί - και βλέπαμε το stranger than paradise του jim jarmusch - δεν ξέρω τι ήταν πιό σουρρεαλιστικό - η ταινία η φάση στο κελί…την άλλη μέρα με κατέβασαν στην αλεξ/πολη στο δικαστήριο…η κατηγορία ήταν επέμβαση σε κλειστή στρατιωτική περιοχή…μάλλων επειδή ειμουν φωτογράφος στο πρακτορείο ρώϊτερ μ’αφισαν ελεύθερο…και μ’εβγαλαν γιά φαεί κάτι ειδικοί ερευνητές (ΕΥΠ, αστυνομικοί-δεν θυμάμαι) που ενδιαφερόντουσαν να μάθουν περισσότερα γιά το…μπεκτασισμό!

χαίρομαι πολύ που τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα…υπήρξαν μαγικές καταστάσεις στα οροπέδια της θράκης παλαιά…

διονύση - κοίτα γιά ένα βιβλίο στη τουρκία αν δεν το ξέρεις ήδη - το’γραψε ένας φίλος μου οθωμανολόγος γιά τα τους ‘ιερούς τόπους στη β. έλλάδα’ … heath lowry “In the Footsteps of the Ottomans, A Search For Sacred Spaces & Architectural Monuments of Northern Greece”. εκδόσεις Bahcesehir University Press - ολόκληρο ταξίδι σε πολλούς ξεχασμένους χόρους με πολλές φωτογραφίες! είναι η λογική συνέχεια του ζενκίνι…

Το 1987 το θυμάμαι πολύ καλά… Πέτυχες χρονιά για να πας…
Ευχαριστώ Κώστα για το βιβλίο! θα το ψάξω!!

Ανεβάζω εδώ ένα βίντεο που ανέβασε ο Σταύρος Κουρούσης (@stavros_k ) με το Στέλιο Βαμβακάρη να παίζει τον Ντερβίση με ανοιχτό ντουζένι Ρε-Σολ-Σολ.

3 «Μου αρέσει»

Ξαναδιαβάζοντας το θέμα αυτό, πριν αρκετές ώρες, μου ξανάρθε στο μυαλό κάτι που από καιρό ήθελα να ξεκαθαρίσω: Γιατί «μαύρο» ντουζένι, το καραντουζένι; Με «οδηγό» την έκφραση «το καρατσεκάρισα», από πολύν καιρό είχα κάνει την υπόθεση ότι ίσως και στα Τούρκικα να υπάρχει κάτι ανάλογο, γιατί δεν βλέπω για «μαύρο» ένα ντουζένι όμορφο, αλλά συγχρόνως και πολύ γνωστό, οικείο. Έτσι λοιπόν, μπήκα σε διαδικτυακή επικοινωνία με φίλο μου Τούρκο, μουσικάρα και επαΐοντα, για να βγάλω άκρη. Και έβγαλα. Πριν, όμως, παραθέσω τα αποτελέσματα της επικοινωνίας, δυό λόγια για το βίντεο που, στο μεταξύ, ανέβασε ο Γιώργος ο Admin: Τρομερό, το ρε σολ σολ! Μα την Παναγία, έτσι θα κουρδίσω ένα από τα όργανα που έχω στον τοίχο, να το ευχαριστηθώ και ο ίδιος, όχι μόνο ακούγοντας τον Στέλιο (μέχρι το 2:03 πάντως, να εξηγούμαστε, από κεί και πέρα κάπως μου το χαλάει….)

Καραντουζένι, λοιπόν: πράγματι, ο φίλος Τούρκος μου επιβεβαίωσε ότι στα Τουρκικά, η λέξη kara εκτός από μαύρο, που είναι η πρώτη ερμηνεία, έχει και άλλες έννοιες, πέρα από τη χρωματική. Η πρώτη του επισήμανση:
Sevda and Kara sevda!
(εγώ): so, kara can also mean very strong, stronger, etc?
(Ali Fuat): Here yes
But in kara düzen different
It is just ordinary
Not special
Traditional
Known by everyone
It means the tuning is used by everyone

Μου επιβεβαίωσε ο Ali Fuat Aydin λοιπόν, ότι η λέξη kara δεν σημαίνει πάντα μαύρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (karadüzen) σημαίνει «κανονικό», «παραδοσιακό», «διαδεδομένο» κλπ. Ας το έχουμε αυτό υπόψη, όσοι ασχολούμαστε με τα (καρα) ντουζένια!

3 «Μου αρέσει»

5 αναρτήσεις διαχωρίσθηκαν σε ένα νέο νήμα: Αρχείο με ντουζένια του Κάρολου Μιλάνου (ηχητικά)

Γειά σας,

Ο Δημήτρης Γκόγκος Μπαγιαντέρας παίζει μεταξύ άλλων σε ντουζένια
Καραντουζένι
Συριανό
Αραμπιέν (μέχρι εκεί έχω ακούσει ως τώρα…)

Σημαντικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει ότι όλοι οι παλιοί παίζανε τα ίδια πράγματα ως ντουζένια… οι παραλλαγές στον στίχο ενδιαφέρουσες αλλά και η τσαχπινιά του Μπαγιαντέρα στο μπουζούκι ζηλευτή

απορώ γιατί τόσα χρόνια και με τόσα βιβλία που έχει βγάλει ο κύριος Κουνάδης, δεν είχε καταγράψει την μαρτυρία αυτή για τα ντουζένια… (εκτός αν κάνω λάθος)

Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς αξιωθήκαμε να το ακούσουμε κι αυτό
Η συνέντευξη είναι συνολικά απολαυστική με ιστορίες φυλακής, τραγούδια για το Αντάρτικο κ.α
Καλή απόλαυση

4 «Μου αρέσει»

μα ο κουναδης δεν ειναι μπουζουξης… εμας ενδιαφερουν αυτα. σαμπως το ντοκουμεντο του μαρκου? που ειναι ακομα?

2 «Μου αρέσει»

“Ντοκουμέντο του Μάρκου” αν εννοείς τη συνέντευξη που του είχαν πάρειτην εχει κι αυτη στο spotify..
Εκτός κι αν εννοείς κάποιο άλλο ντοκουμέντο.

Το ίντερνετ έχει πολλές πληροφορίες, για να γίνουν όμως χρήσιμες πρέπει να ξέρουμε να τις επεξεργαστούμε.

1 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ φίλε icinema, παρακαλούμε να καταθέσεις και την πηγή των πολύ χρήσιμων πληροφοριών που παραθέτεις! Ξεκρέμαστες, ουσιαστικά δεν λένε τίποτα.

Εντάξει παιδια διαγραφει το post. γιατι δεν μπορω να κανω ελεγω στην πηγη.
Σορρυ δεν θα ξαναγίνει.Θέλω οταν ανεβάζω κατι να ειναι ωφέλιμο στους αλλους.

http://www.turkishmusicportal.org/en/turkish-music-dictionary

Με μια γρήγορη ματιά στο google μπορεί κανείς να βρει αυτό. Όπου γράφοντας “Düzeni” και πατώντας το κουμπί search βρίσκουμε τα όσα είχαν γραφεί (πάνω-κάτω).

Φίλε @icinema δε βλέπω το λόγο να εκνευρίζεσαι. Εδώ είμαστε ένα Φόρουμ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας γράφει όσα ξέρει ή τέλος πάντων όσα πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν μια συζήτηση. Το να αναφέρουμε την πηγή είναι αρκετά σημαντικό γιατί πολλές φορές βοηθάει στο να βγει μια άκρη. Επίσης κρίνεται έμμεσα και η εγκυρότητα της πληροφορίας, γιατί αλλιώς είναι να πεις ότι άκουσα κάτι κι αλλιώς να πεις διάβασα αυτό στη τάδε εφημερίδα.
Ο καθένας βάζει το λιθαράκι που του αναλογεί :wink: Απλά όταν μεταφέρεται μια πληροφορία αυθαίρετα εκεί υπάρχει πιθανότητα να έχει μεταφερθεί λάθος.
Όλα αυτά δεν αφορούν εσένα προσωπικά … ελπίζω να το κατανοείς!

3 «Μου αρέσει»

Σωστα αλλλα η πηγη δεν μπορει να θεωρηθει σωστη.
Πως ξερεις οτι ειναι σωστα αν δεν το ξερεις ειναι αχρηστο “δεν λεει κατι”

Γιαυτο ετοιμάζω καλυτερη πηγη με οπτικοακουστικο υλικο και παραδειγματα απο το 1912 μεχρι σημερα.

Αν ειχα εκνευριστει δεν θα συνεχιζα να απαντώ :)))))))))
απλα ειμαι νεος και μαθαινω τωρα τους κανονες.

1 «Μου αρέσει»

Γιατί ειδικά 1912; Τί συνέβη τότε και κατέστησε δυσκολότερες στην ανεύρεση / αξιολόγησή τους, πληροφορίες κατατεθειμένες πριν το “ορόσημο” αυτό;

Γιατι το πιο παλιο Τραγουδι που καταφερα να βρω ειναι του 1912 γιαυτο το αναφέρω αν εχεις καπου τραγουδια πριν το 1912 ευχαριστως να τα βαλω πανω και αυτα.Ισως τοτε να βρηκαν πως να ηχογραφουν

1 «Μου αρέσει»

Το να αναφέρουμε την πηγή είναι πάντοτε υποχρεωτικό για μια σειρά λόγους.
α) Γιατί απλώς έτσι είναι το σωστό
β) Αν τα λέει λάθος, να ξέρουμε ποιον βαράμε
γ) Αν τα λέει καλά, να ξέρουμε σε ποιον λέμε μπράβο
δ) Αν δεν ξέρουμε αν τα λέει καλά ή λάθος, μια επίσκεψη στην αρχική πηγή μπορεί να διευκολύνει τη διασταύρωση

Πέραν αυτών, εμένα η παράθεση ντουζενιών στο #73 δε μου είχε φανεί κακή ή περιττή. Αλλά τώρα βλέπω ότι διαγράφτηκε. Τέλος πάντων, δεν πειράζει. Προχωράμε.

1 «Μου αρέσει»

https://www.turkuler.com/baglama/duzen.asp
Εδω τα εχει πιο καλα και επεξηγει τα παντα.

και απο το Virtualbagalama.com

Οι νοτες απο πανω προς τα κατω δηλαδη πρωτη η μπασσο.
Bağlama Düzeni MI RE LA
Kara Düzen (Bozuk Düzen) SOL RE LA
Misket Düzeni / Müstezat Düzeni FA RE LA

Σημείωση εδω. Το καρα ντουζενι το λενε και Μπουζουκ Ντουζένι γιαυτο και ειναι πιο γνωστο.

1 «Μου αρέσει»