Βoήθεια για το "Όσοι έχουνε πολλά λεφτά"

Παιδιά είμαι καινούργιος στο φόρουμ και πρώτη φορά γράφω.
Γίνεται πολύ ωραία δουλειά και μακάρι να μπορέσω και εγώ να βοηθήσω κάποια στιγμή.
Για την ώρα θέλω όμως εγώ τη βοήθειά σας:

Ένα χρόνο παίζω μπουζούκι και θα ήθελα να βγάλω το “'Οσοι έχουνε πολλά λεφτά” του Βαμβακάρη. Αναρωτιέμαι αν μπορεί κάποιος να δώσει κάποια συμβουλή. Είμαι ακόμα “νέος” στο θέμα των δρόμων οπότε η υπόθεσή μου ότι είναι Νιαβέντι είναι μάλλον λανθασμένη (?)…

Επίσης μιας και σας βρήκα πρόχειρους (χεχεχε) μπορείτε να με βοηθήσετε με ένα τραγούδι που λέγεται μάλλον “Η γάτα” (έδιωξα και γω μια γάτα…). Δε ξέρω τίποτα περί αυτού…

Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια!!!

Εγώ το παίζω από ρε (ξεκινάω απο ρε).

Οι νότες που χρησιμοποιώ είναι οι :
ντο διεση, ρε , μι, φα δίεση, σολ δίεση , λα .
Γενικά εκει πατάει. Χρησιμοποιεί σε διαστήματα και άλλες νότες αλλά πάνω σε αυτές θα το βρεις εύκολα νομίζω.

Εχω την εντυπωση οτι το Οσοι εχουνε πολλα λεφτα ειναι ραστ. Καποιος που να εχει μεγαλυτερη εμπειρια στο θεμα ας μας ριξει τα φωτα του.

ΡΕ Ραστ, απ’ όσο γνωρίζω

Ραστ, βεβαίως-βεβαίως.
Δεν μπορώ να θυμηθώ από που το πιάνει ο Μάρκος, αλλά κι εγώ από ΡΕ το παίζω.
Αν και… τελευταία με έχει πιάσει μια ψυχολογία (που έλεγε και ο μακαρίτης) και κουρδίζω το έπιπλο από ΝΤΟ.
Ίσως φταίει το kωλόκρυο που έχει πέσει εδώ χάμω. Ίσως η ευθυγράμμιση Ερμή-Γης-Αφροδίτης. Μπορεί να φταίει και η καπιταλιστική κρίση, πού ξέρεις;

Και εγώ θα ήθελα, Πάνο, να κουρδίσω τα όργανα σε ντό, αλλά έχω και κάποιαν ηλικία, δε νομίζω σε εμένα να φταίει η κρίση. Το πάνω μι το έχω χάσει από καιρό, τώρα χάνω σιγά σιγά και το ρε….
Γιαυτό και η συμβουλή στους νεότερους: όχι αγριοφωνάρες, όσο είναι δυνατόν!

Και για τη γάτα (χιτζάζ βεβαίως) μην ξεχνάτε το νιαρ νιάρ στην αρχή! Αλλοιώς, κάηκε το κομμάτι.

Και μετά το μήνυμα του Snedd: μπορεί να είναι και χιτζαζκιάρ, αλλά βαρυέμαι τώρα να κατεβάζω όργανο…

Πάνο, εγώ προβλέπω το διαπασών να πέσει από τα 440 στα 408 HZ τουλάχιστον με την κρίση !!! :slight_smile:

Η γάτα φίλε μου είναι χιτζάζ δεν θυμάμαι από ποιόν τόνο στην πρώτη εκτέλεση της.:78:

Χιτζαζκαρ θα έλεγα.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθειά σας και στα δύο τραγούδια.

Η γάτα σε χιτζαζκιαρ μου βγήκε πολύ ωραία είναι η αλήθεια…

ΜΜΜΜ, εγώ δεν είμαι 100% σίγουρος ότι το κομμάτι χαρακτηρίζεται χιτζαζκιάρ. Τουλάχιστον κάποιες φράσεις νομίζω πως έχουν ύφος χουζάμ , (την πρώτη φορά που λέει “σαν κοιμόμουνα την νύχτα μου’χωνε βαθειά τα νύχια…” ένα δεύτερο όργανο, μάλλον μπουζούκι, παίζει δεύτερη φωνή σε ματζόρε, κι όχι σε χιτζαζκιάρ, κι ας μένει η συγχορδία της κιθάρας στην τονική. Σστην επανάληψη της φράσης όντως γυρνάει η μελωδία σε χιταζκιάρ).
Αν κάποιος μπορεί να μας διαφωτίσει… Είναι απλά συμπεριφορά του χιτζαζκιάρ, είναι πέρασμα σε χουζάμ, τί γίνεται ??

Είχατε, δεν είχατε, με βάλατε να ξεκρεμάσω το μπουζούκι. Δεν είναι απλή η θεωρία πίσω από την πράξη και θέλει κάποιο ψάξιμο.

Χιτζαζκιάρ το βλέπω κατʼ αρχήν αλλά και βέβαια έχει περάσματα όπου παίρνει μελωδική γραμμή χουζάμ. Όμως, ποτέ δεν σταματάει στη βάση του χουζάμ, στου χιτζαζκιάρ τη βάση στέκεται. Θα επανέλθω, αν μου έρθει η όρεξη αργότερα. Στο μεταξύ, εσείς να προβάρετε τα νιαρ νιάρ που είναι σημαντικότερα από τη θεωρία.* (εγώ τα έχω προβαρισμένα από τα νιάτα μου)

*εδώ θέλει φατσούλα γέλιου αλλά στη διόρθωση δεν εμφανίζονται φατσούλες

Κι εγώ το βλέπω να 'ναι παιγμένο σε δύο δρόμους.

Καλησπέρα παιδιά. Έχω ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό την προσπάθεια για το “όσοι εχουνε πολλά λεφτά” και σκέφτηκα να ανέβαζα ένα βιντεάκι ώστε να μου πείτε τη γνώμη σας ή για πιθανα λάθη…οτιδήποτε!
Προσπάθησα πριν λίγο να το ανεβάσω αλλά μου βγάζει ένα σφάλμα. Tα επιτρεπόμενα αρχεία είναι μόνο από YouTube ή κάνω εγώ κάποιο λάθος;

Ναι βιντεάκια μπορείς μόνο να ανεβάσεις μέσω YouTube.

Μπορείς να ανεβάσεις το βίντεο σου στο YouTube και μετά να το βάλεις εδώ :blush:

1 Like

Να σημειώσω ότι το ξεκίνησα πρόσφατα επομένως λογικά θα χρειαστεί βελτίωση σε χρόνους κτλ. Ωστόσο θα με ενδιέφερε να ακούσω μερικές γνώμες και στο τραγούδι αλλά και γενικότερα δεδομένου ότι παίζω το όργανο 2 μήνες αυτοδιδακτος με μόνη βοήθεια το φόρουμ
2 Likes

Γειά σου @John88! :grin:

Μια παρατήρηση είναι ότι σε πολλά σημεία στην προσπάθεια να εμπλουτίσεις τον ήχο σου, παίζεις πολλές περιττές νότες… Δηλαδή προσπαθείς να κάνεις πχ τρίλιες που δεν σου βγαίνουν ακόμη. Συμβουλή μου είναι να προσπαθήσεις προς το παρόν να εμβαθύνεις στην μελωδία, παίζοντας το κομμάτι αργά αργά και σιγά σιγά θα δεις και τρίλιες θα μπορείς να βάλεις και να αυξήσεις την ταχύτητα με μεγαλύτερη άνεση!

Μάλιστα το δεύτερο μισό του βίντεο, ακούγεται πολύ πιο ωραία και καθαρά καθώς παίζεις απλά και καθαρά την μελωδία χωρίς πολλές φιοριτούρες.

Με υπομονή και εξάσκηση όμως θα μπουν και αυτές :wink:

Για 2 μήνες μόνο και χωρίς δάσκαλο, είσαι σε εξαιρετικό δρόμο! Από Σεπτέμβρη θα είσαι έτοιμος να παίξεις στις μαζώξεις του φόρουμ :wink::grin:

2 Likes

Αυτό με τις τριλιες το κάνω καθώς έτσι νομίζω ότι είμαι πιο κοντά στο πρωτότυπο και από ότι έχω δει και σε άλλα βιντεάκια το κάνουν(σίγουρα θέλω βελτίωση, συμφωνούμε εδω). Ωστόσο αν δεν το έκανα αυτό νομίζω ότι θα έλειπαν στοιχεία από το όλο σύνολο.
Στο 2ο μισό που ουσιαστικά είναι πιο απλό είναι το σημείο όπου ξεκινούν τα λόγια γι αυτό έχει λιγότερες νότες.
Επίσης ήθελα να βάλω και γεμισματα να είναι πιο ολοκληρωμένος ο ήχος αλλά δεν μου βγαίνει ως κίνηση στο χέρι και επίσης δεν μπορώ να διακρίνω σε τι συχνότητα πρέπει να το κάνω.
Μακάρι να τύχει καμία φορά να είμαι Αθήνα όταν γίνει κάποια μάζωξη θα χαρώ να έρθω!!

Η συμβουλή μου είναι να κάνεις εξάσκηση πρώτα χωρίς τις τρίλιες και σιγά σιγά να τις βάζεις μια - μια όταν νιώθεις ότι κατέχεις πολύ καλά την μελωδία.

Πάντως ο Μάρκος δεν έπαιζε τόσες τρίλιες στην πρώτη εκτέλεση. Κράτα καλύτερα για αρχή αυτή σαν μπούσουλα και πρόσθεσε μετά και ό,τι άλλα στολίδια θέλεις :wink:

1 Like

Κατάλαβα ναι αν και μου φάνηκε ωραίο ηχητικά αλλά θα το αφήσω για αργότερα.
Γενικότερα κάποιο άλλο λάθος που ίσως έχω κάνει; Μιας και στο περιβάλλον μου δεν υπάρχει άτομο ούτε που να ξέρει από μουσική ούτε να παίζει όργανο, η μόνη “ορθη” κριτική μπορεί να γίνει μόνο από εσάς που γνωρίζετε εδώ στο γκρουπ.

1 Like