Συμβουλές και βοήθεια στη μελέτη κάποιων κομματιών στον μπαγλαμά για αρχάριο

Σε κανένα σημείο. Δεν μπορεί να βελτιωθεί. Αργότερα, όταν φτάσει η ώρα, ξεκίνα από το άλφα να μαθαίνεις τι είναι το ταξίμι και πώς γίνεται. Τότε θα υπάρξει και περιθώριο βελτίωσης.

Βρε καλέ μου άνθρωπε, δε χρειάζεται να ξέρει κανείς καλύτερα για να καταλάβει ότι η χορδή Λα, στο τάδε τάστο, δεν μπορείι να δίνει την ίδια νότα όπως αν η χορδή γίνει από Λα Σολ και παίξεις το ίδιο τάστο! Δεν ξέρω τι είδες με τον Στέλιο, ίσως έπαιζε τα ίδια τάστα στη χορδή Ρε που είναι Ρε και στα δύο κουρδίσματα.

Δε θέλει «δουλειά ακόμη». Θέλει να μάθεις τι είναι το ταξίμι, πράγμα αδύνατον αν δε μάθεις πρώτα μερικά άλλα πιο βασικά πράγματα όπως π.χ. το όργανο που βαστάς, μερικοί δρόμοι (ξεκινώντας από το τι είναι δρόμος), κλπ. Επομένως, δεν κάνεις απόπειρες, απλώς παίζεις τυχαία.

Είναι όπως λέμε «άλφα». Γκούγκλαρε να βρεις τι σημαίνει κλίμακα στη μουσική. Διάλεξε κανένα άρθρο ή βίντεο που να μη σε ψαρώνει με βαρύγδουπες ορολογίες. Βασικά, το ρε ματζόρε είναι μια επιλογή από 7 νότες (αυτές που σου έγραψα) ανάμεσα στις 12 που μπορείς να βρεις στα 12 τάστα μιας οκτάβας, και πρόκειται για τις 7 νότες πάνω στις οποίες είναι γραμμένα διάφορα τραγούδια (όχι μόνο ρεμπέτικα, κάθε πιθανού και απίθανου είδους).

Βρε συ Γιάννη, καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι στο σκοτάδι γιατί δεν έχεις ξαναασχοληθεί, αλλά΄ψάξε λίγο από πού ανάβει το φως! Πώς είναι δυνατόν να κάνεις εξάσκηση σε πράγματα που δεν ξέρεις τι είναι και πού είναι; Το κάνεις και με τις γλώσσες αυτό; Σε στυλ «δεν έχω μάθει ακόμη ισπανικά αλλά μιλάω λίγο για την εξοικείωση»; Όχι, δε μιλάς. Πρώτα θα ψάξεις κάπου να βρεις πώς προφέρονται τα γράμματα του αλφαβήτου, πώς είναι το «είμαι», πώς είναι το «έχω», πώς είναι το «εγώ, εσύ, αυτός», ποιες είναι οι καταλήξεις των ρημάτων, των ουσιαστικών, κι άμα μαζέψεις ένα άλφα λεξιλόγιο εκκίνησης και μερικούς βασικούς κανόνες γραμματικής και σύνταξης, τότε θα πεις την πρώτη σου φράση.

2 «Μου αρέσει»

@Lambros.L Ε στην παρουσα φαση ας μαθω καποια βασικοτερα και στα δαχτυλα μπορει να βελτιωθει και απο μονο του αργοτερα. Το λεω με την εννοια οτι προτιμω να μαθω τυος δρομους και να παιζω ωραια ακομη κι αν τα δαχτυλα ειναι ειναι τυπικα λαθος.

Εχει σπασει η καμερα πισω στο κινητο και δεν εμφανιζει εικονα εδω και πολυ καιρο. κι ενα αλλο που ανεβασα ετσι ητανε

Το θέμα είναι ότι ούτε ήχο ακούω…γράφει το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο…
Μπράβο σου που το παλεύεις πάντως.

Καλα οταν λεω αποπειρα αυτο εννοω οτι κανω τυχαιες δοκιμες μπας και ακουστει κατι ωραιο οπως ακουμε τους παλιους. Δεν ειπα οτι ειναι ταξιμι. Απλα θεωρησα οτι αν δεν γινει σε ενα πρωτο σταδιο εστω κατι τυχαιο οτι να ναι πως θα ερθει μετεπειτα το ‘‘σωστο’’. Πιστευω με τον καιρο τα ακυρα θα στρωσουν μεσω και των πολλων δοκιμων που θα γινουν και των ακουσματων βεβαια απο τους παλιους.

Το ξερω προφανως, απλα ειχα δει το στελιο σε ενα βιντεο με αυτο το κουρδισμα να το παιζει απο τη μεσσαια χορδη -σολ στην περιπτωση μας- και απο οσο θυμαμαι εκανε τα πατηματα που θα εβγαιναν στη ρε. Το επαιζε εξ ολοκληρου στη μεσσαια χορδη και γι αυτο προσπαθησα να κανω το ιδιο (ξεροντας οτι οι νοτες εχουν αλλαξει)

Τωρα που το ειδα γραμμενο αναλυτικα οτι περιλαμβανει αυτες τις νοτες το εχω κανει κι εγω αλλα δεν ηξερα οτι αυτο ειναι η κλιμακα ματζορε. Αν και τα αλλα σχετικα με τις οκταβες δεν τα εχω δοκιμασει απλα εκανα τη διαδρομη σε μια μονο οκταβα απο το ρε φυσικο μεχρι ρε καντινι.

@Lambros.L Σε εμενα το εμφανιζει και παιζει κανονικα παντως και ουτε το κατεβασα απο το youtube. Ισως εφαγε κολλημα το pc σου; Τι να πω δεν ξερω…

Ο @Lambros.L νομίζω μιλάει για τα προηγούμενα βίντεο…

Δηλαδή αυτά :slight_smile:

Διαχώρισα το νήμα από το αρχικό Βοήθεια για το “Όσοι έχουνε πολλά λεφτά” καθώς η συζήτηση εστιάζεται περισσότερο στον τρόπο μελέτης του μπαγλαμά για κάποιον αρχάριο και μπορεί τα μηνύματα που γράφονται εδώ να βοηθήσουν και κάποιον άλλον.

@John88 καλή μελέτη! Από την αρχή έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Έχουν γίνει πράγματα αλλά ακόμη δεν έγινε ένα μεγάλο βήμα, απλά πολλά μικρότερα. Το λέω μιας και ακόμη τα παιδιά μου λένε για το πρόβλημα με το ρυθμό.

Βασικά στο δερβιση άσχετα με την χθεσινή απόπειρα νομίζω ότι στο ρελαρε ειμαι καλά στο ρυθμό. Τι εννοω: Πχ για το όσοι εχουνε πολλά λεφτά υπηρχαν παύσεις, ή σε κάποια σημεία λίγο γρηγορότερα, τα οποία αρχικά δεν έκανα. Στο δερβιση το βλέπω κάπως πιο μονότονο με την έννοια ότι υπάρχει μια μικρή παύση μετά την επαναληψη της πρώτης φράσης αλλά γενικότερα δεν είδα ιδιαιτερότητες. Και πλέον βάζω το γνήσιο και παίζω πάνω σε αυτό με ευκολία, επομένως με προβλημάτισε ότι είναι τόσο λάθος -ή μάλλον ανύπαρκτη η μελωδία στο χθεσινο.

Όσο για τις κλίμακες και τις υπόλοιπες συμβουλές τώρα θα αρχίσω να τα βλέπω μιας και μέχρι τώρα έκανα δοκιμές δρόμων και απόπειρες κομματιών στην προσπάθεια να ανακαλύψω το όργανο

Πάντως μετά από το μακρύ μήνυμα που σου 'γραψα χτες, Γιάννη, η ηχογράφησή σου μου 'χε κολλήσει στο μυαλό για ώρες. Άλλοτε έπαιρνε αυτή την περίεργη μελωδία που το 'παιξες, άλλοτε μεταλλασσόταν στον κανονικό Δερβίση, άλλοτε σε άλλα, μέχρι που κάποια στιγμή τσάκωσα τον εαυτό μου να μουρμουράει άλλα λόγια.

Για στάσου, λέω, αυτό δεν είναι ο Δερβίσης, ποιο είναι… Ή μπας κι είναι πάλι ο Δερβίσης;

…Και βρέθηκα μπροστά σε μια έκπληξη!

3 «Μου αρέσει»

Πάντως από το κινητό που κοιτάω ούτε ένα βίντεο δεν μπορώ να δω παιδιά.

@pepe Χαχαχα τι να πω δεν ξέρω. Πάντως το προσπάθησα να βγει τυπικά όπως θα ‘πρεπε.
Λίγο η αλλαγή κουρδίσματος, λίγο τα λάθος τάστα, λίγο η απώλεια σωστού ρυθμού μάλλον γι’ αυτό καταλήξαμε εκεί!
Δεν πειράζει θα βγει που θα πάει, πρέπει να βγει και πρέπει και να μάθω ωραία να παίζω!!

Μπορεί ακόμη να είμαι αρχάριος αλλά το έχω πει ξανά: Αν ασχολούμουν με την ίδια όρεξη και με τα μαθήματα στη σχολή θα ήμουν σίγουρα πολύ ψαγμένος σε εκείνα τα θέματα :stuck_out_tongue:

εντάξει περικλή, το τερμάτισες! άλλη φορά μια προειδοποίηση πριν ανοίξουμε το λινκ…

1 «Μου αρέσει»

Σκεπτομενος τα οσα ειχαμε πει τις προηγουμενες μερες παιδια και αφου εκανα αρκετες δοκιμες στο κομματι και σε αργη ταχυτητα και πιο γρηγορη πιστευω οτι μαλλον(?) χανει ο ρυθμος λογω πρακτικου σφαλματος δικου μου και οχι επειδη ας πουμε δεν το εχω δουλεψει αρκετα. Το κομματι εχει παιχτει παρα πολλες φορες, μιας και το εβγαλα πριν 2-3 μηνες καπου εκει δεν θυμαμαι ακριβως, οποτε δεν ειναι ας πουμε οτι το εμαθα μολις για να με δικαιολογησω σε αυτο τον τομεα.

Τωρα στα πρακτικα:

1ον: Το πιανω απο ρε 12ης παιζοντας με το μικρο δαχτυλο, ντο -> παραμεσος, σι -> μεσσαιος, λα -> δεικτης, σολ# -> δεικτης, λα -> μεσσαιος. Θα σταματησω εδω, εξαλλου το θεμα ειναι αν δυσκολευομαι λογω των δακτυλων που χρησιμοποιω - με αφορμη το μηνυμα περι αυτου που ειχε γραψει πιο πανω ο Λάμπρος.

2ον: Σε ολα τα παραπανω περι δακτυλοθεσιας, η πενα παιζει συνεχομενα θεση-αρση.

Ερωτήσεις: 1) Παρατηρωντας μπουζουκια απο καλους παικτες ειδα οτι σχεδον παντα ο δεικτης ειναι κολλημενος σε καποιο ταστο και τα υπολοιπα δαχτυλα ειναι που μεταλλασονται. Ισως δηλαδη αν εκανα το ιδιο κρατωντας κολλημενο δεικτη πχ στο λα (?) θα εβγαινε πιο μελωδικο το αποτελεσμα;

  1. Ο ρυθμός θα τονίζονταν περεταιρω αν σε καποια σημεια αντι για συνεχομενη αρση-θεση, επαιζα θέσεις; (Συνδιαστικο αυτο και με το ζητημα των δακτυλων)

Τώρα για πιο τραγούδι λες?

Το τελευταίο για το οποίο συζητήσαμε και αναφέρει και ο @pepe στο μήνυμά του ήταν αυτό:

https://rembetiko.gr/t/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1/12044/116?u=chrispanag

Μια πολύ γενική απάντηση είναι «ναι». Υπάρχουν χίλιες περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, όπου θα χρειαστεί να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, αλλά πάντως είναι μια κατ’ αρχήν σωστή ιδέα.

1 «Μου αρέσει»

Έκανα μια ακόμα προσπάθεια να προσεγγίσω παλαιικο παίξιμο αλλά θέλω τη γνώμη σας. Να πω ότι τέτοιο στυλ γεμισματων το δοκιμάζω για 1η φορά κ η απόπειρα έγινε πριν 1 ώρα, επομένως τυχόν θέματα στο χρόνο θα λυθούν σύντομα.
Ωστόσο δεν ξέρω γενικότερα αν είμαι σωστός στο τελικό αποτέλεσμα με τις ανοιχτές γι αυτό και το ανέβασμα. Πώς το ακούτε;

Υγ: Η κάμερα κινητού δεν είναι κ ότι καλύτερο αλλά οκ…

4 «Μου αρέσει»

μπράβο, πολύ καλή προσπάθεια! βάζεις παραπάνω γεμάτες απ’όσες συνηθίζεται αλλά δεν πειράζει.

1 «Μου αρέσει»

Θα πρέπει να πω ότι σε τέτοιες απόπειρες παιξίματος με έχει βοηθήσει ο τρόπος που κρατάω την πένα, που επίσης με αυτό τον τρόπο βγάζει και ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα, διαφορετικό. Πέρυσι μου είχες πει κάπου -μεταξύ άλλων- τη φράση "Αν θες να παίξεις βαριά κράτα την πένα ελαφρά’’.
Στην αρχή μου έφευγε κάπου κάπου, τώρα κατά 90% παίζω με αυτό τον τρόπο και βλέπω βγάζει αυτό που ψάχνω. Ευχαριστώ!

1 «Μου αρέσει»

ναι, έχεις χαλαρώσει το παίξιμο και αυτό φαίνεται. σε κάποια σημεία σφίγγεσαι και σκαλώνει το κομμάτι, αλλά γενικά πάει καλά το χέρι.

1 «Μου αρέσει»

Έχω την αίσθηση (μπορεί βέβαια και να μην ισχύει) ότι θα σε βοηθούσε περισσότερο αν, το κάθε πράγμα που δοκιμάζεις, το “βασάνιζες” περισσότερο μόνος σου πριν το παρουσιάσεις για feedback (συμβουλές, κριτική κλπ.).

Φαντάσου τη φάση μ’ ένα δάσκαλο: την ώρα του μαθήματος, περιμένεις βέβαια να σε διορθώσει ή να σε σχολιάσει τη στιγμή που κάνεις κάτι, όχι να σ’ αφήσει να παίζεις μια ώρα λάθος για να σου πει στο τέλος “όχι έτσι, έτσι”! Από τη στιγμή όμως που λήγει το μάθημα, είσαι μόνος σου με τις συμβουλές του για μια βδομάδα μέχρι το επόμενο μάθημα. Κάνεις ό,τι καινούργιο έμαθες, όσο καλά ή κακά το 'χεις καταλάβει, και μετά από αναγκαστική αλλά και ωφέλιμη υπομονή μιας εβδομάδας, τότε μόνο θα σου πει σχόλια. Στο μεταξύ διάστημα κάνεις εσύ τον δάσκαλο στον εαυτό σου.

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει στη διαδικασία της αυτοδιδασκαλίας που κάνεις τώρα.

1 «Μου αρέσει»