The Best Violin in the Balkans

Γεια σας παιδιά,

Μόλις τώρα ανακάλυψα το Googlebooks, που είναι πραγματικός θησαυρός…τώρα είναι που δεν θα ξεκολλήσω από το Ίντερνετ!:wink:

Λοιπόν, βρήκα αρκετές σελίδες από ένα βιβλίο για τον Σαλονικιό, που το έχω δανεισμένο ολόκληρο στο σπίτι. Πάντως, πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρει τα κομμάτια που περιέχονται στην Ιντερνετική έκδοση, ιδίως τους κατάλογους ηχογραφήσεων.

https://books.google.gr/books?vid=ISBN8772892242&id=IoINlHfN90IC&pg=PP1&lpg=PP1&ots=pWDmierGRu&dq=Salonikios&sig=WOslF3E8KD4PKyHgzXwyGNgliQQ&redir_esc=y&hl=en#v=onepage&q=Salonikios&f=false

Εύα

2 «Μου αρέσει»

στα ελληνικα δεν υπαρχει αυτο?

εδω εργασια της Βιβής Κανελάτου 2002
στα Ελληνικά.

https://www.google.com/url?q=https://rembetiko.gr/uploads/short-url/5RcaJTNe8FScJ58qi83ElBBVjCc.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwiQtJWsksT-AhWB3KQKHfMPDcMQFnoECAIQAg&usg=AOvVaw1QSg0O13tC1ehW1kjonOZo

και περισσότερα βιβλία στα Αγγλικά απο την Lisbet Torp.

https://www.google.gr/search?hl=el&tbo=p&tbm=bks&q=inauthor:"Lisbet+Torp"

1 «Μου αρέσει»

Όχι, αγγλικά μόνο.
Εξαιρετική δουλειά σε ανύποπτο χρόνο (1992)

Την προηγούμενη χρονιά (1991) είχε εισφέρει και αυτή την ανακοίνωση: «An Urban Milieu and its Means of Expression –A Case Study of the Rebetika», που περιλαμβάνεται στο Buckley A., Edstrom K.-O., Nixon P., (επιμ) Proceedings of the 2nd British-Swedish Conference on Musicology: Ethnomusicology.

3 «Μου αρέσει»

Το βιβλίο είναι και αγγλόγλωσσο και δυσεύρετο, αλλά στο academia.edu υπάρχουν μερικές άλλες μελέτες ενδιαφέρουσες της Lisbet Torp, που είναι διαθέσιμες για τον καθένα:

1 «Μου αρέσει»

λεν το καλυτερο βιολι των βαλκανιων… δλδ ηταν ανωτερος ας πουμε, του γρηγορας ντινικου του ρουμανου? γραφει μεσα παραδειγμα, με ποιο κριτιριο των αποκαλουν καλυτερο βιολι των βαλκανιων? μου φαινεται παραξενο… ειναι τοσες χωρες, τοσοι μουσικοι…

Έλα μωρέ: με κανένα! Όπως γίνεται πάντα για «ΤΟΝ» καλύτερο Χ του Ψ. Συμβατικές κουβέντες είναι αυτές. Αλλά λέγονται ωστόσο.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι Salonikiόs - ανοίγουν εισαγωγικά - the best violin in the Balkans - κλείνουν. Προφανώς θα μεταφέρει κάποια φράση που γράφτηκε ποιος ξέρει, στον τύπο της εποχής ή κάπου τέλος πάντων, και που έκανε αίσθηση. Δεν πιστεύω να έγραψε η Λ. Θορπ ολόκληρο βιβλίο για να αποδείξει κατά τι ήταν καλύτερος ο Σαλονικιός από κάθε Ρουμάνο, Σέρβο, Αλβανό κλπ. βιολιτζή!

Στον πρόλογο του βιβλίου δεν υπάρχει τέτοια αναφορά. Ξεφυλλίζοντας και το κυρίως κείμενο, δεν έπεσε το μάτι μου ούτε εκεί σε κάτι συγκεκριμένο. Η Τόρπ πάντως τονίζει επανειλημμένα ότι επρόκειτο για διεθνώς διακεκριμένο βιολιστή.

Ναι, αλλά τα εισαγωγικά;
Άσε που δε στέκει η φράση «ο καλύτερος» για κάποιον που έδρασε πριν 100 χρόνια - θα έλεγε ξερωγώ «ο καλύτερος τα τελευταία 100 χρόνια». Σκέτο «ο καλύτερος» λέγεται όταν είναι σύγχρονός σου.

Κατά σύμπτωση, μόλις ανασύσρθηκε ένα νήμα της Ελένης με τίτλο: Μπάτης, «ο Ρήγας του ρεμπέτικου». Δεν είναι φανερό ότι δεν τον χαρακτηρίζει η Ελένη έτσι αλλά κάποιος τον οποίον η Ελένη τσιτάρει;

(Δεν το διάβασα μέσα, η Ελένη αναφέρεται σε κάποιο άρθρο, αλλά λογικά κι ο αρθρογράφος που δίνει τον τίτλο θα τσιτάρει κάποιον…)

Και στην εποχή του χαρακτηρίζονταν ως το “καλύτερο βιολί”. Δεν έχω βρει “των Βαλκανίων” αλλά της "Ευρώπης και “των λαϊκών δίσκων”!

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 14-10-1933

Ο βιολιτζής Σαλονικιός «το περιφημότερο βιολί της Ευρώπης!..» ως μας πληροφορεί ο κ. καταστηματάρχης, τραβάει δοξαριές που φέρνουν ρίγη ενθουσιασμού στον διπλανό μας κτίστη.

Η ΕΘΝΙΚΗ 7/11/1936

ο επίσης περίφημος Δ. Σεμψής ή Σαλονικιός, το καλλίτερο βιολί των λαϊκών δίσκων

2 «Μου αρέσει»

Και η “Εθνική” δεν πάει πολύ πίσω, αλλά η “Ακρόπολις” τον σφάζει με το μπαμπάκι τον Σαλονικιό: η πρόκληση ριγών ενθουσιασμού σε διπλανούς κτίστες, μάλλον ρίγη απαξίας στους καθωσπρέπει αστούς αναγνώστες του φύλλου θα φέρει. Άσε που το χέρι του συγκεκριμένου καλλιτέχνη τραβάει, δεν χαϊδεύει χορδές…

Νίκο εδώ η Ακρόπολις και εδώ η Εθνική.

4 «Μου αρέσει»

Στη σελ. 30, υποσ. 52 του βιβλίου της Torp παρατίθεται απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Περπινιάδη, ο οποίος και χαρακτηρίζει τον Σέμση ως το “καλύτερο βιολί των Βαλκανίων”.
Από εκεί λοιπόν ο υπότιτλος του βιβλίου της Torp.

2 «Μου αρέσει»

Τώρα πιά, ξέρουμε: Το είπε ο Στελλάκης. Χωρίς εισαγωγικά, στην υποσημείωση.