Ο Παππος νεράκι που κυλάει είναι στο ταξίμι του(νεράκι ορμητικότατο όμως)…άριστος τεχνίτης…ωφ ωφ…
και αυτό το τράβηγμα της χορδής το κάνει αρκετά συχνά.Αλλά το κάνει πολύ ωραία το άτιμο…
(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην multi_kulti 12 Δεκέμβριος, 2005)
Απο ραδιοφωνικη εκπομπη γυρω στα 1987-'88.
Παιζουν καποιοι απο τα “Παιδια της Πατρας”.
Ο Κωστας ο Τσιατάς απο την Πατρα γνωστος και με το παρατσουκλι “Πρεζακιας” ειναι ακομα ενας
δυνατος τραγουδιστης του ρεμπετικου κι αυτος
αδικημενος τελικα αν και δε γνωριζω πολλα για την πορεια του στο χωρο.
Καποιο διαστημα συνεργαστηκε με τα “Παιδια της Πατρας” νομιζω εποχη “Χαραμα”.
Πριν καποια χρονια εβγαλε ενα cd με επανεκτελεσεις.
(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην yiorgosv 13 Δεκέμβριος, 2005)
Να μην ξεχνιομαστε εκτος απο το “Μελαμψο τον 'Αραπα”, τα “Δειλινα” κλπ, ο ΖΑΜΠΕΤΑΣ
ητανε μπουζουξης γνώστης και νταλκαδιαρης.
Αμετρητα τα οργανικα του εδω ειναι 2 διαμαντια που σταχυολογησα απο τις εκπομπες του Πανου Γεραμανη απο αφιερωμα που του εκανε με συνεντευξεις και υλικο κοντα 2 βδομαδες !!
Το Ταξιμι πρεπει να ειναι απο τις εκπομπες του
στο Τριτο με το ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ οπου ανταλασσονται απολαυστικοι διαλογοι !!
Έχω ακούσει, πως σε πρόβες με την ορχήστρα υπό Θεοδωράκη, ο Ζαμπέτας ησυχία δεν είχε, όλο βάραγε το όργανο. Του έκανε λοιπόν παρατήρηση ο Μίκης, σταμάταγε για λίγο, αλλά μετά ξανά τα ίδια, αλλά σιγά-σιγά. Γυρίζει ο Μίκης και του κάνει, Γιώργο, τώρα δε μιλάμε - μα δε μιλάω δάσκαλε, σχολιάζω!
Γειά σου και σένα ρε Τζώρτζη Β. που μας φτιάχνεις τη διάθεση μεταμεσονύκτια…
Γιώργο, το “Ταξίμι πειραιώτικο” πρέπει να ‘ναι από κινηματογραφική ταινία. Οχι απ’ τις γνωστές που παίζει με την ορχήστρα του σε μαγαζί, αλλά κάποια …ηχητική υπόκρουσις…
Το ταξίμι πειραιώτικο είναι ηχογραφημένο γύρω στο 1979 - 1980, δέν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία αλλά θυμάμαι ότι τότε πρωτοπαρουσιάστηκε στο τρίτο πρόγραμμα σε μια εκπομπή του Μάνου Χατζηδάκι, "Ο Γιώργος Ζαμπέτας αυτοσχεδιάζει στο μπουζούκι για το Τρίτο πρόγραμμμα ", έτσι λεγόταν η εκπομπή. Σε κάποιες στιγμές μάλιστα αυτοσχεδίαζε ο Ζαμπέτας μαζί με τον Χατζηδάκι και σε καναδυό τραγούδια τραγούδησε και ο Ζαμπέτας.
Εγώ προσωπικά την είχα ηχογραφήσει ολόκληρη τότε αλλά για κάποιον λόγο μου καταστράφηκε η κασέτα.
Πρίν από δύο χρόνια περίπου την παρουσίασε ξανά ο Γεραμάνης, αλλά πάλι δεν πρόλαβα να την ηχογραφήσω, την πρόλαβα πρός το τέλος της.
Πιστεύω ότι είναι υλικό ανεκτίμητης αξίας και θα άξξιζε τον κόπο να το ξαναβρούμε.
Όσο αφορά για το “σχολιάζω του Ζαμπέτα”, πρέπει να ήταν με τον Μάνο.
(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην kostashalios 18 Δεκέμβριος, 2005)
Αυτό το “τράβηγμα” τον έχω δει στο 1 μέτρο να το κάνει. Ξέρετε τι κάνει; Παίζει τη χορδή συνεχώς τραβηγμένη. Δηλαδή, όπως περπατάνε τα δάχτυλα στη ταστιέρα σε κάθε τάστο τη ξανατραβάει.
Και αυτό είναι το λιγότερο: Το σπουδαίο είναι ότι την έχει ΣΩΣΤΑ τραβηγμένη - “ηπειρώτικα” που λένε - χωρίς να φαλτσάρει, ενώ σύμφωνα με τη δυτική μουσική θεωρία είναι φάλτσο - καραφάλτσο της τάξης του 210%.
Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο gevav, αυτά είναι τα κέρδη του να ξέρεις ούτι ή ελληνική κιθάρα που έλεγε και ο γερο - Καράς.
Τελικά ο Πάππος πρέπει να είναι ο καλύτερος στις μέρες μας.
Ναι μόνο που στο ούτι αυτό το τράβηγμα γίνεται χωρίς τράβηγμα στην χορδή…απλά μπορείς να το παίξεις πάνω στην ταστιέρα.Άρα η τεχνική του ουτιού δεν βοη8άει απόλυτα σε κάτι τέτοιο.Μόνο θεωρητικά…Πρακτικά είναι όντως τεχνικές ενταστου οργάνου όχι απαραίτητα ηλεκτρικής κιθάρας.Έχω δεί σαζίστες να το κάνουν πολύ συχνα κι ας έχουν την πολυτέλεια των περισσότερων τάστων.Και ακόμα πιο κουφό το έχω δεί στο Πέρσικο Σετάρ που οι χορδές είναι τόσο χαλαρές που δεν μπορείς να τις πατήσεις σταθερά.Εκεί πρέπει να παίζεις συνεχώς με τραβήγματα για να πετύχεις τον τόνο ακριβώς…λίγο παλαβό αλλα υφίσταται…
Όσο για τον Πάππο είναι άπαιχτος…όσο μένει μακριά απ τον Νταλάρα…τον έχω δεί δυο η τρεις φορές με διαφορετικές ορχήστρες και μια με του Νταλάρα σε συναυλία εδώ στους μετανάστες.Με τον Νταλάρα δεν έκανε ούτε ενα ταξίμι,ούτε ενα δικό του παίξιμο ρε παιδί μου.Και να φανταστείτε ότι είμασταν παρέα που πήγε στη συναυλία μόνο και μόνο γιατί άκουσε οτι θα έπαιζε ο Πάππος εκεί…
Υπάρχει κ ένας άλλος με πολύ ιδιαίτερο παίξιμο…μου φαίνεται λέγεται Λιβάνης και παίζει τα τελευταία χρόνια με την Μαριώ…μου αρέσει πολύ το στύλ του…τον έχετε ακούσει?
Σωστά τα λές φίλε μου, όμως άλλο έλεγα: Με τα ούτια προπονείται το αυτί στις ενδιάμεσες και στα περάσματα. Μετά, τραβάς τη χορδή ή κάνεις διάφορα άλλα τσαλίμια, αλλά με γνώση και όχι μαλακωδώς για επίδειξη.
Αυτόν το Λιβάνη τον έχω ξανακούσει σε CD του Θεοδωράκη (νομίζω).
Για τους φίλους του Ζαμπέτα:
Στο παρακάτω site http://www.bouzoukidvd.com/extra.html θα βρείτε 4 ταξίμια διαμάντια κατά την ταπεινή μου άποψη που ηχογράφησε ο Ζαμπέτας στο σπίτι κάποιου φίλο του Γιώργο στο Σικάγο!
Επίσης θα βρείτε και μερικά φανταστικά ταξίμια του Μανώλη Καραντίνη!
Για Μουλτι και Κωστα ΤΜ, ειναι προφανως και
καταφανως ο Δημητρης ο Λίβανος.
Πρωην 4χορδος και απο το 2000 (καπου εκει) 3χορδος,
μπασμενος σε ολα τα κολπα του τριχόρδου.
Προσφατως νικητης στο διαγ.τραγ.Θεσσαλονικης
με το “Ξενο ρουχο” ενω τα καλοκαιρια ειναι
γκεστ στην ταβερνα του Κακουργου στη Φθιωτιδα
οποτε δεν εχει συναυλιες κλπ
Επισης για τον Μουλτι, μου φαινεται οτι ο Παππος κανει ενα κολπο που δεν συναντιεται στο ουτι αλλα στην ηλεκτρικη δηλαδη σηκωνουμε τη χορδη χωρις να την παιξουμε και οπως ειναι σηκωμενη
(η χορδη ετσι ; την παιζουμε και μετα σιγα σιγα την κατεβαζουμε και ακουγεται καπως σαν κλαμα …
Στο ουτι οντως σηκωνετε εσεις οι ουτιτζήδες πολλες φορες τις χορδες, τις “γλυφετε” και
αλλα τρελλα κολπα …
Απο εκπομπη στο κρατικο ραδιοφωνο γυρω στα '86-'87.
Ο Αγαθωνας αψογος εξ ισου καλος και στα μεταγενεστερα ρεμπετικα απο αυτα της Σμυρνεικης σχολης.
Η ορχηστρα πολυ πολυ δυνατη !! Μπουζουκι παιζει μαλλον ο μεγιστος Θανασης Τσακμάκας !!
Συγγνωμη γιατι δεν εχει γραφτει σχεδον καθολου το ενα καναλι …