Musescore - ερωτήσεις, συζήτηση

Σε συνέχεια της συζήτησης Δωρεάν βιβλίο με παρτιτούρες & mp3 - Πρόδρομος Τσαουσάκης - ανοίγω αυτό το νήμα για το Musescore:

Μπορώ ας πούμε να βάλω οπλισμό Χιτζάζ, με ύφεση και δίεση μαζί, που δεν προβλέπεται στους έτοιμους οπλισμούς (και στους κοινώς αποδεκτούς δυτικοευρωπαϊκούς οπλισμούς έτσι κι αλλιώς);

2 «Μου αρέσει»

Ναι, πηγαίνεις στους οπλισμούς κάτω δεξιά που γράφει “more”, κάτω-κάτω “create key signature”, μεγαλώνεις λίγο το παράθυρο ώστε να εμφανιστεί και το πεντάγραμμο εκτός από τα διαθέσιμα σημεία αλλοίωσης, και αφου βάλεις ότι χρειάζεσαι πατάς “add”.
Με αντίστοιχο τρόπο φτιάχνεις μικτά μέτρα, με όποια ομοδοποίηση αξιών θέλεις (πχ ζεϊμπέκικο 2+2+2+3, απτάλικο 3+2+2+2, κλπ).

2 «Μου αρέσει»

Παιδιά, καινούργια ερώτηση για το Musescore: πώς μπορώ να δημιουργήσω μια παρτιτούρα χωρίς καθόλου μέτρο;

Δεν είναι τόσο για καταγραφή μουσικής σε ελεύθερο ρυθμό, όσο για να δείξω π.χ. μια κλίμακα.

Στο “more” των παραπάνω μηνυμάτων δε βρήκα τέτοιο πράγμα…

Ευχαριστώ πολύ.

Καλησπέρα,

Επάνω σε ένα μέτρο → Δεξί κλικ → Ιδιότητες πενταγράμμου…

Αφαίρεσε την επιλογή “Εμφάνιση διαστολών”

2 «Μου αρέσει»

[Αλλάζω τελείως προηγούμενο μήνυμα, γιατί δεν είχα καταλάβει]

Μπράβο, ευχαριστώ πολύ!

Μου τα εμφανίζει λίγο διαφορετικά (άλλη έκδοση;), και δεν τα βρήκα αμέσως. Αλλά τα βρήκα τελικά.

Να συμπληρώσω ότι, από κει που ξεεπιλέγω την εμφάνιση διαστολών, ξεεπιλέγω έπίσης και την εμφάνιση ετικέτας χρόνου, ώστε να εμφανίζεται ένα 5γρ μόνο με κλειδί, τυχόν οπλισμό και νότες, χωρίς ένδειξη μέτρου.

Αν για κάποιο λόγο δε θέλω ούτε κλειδί, κι αυτό από το ίδιο κουτάκι το κάνω αόρατο.

1 «Μου αρέσει»

Ναι μάλλον, γιατί τώρα που το είπες έλεγξα την έκδοση μου και είναι αρκετά παλιά “2.3.2”.

Ερώτηση: μπορούμε να κάνουμε το μέτρο της ανάκρουσης χωρίς χρονοδείκτη ώστε να μην το παραγεμίζουμε παύσεις και φαίνεται αηδία;

Φυσικά, υπάρχει η επιλογή όταν φτιάχνεις καινούρια παρτιτούρα. Στην τελευταία καρτέλα προσθέτεις “Pickup measure” με ό,τι διάρκεια θες.
Επίσης, μπορείς να το κάνεις εκ των υστέρων, επιλέγοντας πάνω στο επίμαχο μέτρο με δεξί κλικ “Measure Properties”. Πηγαίνεις στο “Μeasure Duration” και βάζεις ό,τι διάρκεια θες στο “Actual” (προφανώς ίση ή μικρότερη από το “Nominal”).
Η αντίστοιχη ελληνική ορολογία (δεν έχω ιδέα αν υπάρχει ελληνική έκδοση του προγράμματος, απλή μετάφραση κάνω στα παραπάνω): Ελλιπές μέτρο, Ιδιότητες μέτρου, Διάρκεια μέτρου, Πραγματική, Ονομαστική.

1 «Μου αρέσει»

Το ελλιπές μέτρο βέβαια συμπληρώνεται από άλλο ένα ελλιπές στο τέλος, με διάρκεια τόση όση λείπει από ττην αρχή του πρώτου. Αν αρχίσεις με ελλιπές, συνεχίσεις με ν μέτρα και στο τέλος έχει το συμπληρωματικό ελλιπές, έχεις οπτικά ν+2 μέτρα αλλά συνολική διάρκεια ν+1 ακέραιων μέτρων. (Μου πήρε πολλά χρόνια να διαπιστώσω ότι αυτή η ιδιότροπη απαίτηση της θεωρίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!)

Εκεί λοιπόν έρχεται ένα σημείο που με δυσκολεύει στο Musescore: το πόσα μέτρα θέλεις πρέπει να το δηλώσεις από την αρχή, στα προκαταρκτικά. Και αν στην πορεία χρειαστείς περισσότερα, προσθέτεις. Αν όμως χρειαστείς λιγότερα, τα έξτρα κενά μέτρα δεν έχω καταλάβει πώς σβήνονται. Με delete ή backspace σβήνει τις νότες, αλλά αφήνει το μέτρο με παύσεις. Οπότε, αν δεν ξέρεις από πριν πόσα μέτρα θα χρειαστείς, θα πρέπει να διαλέξεις έναν τυχαίο μικρό αριθμό μέτρων και μετά να κάθεσαι να προσθέτεις τα επιπλέον ένα-ένα.

Επίσης, κάθε πεντάγραμμο πιάνει υποχρεωτικά όλο το πλάτος της σελίδας, και το πλάτος του κάθε μέτρου το ρυθμίζει μόνο του - δεν μπορείς (όσο ξέρω) να πυκνώσεις ή να αραιώσεις τις νότες. Οπότε, το τελευταίο πεντάγραμμο μπορεί να τύχει να έχει μόνο ένα ή λίγα μέτρα, όπου οι νότες αραιώνουν μέχρι να πιάσουν ολόκληρο το πλάτος της σελίδας. Οπτικά πολύ ενοχλητικό.

Ρυθμίζεται όλο αυτό κάπως;

Πολύ εύκολα σβήνεις μέτρα, με Ctrl+Del.
Και η μορφοποίηση της παρτιτούρας είναι εφικτή, αλλά να πω την αλήθεια μου ακόμα δεν έχω κάτσει να την μάθω παρότι είναι απαραίτητη -ειδικά σε μας που έχουμε τεράστια μέτρα (9/8 κλπ).
Πάντως υπάρχει αναλυτική βοήθεια για το Musescore, όπως και για οτιδήποτε πλέον στο ίντερνετ. Και στο επίσημο σάιτ, αλλά και στο γιουτιουμπ.

Α στο διάλο!!!

…Χμ, με συγχωρείτε, δεν εννοούσα

Α, τώρα θυμήθηκα!

Υπάρχουν κάπου (βλ. #4) κάτι ρυθμίσεις όπου σε κάθε μέτρο μπορείς να κάνεις αόρατα κάποια πράγματα: τις γραμμές, τις διαστολές, νομίζω και τις νότες. Νομίζω ότι είχα βρει τρόπο, μετά το τελευταίο μέτρο να αφήνω μερικά ακόμη κενά για να γεμίσει το 5γραμμο, να τα κάνω εξ ολοκλήρου αόρατα, κι έτσι το τελευταίο κανονικό μέτρο να μην ξεχειλώνει στο φάρδος. Είναι λίγο μπελαλήδικο, θα υπάρχει και πιο απλός τρόπος, αλλά πάντως είναι κι αυτό μια λύση.

Απ’ο,τι θυμάμαι (και όπως είναι λογικό εξάλλου), υπάρχουν κανονικές εντολές μορφοποίησης χωρίς κόλπα.