Contact with Rembetiko in Stuttgart since 1978 until today

Ο Σίμον Στάινερ περιγράφει με ευαισθησία την ατμόσφαιρα ενός συναυλιακού γεγονότος που παρουσιάζει την πλούσια ιστορία και τα συναισθήματα του ρεμπέτικου. Με αγάπη και πάθος γιορτάζεται η πλούσια παράδοση του ρεμπέτικου, και η επιδέξια δομή του κειμένου αναδεικνύει την ατμόσφαιρα και τη σημασία κάθε στοιχείου της εκδήλωσης, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμών και ανθρώπων. Έχει έντονο ενδιαφέρον το πώς οι γυναίκες στο σύνολο παρουσιάζονται ως ισχυρές και αυτοπεποιθητες μουσικοί, που τονίζουν τη σημασία του ρεμπέτικου για τον ελληνικό πολιτισμό. Συνολικά, η συμβολή παρέχει μια συναρπαστική εισαγωγή σε ένα μουσικό γεγονός που δεν γιορτάζει μόνο την παράδοση του ρεμπέτικου, αλλά ενισχύει επίσης τη σύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Όπως επιθυμεί και ο διευθυντής της μουσικής σχολής κ. Χρήστος Σουραντανόπουλος, εύχομαι κι εγώ να διατηρηθεί η αγάπη για τη μουσική, ιδιαίτερα για το ρεμπέτικο, και στο μέλλον - όμως χάρη σε τέτοιους ταλαντούχους ανθρώπους όπως ο κ. Στάινερ, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί. Με τον συναρπαστικό του κείμενο, εκείνος ανάβει τη φλόγα και ξυπνά το ενδιαφέρον γι’ αυτήν την συναρπαστική μουσική κληρονομιά.

4 «Μου αρέσει»

thank you very much! Antonios!

1 «Μου αρέσει»

With Evangelos we played together in our Rembetiko Duo.

5 «Μου αρέσει»

This is not Rembetiko but BALKAN poetry and this are very beautiful poems from Mateja Matevski, i met his daugther at OCHRID/Skopje 1988 and i post this poem because it is music!

Mateja Matevski

the book:

one poem i like very much, music!

from my friend

2 «Μου αρέσει»

Today I experienced something crazy again, at Lidl, in front of the shelf, a couple speaking Greek, in front of the shelf with the new Greek products, Bougatsa, Tiropita … all on special offer. I interfere, ask, is it good, does it taste good, should I buy it? Yes, very good, we always buy it when it’s there, it tastes good. I introduce myself briefly. And you’re from Larissa, I know Larissa, we live opposite Evia!

I play rembetiko! Oh, really? Me too. Niko played Rembetiko years ago with the group ORFEAS and was a waiter in the Rembetiko taverns, and remembers all the people I interviewed for my article HOW REMBETIKO CAME TO STUTTGART. I was also informed about ORFEAS but couldn’t find any facts. Now Niko. Bouzouki player from Orfeas, himself.

3 «Μου αρέσει»

Hello, please, tell me, what is the first track?! in german: A1 - Spielt, Ihr Busuki (3:30)

ahhhhhhhh: ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ, στίχοι/μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
1η εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου

Asteris Kutulas made an interview with Mikis Theodorakis about Rebetiko, scroll down the blog please and translate with what you have, deepl or KI :wink:

HAUS DER GESCHICHTE BONN

2 «Μου αρέσει»

Radio SDR STUTTGART
Μεταφορτώνεται: 20260206_141922.jpg(1)…

Μεταφορτώνεται: 20260206_143211.jpg…

Mp3 taximi me saxofono

Next sunday Stuttgart Leonberg Rembetiko live
X.S. BOUZOUKI ANGELS
and with me, live video from greece, some words about:
“How Rembetiko came to germany”.

Geia chara.

1 «Μου αρέσει»

This coconut Baglamas built Mitsaras Doukakis (Athens) for me and i will play it in Vasilika and Stuttgart

1 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ Σίμον, σε είδα σε ιδιωτικό βίντεο (όχι στο ίντερνετ) να παίζεις μπαγλαμά, μαζί με τον Μητσάρα μάλιστα, και το μόνο που έχω να πω είναι συγχαρητήρια! Αληθνό μερακλήδικο ρεμπέτικο παίξιμο.

1 «Μου αρέσει»

Το πάνω είναι από την Κρήτη, κατασκευασμένο από έναν γνωστό κατασκευαστή οργάνων κοντά στις Μοίρες στα βουνά. Το μεσαίο είναι του Μητσάρα Δουκάκη, φτιαγμένο από καρύδα. Και το κάτω είναι του Χρήστου Γιαννόπουλου, φίλου του Μητσάρα. Στη Στουτγάρδη, έχω επίσης ένα από ένα μεγάλο μαγαζί στην Αθήνα και ένα πολύ καλό του Νικόλαου Μπρας, στα Εξάρχεια.

1 «Μου αρέσει»

Σχέσεις και πιθανές συνδέσεις μεταξύ λογοτεχνίας και ρεμπέτικου

«Η γενιά του '30 είναι το σημαντικότερο πνευματικό και λογοτεχνικό κίνημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αυτή η ομάδα, που αναδείχθηκε μεταξύ του 1930 και του 1940, σημάδεψε τη σύνδεση με τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και αργότερα χάρισε στην Ελλάδα ακόμη και δύο βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας.»

Βρήκα το παραπάνω απόσπασμα στο Google και έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με αυτό.

Μου αρέσουν οι Μπιτνίκ, η λογοτεχνία της γενιάς Μπιτ από τις ΗΠΑ αλλά και από τη Γερμανία. Μου αρέσει η λογοτεχνία, τα μυθιστορήματα, τα ποιήματα που θέτουν στο επίκεντρο τις πόλεις, την ηλεκτροδότηση, το φως, τη διαφήμιση, τις βιτρίνες, τα αυτοκίνητα…

Στο ρεμπέτικο της δεκαετίας του '20 και του '30 περιγράφεται η αστική ζωή.

Γνωρίζω ήδη πολλά «αστικά» στοιχεία από το ρεμπέτικο ή από κείμενα και φωτογραφίες του ρεμπέτικου.

Η ερώτησή μου:

Ποιες συνδέσεις υπάρχουν κατά τη γνώμη σας μεταξύ λογοτεχνίας, μυθιστορημάτων, πεζογραφίας και ποιημάτων και ρεμπέτικου;

Γνωρίζω μόνο το βιβλίο της Δίδου Σωτήρου για τη φυγή και τον εκτοπισμό, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά.

«Χαιρετίστε τη γη που μας γέννησε και τους δύο». Εκδόσεις Ρωμιοσίνι, Κολωνία 1994

Θα θέλατε να δημιουργήσετε εδώ στο φόρουμ συνδέσεις μεταξύ λογοτεχνίας και ρεμπέτικου; Είναι κατανοητή αυτή η ερώτηση; Να διατυπώσω την ερώτηση διαφορετικά ή πιο συγκεκριμένα;

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γενιά της δεκαετίας του '30, οι Έλληνες συγγραφείς σας.

Ευχαριστώ πολύ και θερμούς χαιρετισμούς από τη Βασιλίκα/Εύβοια

1 «Μου αρέσει»

Βασιλικά ,με τόνο στο κά.

αυτο είναι στην Εύβοια …

1 «Μου αρέσει»

Άλλο η Ευρώπη -και η Ελλάδα- στη δεκαετία '30 και άλλο οι ΗΠΑ. Εδώ είχαμε Μεσοπόλεμο. Εκεί είχαν τη δική τους ιστορία.

1 «Μου αρέσει»

Ο Gauntlett έχει κάπως ασχοληθεί:

Gauntlett Stathis, «The sub-canonical meets the non-canonical: rebetika and inter-war greek literature», Κάμπος (Cambridge papers in modern greek), τχ. 13, 2005

Gauntlett.pdf (569,5 KB)

ΓΡAΜΜΑΤΑ,ΧΑΣAΠΗ!” BRINGING REBETES AND REBETOLOGISTS TO BOOK (STATHIS GAUNTLETT )

https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/anakoinwseis/ekdoseis/POPULAR_MUSIC_OF_THE_GREEK_WORLD_KALLIMOPOULOU_POULOS.pdf

Επίσης η πτυχιακή της Σπετσιώτου “Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη μέσα από τη ματιά των λογοτεχνών της, κατά το β’ μισό του 20ού αιώνα.” 2023

1 «Μου αρέσει»