Cifte-Τσφτέ

Γνωρίζει κανείς κάτι για αυτό το όργανο;Μοιάζει με δίαυλοhttp://www.youtube.com/watch?v=YGY4Q0kzkcA&feature=relmfu

Σ’ αυτή τη μορφή δεν το 'χω ξαναδεί. Αυτό που βλέπω είναι δύο μαντούρες, μία με τρύπες για μελωδία και μία χωρίς τρύπες για ισοκράτημα. Η μαντούρα σε ορισμένα μέρη της Τουρκίας (μόνη της, όχι διπλή) ονομάζεται sipsi και παίζεται από τόσο εκπαιδευμένους λαϊκούς δεξιοτέχνες ώστε βγάζει απίστευτα πράγματα για τόσο απλό όργανο.

Αυτό που ήξερα ως τσιφτέ είναι λίγο διαφορετική παραλλαγή: δύο όμοιες μαντούρες, με 5+5 ή 6+6 (?) τρύπες, ενωμένες δίπλα δίπλα, που παίζονται σε πλήρη ταυτοφωνία (όπως και το τουλούμ και η δική μας τσαμπούνα -δηλαδή όχι ένας αυλός σε κάθε χέρι αλλά και οι δύο αυλοί με τα δύο χέρια, ένα πάνω ένα κάτω σαν να έπιαναν έναν αυλό).
Αυτό το όργανο με μικροπαραλλαγές παίζεται σε όλη την Εγγύς Ανατολή, στη Β. Αφρική, αλλά και στην Ισπανία και μέχρι πρόσφατα και στην Κρήτη (τζιμπραγιά μαντούρα).
Άλλη τούρκικη παραλλαγή είναι το αργούν τσιφτέ: ο ένας αυλός χωρίς τρύπες όπως στο βίντεο, αλλά οι δύο ενωμένοι όπως στο άλλο τσιφτέ.
Όλα αυτά -γενικώς όλο το κόνσεπτ των διπλών αυλών με μπιμπίκι (μονό γλωσσίδι) είναι πανάρχαια όργανα. Οι απαρχές τους ανιχνεύονται στη Μεσοποταμία προ 5-6 χιλιετιών, και σε ορισμένες περιοχές, όπως η Kάτω Αίγυπτος, δεν έπαψαν ποτέ μέχρι σήμερα να παίζονται.

Εδώ ένας Ιρανός (νομίζω) παίχτης.

Ευχαριστώ πέπε!