Κάτι για τους γνώστες της γερμανικής γλώσσας, μία έρευνα για τον Αλή Πασά και τη μουσική της Ηπείρου:
Άλλες έρευνες του ίδιου ερευνητή:
Κάτι για τους γνώστες της γερμανικής γλώσσας, μία έρευνα για τον Αλή Πασά και τη μουσική της Ηπείρου:
Άλλες έρευνες του ίδιου ερευνητή:
Για εμας που δεν μιλαμε Γερμανικα? Μηπως καποιος που το διαβασε μπορει να μας πει αν υπαρχουν αναφορες για μουσικα οργανα οπως το κλαρινο το λαουτο η το βιολι? Εχω διαβασει οτι εκει συνανταμε την πρωτη φορα αναφορα για κλαρινο στην Ηπειρο αλλα χωρις καποια σαφη αναφορα..
I read this book, i have it, what is your question exactly about the klarino?
I would like to know if the klarino is mentioned as part of the musical ensemble or kompania of Epirus. Also what musical instruments where played at the time by the local musicians… Is the book available in English?
the book is very thick and full of facts about the clarino and kompanias from epirus, very full, with nice pictures …
i am german
Aμέσως αμέσως, μόνο και μόνο τα κεφάλαια της σχετικής εργασίας είναι περίπου 160, σε περίπου 600 σελίδες…
Νομίζω ότι το βιολί προϋπήρξε του κλαρίνου στην Ήπειρο.
Κύριε ελέησον, 569 σελίδες! Δε νομίζω να έχω δει άλλη φορά βιβλίο αυτής της έκτασης, σύγχρονο, να κυκλοφορεί ελεύθιερα στο ίντερνετ.
Και να μην το γράψουν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο κόσμος;!!
yes i was looking at the pictures it looks like a very looked after work and im really surprised it is out for free. Unfortunately i do not speak German but i have saved the pdf and i will try to extract as much information out of it as possible. Thank you very much Danke schon Simon
Φυσικά και προϋπήρξε. Η Μαζαράκη βάζει το κλαρίνο να έρχεται στην Ελλάδα ξεκινώντας απ’ την Κων/λη, όπου μάλλον ήρθε απ’ ευθείας απ’ την Ευρώπη (μια αναφορά που δεν τεκμηριώνεται πάντως αρκετά πειστικά, με κάποια, λέει, σκωτσέζικη μπάντα που είχε προσκαλέσει ο Σουλτάνος και η οποία συμπεριείχε και κλαρίνο…). Της Μαζαράκη η έρευνα πάντως έχει έντονα κριτικαριστεί και δικαιότατα, αφού οι μοναδικές πηγές της ήταν οι κλαριτζήδες της εποχής της.
ναι, ήδη διόρθωσα το λάθος μου…
from germany, from german military to the sultan, i read
Αν καταφέρεις, μέσω κάποιων διεθνών λέξεων όπως Instrument, Klarinette κλπ. να περιορίσεις το πεδίο σου σε έναν μαζεμένο αριθμό σελίδων, μετά μ’ ένα γκούγκλ-τρανσλέιτ θα βγει η άκρη. Όχι για την απόλαυση της ανάγνωσης βέβαια, αλλά για την κατανόηση της πληροφορίας.
Αναρωτιέμαι κατά πόσον θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από ένα μηχανάκι τεχνητής νοημοσύνης να του βρει τις σελίδες SOS και μετά να προχωρήσει με το μεταφραστήρι. Έχεις δουλέψει ποτέ με τεχνητή νοημοσύνη; (Εγώ όχι.)
η ερευνα της Μαζαρακη σχετικα με την ελευση του κλαρινου στην Ελλαδα ειναι πολυ συντομη και επιφανειακη, το οτι ειναι εργο σημειο αναφορας στην Ελληνικη Μουσικολογια μαλλον δεν τιμα τους Ελληνες μουσικολογους. Το κλαρινο στην Τουρκικη μουσικη μπηκε μερικες δεκαετιες αργοτερα απο οτι στην Ελλαδα, πρωτος που το επαιξε στην Κωνσταντινουπολη φαινεται να ειναι ο Βασιλακης ο λυραρης(γεννηθεις το 1845) που μεχρι τα 25 του επαιζε σε πανηγυρια στην Συλιβρια αλλα οταν πηγε στην Πολη μαλλον το κλαρινο δεν ειχε πολυ επιτυχια και εμαθε να παιζει λυρα. Προσωπικα δεν το θεωρω δεδομενο οτι το κλαρινο ηρθε απο τα Ανατολικα, κλαρινο υπηρχε στην Αθηνα στα επτανησα και πιθανως και στην Δυτικη Μακεδονια. Απλα υπαρχει η ταση ολα να λενε Ανατολικα οι ερευνητες μας, ακομα και το μπουζουκι πολλοι επιμενουν να το βλεπουν ως οργανο που εφεραν οι Μικρασιατες η και οι Κωνσταντινοπολιτες ενω ολα τα στοιχεια δειχνουν Πελοποννησο και Νοτια Ελλαδα. Ανεξηγητη η εμμονη τους
Στο φορματ που ειναι γραμμενο το βιβλιο εινια λιγο δυσκολο. Ουτε κοπι πειστ δεν μπορεις να κανεις
Πράγματι. (Κάνει κόπι, αλλά στο πέιστ δε δουλεύει.) Αλλά και γι’ αυτό θα υπάρχουν προγράμματα.
Παρόλο που παρέθεσα το άρθρο δεν το διάβασα, γιατί δεν ξέρω αρκετά καλά τα γερμανικά. Πάντως βρήκα το εξής βίντεο για το Kemangeh Roumy στην Ήπειρο:
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://amis.mircat.org/jamis/2021_001.pdf
Ε, όχι και όλοι…
(και το απαραίτητο παραγέμισμα…)
Ναι, το Κλαρίνο της Μαζαράκη θα άξιζε τον κόπο να το πιάσει κάποιος και να το ξαναγράψει από την αρχή, αφού το κάνει βίδες και εξετάσει εξονυχιστικά τι είναι για κράτημα, τι για διόρθωση, τι για πέταμα και τι πρέπει να προστεθεί.
(Και εδώ που τα λέμε το ίδιο ισχύει και για το κλασικό του Ανωγειανάκη. Οι παλαιοί πρωτοπόροι διάφορων επιστημονικών κλάδων δεν είναι για να τους λατρεύουμε, αλλά για να μπορούν να φανούν χρήσιμοι στους μετέπειτα. Ούτε το πιο μνημειώδες έργο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν… μνημείο.)