5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “ΜΕΡΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ’’ (2023) στην Σκόπελο

FB_IMG_1668637272419

Είμαστε στην ευχάριστη θεση να σας ανακοινώσουμε αισίως και παλι εφετος οτι για ‘εκτη χρονιά απο την εναρξη του στη Σκόπελο το 5ο φεστιβαλ “Μερες Ρεμπετικου” ανοίγει και φέτος την αυλαία του από 11/7/2023 έως 14/7/2023, μετά από την περσινή επιτυχημένη διοργάνωσή του 4ου φεστιβάλ , που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, με την διοργάνωση του “Πολιτιστικου και λαογραφικου συλλογου Σκοπελου και την συνεργασία– Δημου Σκοπελου και Περιφέρεια Θεσσαλιας .
Και πάλι το φεστιβάλ ειναι αφιερωμενο σε ολους αυτούς τους συνθέτες αναδεικνυοντας για μια ακομη φορα αυτούς τους ήρωες θρύλους που μπόρεσαν μέσα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες να εκφραστουν ,να δημιουργήσουν και να αφήσουν πίσω τους αυτα τα αριστουργήματα που στο σύνολο τους αποτελούν το Ρεμπέτικο την πολιτισμική ταυτότητα της σύνγχρονης Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σκοπελου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλων λαϊκων συνθέτων, του Ρεμπετικου και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι o θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκοπελου και της Ελλαδας.
Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή των καλλιτεχνων της Σκοπελου, αλλα και άλλων που θα έρθουν απο αλλα μερη της Ελλάδας αλλα και του Κόσμου στην κατανόηση και διατήρηση του .
Εφέτος εκτός των άλλων διοργανώνουμε και θα φιλοξενήσουμε και συνέδριο διεθνές με φιλους ,και επιστήμονες απο την Ελλάδα και το Εξωτρικό,οπου θα στοχαστούν επάνω στην ιστορία και την εξέλιξη του είδους.
Ειδικά προσκαλούμε τους καλλιτέχνες, της Σκοπέλου ,αλλα και απο ολα τα μέρη της Ελλάδας , και αλλων χωρών που ασχολούνται και αναδεικνύουν με το ταλέντο τους το ιδιαίτερο αυτο μουσικό είδος να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το τέλος του Μαρτίου για να μας δώσουν τον χρόνο να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα.
Σας προσκαλούμε όλους στον τόπο οπου χτυπά η καρδια του Ρεμπέτικου, στην Σκόπελο των Σποραδων.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Πρόσκληση προς τους μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια λαικών οργάνων να δηλώσουν επίσης τη συμμετοχή τους σε αυτα εγκαιρα μόλις ανακοινωθούν.
Πρόσκληση προς κατασκευαστές Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “ΜΕΡΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ’’ (2023) στην Σκοπελο.
Το Δ.Σ του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Κώστας Καλαφάτης

1 «Μου αρέσει»

για δηλώσεις συμμετοχής.