🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

Δύο ύμνοι στη Θεονίτσα από δύο ταλαντούχες ερμηνεύτριες.

τι να σου πω νενε μου, τι να σου διηγηθώ,
εσύ από αγάπη ξέρεις και από κρυφό καημό

1 «Μου αρέσει»

το θέλει η μέρα.

“Στα Τρίκορφα μες στην κορφή”
Ιστορικό Πελοποννήσου (ΕΡΤ 2002)

Ιστορικό - κλέφτικο τραγούδι από την Πελοπόννησο που αναφέρεται στη μάχη του Βαλτετσίου που έγινε στις 13 Μαϊου 1821.

Τη Δόμνα Σαμίου συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης, κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης, βιολί, Σωτήρης Μπούρμπος, λαούτο, Ανδρέας Παππάς, τουμπελέκι.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο CD «Ιστορικά - Κλέφτικα τραγούδια» (2007).

6 «Μου αρέσει»

Χρόνια πολλά Ελλάδα!:greece:

1 «Μου αρέσει»

Ένα υπέροχο τραγούδι που αγνοούσα και το ακούσαμε χτες στο ΑΛΑΡΓΙΝΟ όπου γλεντήσαμε μέχρι πρωίας με Παπαδόπουλο, Ζορμπά και Μέντη!

3 «Μου αρέσει»

εννοείς Στέλιο Παπαδόπουλο?

Ναι, κύριε Σπύρο, μάλιστα

1 «Μου αρέσει»

για οσους δεν γνωρίζουν τα pedigree του Στέλιου.
Λαμπρός και ταλαντούχος νεος.!

1 «Μου αρέσει»

Ένα άσμα μου πολύ μου αρέσει κι αγαπώ.
Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στα πεύκα της Πεντέλης - δηλ σανατόριο - και ο ερωτευμένος είναι ασθενής προφανώς σοβαρά ή ίσως 'εκβιάζει" μια επίσκεψη όσο το δυνατόν πιο σύντομα γιατί μπορεί να μην τον προλάβει ζωντανό, ο ρυθμός είναι αλέγκρος και χαρούμενος!

Υπάρχει κάπου το στιγμιότυπο αυτό με τον Περιστέρη ;

Εγώ ακούω : Θεέ , δε βρίσκουνε ντουμάνι

https://www.youtube.com/watch?v=ZJaBOZXCtHY 11.36

Τα έχουμε πεί, ξαναπεί, ξαναματαπεί… Ε, δεν θα συνεχίσουμε.

οι ευχές για τις γιορτές “ισχύουν” για 40 μέρες. καλιο αργά παρα ποτέ.
για τις Ευαγγελίες, ΒαγγελίτσεςΛίτσες

Ηχογράφηση Αμερικής 1920 με την κυρια Κούλα.(Κυριακούλα Αντωνοπούλου)

Κοίτα να δεις!.. Έτσι ήταν η κυρά-Βαγγελιώ πριν γίνει σχολικό και ακολούθως παιδικό και πανελλήνιο τραγούδι. Τα λόγια και η μελωδία τους δεν άλλαξαν, αλλά την οργανική μελωδία δεν την είχα ξανακούσει.

Στην εξαιρετική έκδοση «Μαγνησία - Μουσικές παραδόσεις» (δύο σιντί και εκτενές ένθετο βιβλιαράκι) υπάρχει ένα τραγούδι, το Νεραντζοφίλημα, που θεωρείται ότι αποτυπώνει μια προγενέστερη μορφή της κυρα-Βαγγελιώς. Δεν υπάρχει στο ΥΤ (δεν είναι αυτό που τραγουδάει ακαπέλα ένας παπάς, ούτε αυτό που έχει διασκευάσει ο Σκαλκώτας στους Ελληνικούς Χορούς). Οι βασικοί στίχοι, αν αφαιρέσουμε τα τσακίσματα, «κυρα-Βαγγελιώ» στο ένα και «το νεραντζοφίλημα» στο άλλο, είναι ως ένα σημείο οι ίδιοι. Η μελωδία στο πρώτο γύρισμα είναι τελείως διαφορετική, στο δεύτερο μοιάζει με της κυρα-Βαγγελιώς.

Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το διαφορετικό πρώτο γύρισμα στο Νεραντζοφίλημα είναι σχεδόν το ίδιο με το πρώτο γύρισμα της οργανικής μελωδίας αυτής εδώ της συγκεκριμένης κυρα-Βαγγελιώς. Η οποία μάλιστα οργανική μελωδία, αν και μάλλον άγνωστη σήμερα, βλέπω ότι τότε ήταν αρκετά διαδεδομένη:

Στο Σίλαμπς έχει αρκετές παλιές ηχογραφήσεις της κυρα-Βαγγελιώς. Τη συγκεκριμένη οργανική μελωδία, εκτός από την κυρία Κούλα (1920), την ακούμε και στην Παπαγκίκα (1919), στον Γκαντίνη (1943) και στον Αραπάκη (1929), ενώ όχι στον Μενεμενλή (1927), τον Χρήστο Μίληση (1932) και τον Βιδάλη (1925).

2 «Μου αρέσει»

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο, αλλά κοντά πάντως. Γειά σου ρε Βίσση με τις πενιές σου

2 «Μου αρέσει»

Εδώ προσπαθώ να μάθω να παίζω εγώ τρίχορδο, γιατί όχι και η Βίσση; Όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση και στη μουσική! :wink:

Άνθρωπος 70+ χρονών, που εμφανώς δεν ξέρει ούτε μπουζούκι ούτε άλλο έγχορδο αλλά είναι μια ζωή στη μουσική, και αποφασίζει να κάνει την πρώτη του προσπάθεια; Εγώ μόνο μπράβο θα 'λεγα. Και με ψυχραιμία στην κάμερα, χωρίς χαζόγελα αμηχανίας κλπ.

Και πολύ στυλάτο όργανο.

1 «Μου αρέσει»

67 είναι η Βισση , όχι πως έχει κ διαφορά, αλλά ναι μπράβο της για την προσπάθεια

1 «Μου αρέσει»

1 «Μου αρέσει»