“To be or not to BnB”

Ένα σατυρικό τραγούδι από Χανιά.

Νίκο, (Liga rosa), ο Δημήτρης δεν είναι που είχε έρθει στην συνάντηση του ρεμπέτικου φόρουμ?

2 «Μου αρέσει»

βεβαίως, όλοι είναι καλοί φίλοι και μουσικάρες!
καλά τα χώνει το κομμάτι στους καννίβαλους του air b’n’b.

Πρώτο το τραγούδι, μόνο να έλειπαν τα φάλτσα από τη χορωδία! Συγχωρούνται βέβαια σε χιουμοριστικό πλαίσιο, αλλά δεν είναι και απαραίτητα.

Χειμερινούς κολυμβητές λίγο μού θύμισε. (Δεν εννοώ τα φάλτσα! :slight_smile: )


Αν δεν απατώμαι υπάρχει παλιό μέλος του φόρουμ Δημήτρης Μακρέας και είναι Χανιώτης. Δεν τον έχω γνωρίσει.

1 «Μου αρέσει»

@dimak εμφανίσου!
(πώς ήταν αυτό το κόλπο με τους 20 χαρακτήρες)

Εμφανίστηκα!
Όντως είμαι ο Δημήτρης Μακρέας και μένω στα Χανιά, αλλά μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Επίσης αν και παίζω μουσική δεν θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό…
Ίσως έχει ένα ενδιαφέρον η ιστορία πίσω από το τραγούδι.
Η αλήθεια είναι ότι πριν το τραγούδι είχαν προηγηθεί διαφορετικού είδους προσπάθειες να υπάρξει μια συζήτηση και παρέμβαση σε σχέση με το τρομακτικό πρόβλημα στέγασης, την αισχροκέρδεια γύρω από τα ενοίκια ,αλλά και τη βαθιά αλλαγή στο χαρακτήρα της πόλης.
Τόσο οι προσωπικές παρεμβάσεις , όσο και οι συλλογικές προσέκρουσαν σε ένα τείχος αδιαφορίας και παντελούς έλλειψης βούλησης να συζητηθεί το πρόβλημα, απλούστατα γιατί οι Χανιώτες μικρο και μεγαλοιδιοκτήτες έπεσαν με τα μούτρα στην κότα με τα χρυσά αυγά και κανείς, ακόμα και όσοι δεν έχουν άμεσο συμφέρον, δε θέλει να τους δυσαρεστήσει.
Κάπως έτσι είχα την ιδέα της μουσικής αυτής παρέμβασης.
Οι στίχοι, η μουσική και η εγγραφή ολοκληρώθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εντελώς αυθόρμητα ,αλλά σε κλίμα τεράστιου ενθουσιασμού. Δε θελήσαμε (ακόμα και αν μπορούσαμε) να κάνουμε μια πιο μουσικά άρτια δουλειά, τόσο για να μη χαθεί το κλίμα της παρέας , αλλά και πρακτικούς λόγους… Το ένα μέλος της “μπάντας” ήταν φρεσκοχειρουργημένο και το άλλο θα ήταν για μία μόνο μέρα στα Χανιά… Δεν είναι απολογία για τα φάλτσα (και όχι μόνο τα φάλτσα) … Προσωπικά ήθελα να κυκλοφορήσει πριν τις δημοτικές εκλογές ως ένα μέσο πίεσης προς τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες να πάρουν επιτέλους θέση στο πρόβλημα. Βεβαίως όσον αφορά αυτό το σκέλος μάλλον αποτύχαμε. Πετύχαμε όμως να εκφράσουμε την αγωνία και την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά και όσων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την αλλαγή της πόλης και την ακραία τουριστικοποίηση.
Χαίρομαι πολύ που κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ!!!

5 «Μου αρέσει»

Δημήτρη καταρχήν μπράβο για το τραγούδι και την προσπάθεια.
Η ιστορία με το Airbnb έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Ξέρω προσωπικά φίλους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στο να βρουν σπίτι. Τι να πω, έχουμε γεμίσει “επιχειρηματίες”.
Η λύση απέναντι σε όλους αυτούς που ψάχνουνε το εύκολο κέρδος είναι να αλλάξει ο συντελεστής φορολόγησης από 1,55 ευρώ/τ.μ που είναι για κατοικία, σε 6.5 ευρώ/τ.μ που είναι για επαγγελματική στέγη. Τότε να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος. Έτσι κι αλλιως για επαγγελματική στέγη το χρησιμοποιούν.

@dimak Δημήτρη, συγχαρητήρια για τη προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Η μουσική και η σάτυρα είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει ένας διάλογος!
@loukasfilm Λουκά -έχοντας επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο (ξεκαθαρίζω όχι στην ελληνική αγορά, για να προλάβω τυχόν εύλογους συνειρμούς)- επέτρεψε μου να σχολιάσω γνωρίζοντας ότι ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται για τη κουβέντα αυτή. Ο μόνος λόγος που το κάνω είναι γιατί αναφέρθηκες σε λύση (και εν μέρει γιατί απολαμβάνω να παριστάνω το δικηγόρο του διαβόλου)…

Η λύση σίγουρα δεν είναι η εξουθενωτική φορολόγηση (που ούτως ή άλλως είναι καταστροφική)! Η λύση κατά την επαγγελματική μου άποψη είναι η εξής:

  • Όποιος επιθυμεί να παραχωρήσει τη στέγη του για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Τέλος λοιπόν στις υπενοικιάσεις!
  • Επίσης δεν θα είναι εφικτό να δημοσιοποιήσει κανείς καταχώρηση σε οποιαδήποτε πλατφόρμα χωρίς ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου). Για την έκδοση αυτού ήδη είναι απαραίτητο να πληρείται μια σειρά προδιαγραφών, με το ανάλογο κόστος/ γραφειοκρατία.
  • Η πλατφόρμα κρατάει άμεσα το ποσοστό του φόρου που αναλογεί και το αποδίδει στο κράτος. Έτσι το κράτος δεν χρειάζεται να κυνηγάει κανένα για να δει αν φοροαπο(δια)φεύγει.

Δεν θα μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες μιας και πραγματικά υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφορίας σε άλλους -πιο κατάλληλους- χώρους. Όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τα πράγματα δεν είναι άσπρο- μαύρο. Και σίγουρα η λύση δεν είναι να στοχοποιούμε τον γείτονά μας, ενώ άλλοι θυσαυρίζουν (παίζουν στη πλάτη όλων μας διαίρει και βασίλευε). Θα καταλήξω όμως στο ίδιο απόφθεγμα: Τότε να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος για “επιχειρηματίες¨ και λοιπούς ¨κανίβαλους”!

Αν γίνουν τα παραπάνω περίπου το 30% των διαθέσιμων καταλυμάτων θα εξαφανιστεί. Οι υπόλοιποι θα δουν ότι τελικά δεν υπάρχει κότα με χρυσά αυγά. Ως αποτέλεσμα η στέγαση για μακροχρόνιους ενοικιαστές θα γίνει πιό προσιτή. Επίσης με αυξημένα τα ενοίκια, οι εργοδότες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τους μισθούς. Από την άλλη, οι ενοικιαστές θα το σκεφτούν τρεις φορές πριν “πιστολιάσουν” και αφήσουν υπέρογκα χρέη στον ιδιοκτήτη. Ισορροπία θα έλεγα, τουλάχιστον εντός ενός συστήματος που είναι εκ φύσεως ανισόρροπο…

1 «Μου αρέσει»

Πέτρο μου καταρχήν πως είσαι? Γιατί δεν σε έχω δει στις τελευταίες συγκεντρώσεις που κάνουμε αν και το έχεις δηλώσει ότι δεν σε βολεύανε λόγω ωραρίου δουλειάς.
Σε μια ιδεατή κατάσταση ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι “επιχειρηματίες” της κακιάς ώρας. Οι επιπτώσεις που συνοδεύουν το φαινόμενο Ερμπιενμπι είναι πολλές. Ας πούμε δεν αναφέρθηκα σε μεγάλους ομίλους που αγοράζουνε τετράγωνα αποκλείοντας ολόκληρες περιοχές από ενοικίαση. Αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι καινούρια αλλά υπάρχουν ήδη σε πόλεις που ξεκίνησαν πιο μπροστά από την Αθήνα όπως η Βαρκελώνη.
Μια χαρά λύση είναι η πιο βαριά φορολόγηση σε όποιον προσφέρει υπηρεσίες διαμονής χωρίς καλά καλά να τηρεί έστω και στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Επειδή αποφάσισε ότι προτιμά να βγάλει γρήγορα λεφτά από σύντομες ενοικιάσεις χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα παρά μόνο στο αν θα πάρει καλή ή κακή βαθμολογία σε ένα τυχαίο σύστημα.
Από την άλλη πραγματικά θα ήθελα να μου φέρεις ένα ιστορικό παράδειγμα που τα αυξημένα ενοίκια φέρανε και αυξήσεις στους μισθούς. Ποτέ δεν εγινε αύξηση σε μισθούς χωρίς να βγει η παναγία από τους εργαζόμενους με αγώνες και θυσίες.
Και κάτι ακόμα μια χαρά χώρος είναι για να πούμε δυο κουβέντες για το θέμα. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι αναφερόμαστε στο θέμα του τραγουδιού. :smiley:

ΥΓ Λες τα παιδιά που έγραψαν το τραγούδι να μην έχουν γυρίσει ανάποδα τα Χανιά για να βρούν σπίτι να μείνουν; Ο Δημήτρης το λέει ξεκάθαρα:
“Η αλήθεια είναι ότι πριν το τραγούδι είχαν προηγηθεί διαφορετικού είδους προσπάθειες να υπάρξει μια συζήτηση και παρέμβαση σε σχέση με το τρομακτικό πρόβλημα στέγασης, την αισχροκέρδεια γύρω από τα ενοίκια ,αλλά και τη βαθιά αλλαγή στο χαρακτήρα της πόλης.”

1 «Μου αρέσει»

Και για να έχουμε και μια εικόνα για το τι γίνετα,ι εδώ ένα άρθρο από το Capital.gr
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3366296/pollaplasiazontai-oi-katoikies-kai-ta-xenodoxeia-sto-kentro-tis-athinas
" Αυξημένα κατά 270%, έναντι του 2016, είναι τα ξένα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2018, στην αγορά κατοικίας, έχοντας διαμορφωθεί σε 655 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ. Μία από τις βασικές αιτίες της συγκεκριμένης μεταβολής είναι τα πολυάριθμα εγχειρήματα αλλαγής χρήσης σε κατοικία παλαιών ή κενών κτηρίων, τάση που εμφανίζει σημάδια υποχώρησης το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς."
" Πεδίο δράσης για ξένους επενδυτές αποτελούν και τα έργα της αλλαγής χρήσης κτηρίων γραφείων σε κατοικίες. Η Ficus Investments είναι μία από τις εταιρείες με προέλευση το Ισραήλ που αναζητεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων επενδυτικές ευκαιρίες, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση, σε χαμηλές τιμές, κτηρίων γραφείων ή πολυκατοικιών. Αυτό το διάστημα, η εταιρεία, προχωράει, μέσω ελληνικής θυγατρικής, στην μετασκευή τριώροφου κτηρίου στην οδό Σαρρή στην περιοχή του Ψυρρή σε συγκρότημα κατοικιών με στόχο την πώλησή τους και στη συνέχεια τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους (για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη)."

Και να μην ξεχνάμε ότι το άρθρο είναι υπέρ αυτής της κατάστασης λόγω των “επενδύσεων” που γίνονται. Καλό είναι πάντα να αναρωτιώμαστε από “ποιούς” γίνονται και “γιατί”.
Τράβα τώρα εσύ dimak να βρεις σπίτι να μείνεις.

2 «Μου αρέσει»