Ψηφιακή Κιθάρα

Ψάχνοντας στο Youtube βρήκα το παρακάτω βιντεάκι.

//youtu.be/Q2t5CpIMZQk

Το μέλλον της κιθάρας ή απλά ένα ακόμη παιχνίδι;
Το site του κατασκευαστή http://www.misadigital.com/index.php?target=home〈=en
Και το site για pre-order https://shop.misadigital.com/
Η κιθάρα πωλείται σε δύο εκδόσεις: α)Kitara digital guitar $849 us και β)Kitara Limited Edition digital guitar $2.899us

Ποια η γνώμη σας;

Είμαι υπέρ της τεχνολογίας αλλά όχι και έτσι…Χάνεται η ουσία των πραγμάτων…Ζούμε σε έναν artificial κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Ας παραμείνει η μουσική τουλάχιστον όσο γίνεται αληθινή…

…Aπ’την αλλη ομως ετσι μπορει να ελεγαν και πριν την επινοηση της ηλεκτρικης κθαρας.
Βασικα δε με συγκινει ιδιαιτερα αυτη η κιθαρα…αν δεν πιασεις χορδη…αν δε ριξεις πενια…τι να το κανεις;!!!

Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή! Συμφωνώ με τον Μπλέκο βέβαια, παραμένω εραστής της “σαπουνάδας”…

Η γνωμη μου ειναι πως προκειται για μια ακομα γεννητρια ηχων προσαρμοσμενη σε πλαισιο που το σχημα της θυμιζει κιθαρα .
Οι γεννητριες ηχων ειναι ηλεκτρονικες συσκευες που η λειτουργια τους ηταν ( προνομιο ) οσων μουσικων παιζανε πληκτρα επειδη η συνεργασια γεννητριας ηχου με το κλαβιε που ειχε κατασκευαστει ειδικα για να οδηγει τους ηχους της γεννητριας ηταν ευκολη για ενα και μονο λογο απλα πατας ενα πληκτρο ( κουμπι )και ενεργοποιεις τον ηχο , σχεση διακοπτη δηλαδη ανοιξε κλεισε στην αρχη και αργοτερα προστεθηκαν και αλλα στοιχεια οπως παταω ποιο δυνατα και ακουγεται ποιο δυνατα ο ηχος κ.τ.λ.

Ετσι εδω και χρονια οι εταιριες κατασκευης γεννητριων ηχου αρχισαν να φτιαχνουν γεννητριες που συνεργαζονται και με αλλα οργανα οπως η κιθαρα .
Οι κιθαρες που ειναι κατασκευασμενες να οδηγουν ηλεκτρονικους ηχους γεννητριων λεγονται ψηφιακες κιθαρες (Kitara Limited Edition digital guitar )
Ολα αυτα τα ψηφιακα οργανα λοιπον προσπαθουν να αναπαραγουν ηχους ακουστικων οργανων και το καταφερνουν μεχρι καποιο βαθμο εχοντας αρκετη αποσταση απο την πραγματικοτητα .
Ο μονος λογος που τα κανει να υπαρχουν ειναι το οτι μπορουν να παραγουν ηχους που δεν παραγονται απο αλλα οργανα δηλαδη τους συνθετικους ηχους .
Οσον αφορα το συγκεκριμενο ψηφιακο οργανο προσπαθει να παιξει σαν κιθαρα και δεν το καταφερνει , δεν πειθει οτι ειναι κιθαρα σε καμοια περιπτωση .
Σαν συνθεσαϊζερ ειναι μαλλον καλο .

Στα ακουστικά όργανα η παραγωγή των ήχων γίνεται από τις χορδές σε συνδυασμό με την εκάστοτε αρμονική τράπεζα του συγκεκριμένου οργάνου (π.χ. καπάκι). Όπως ειπώθηκε από τον Σπύρο Γκούμα, στην τεχνολογία των ψηφιακών μουσικών οργάνων η παραγωγή των ήχων γίνεται αποκλειστικά από γεννήτριες (ψηφιακές ή αναλογικές). Ο έλεγχος των γεννητριών γίνεται από διάφορα κατασκευάσματα που αποκαλούνται controllers. Στα περισσότερα synthi οι controllers αυτοί έχουν την μορφή των πλήκτρων του πιάνου, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά από ηλεκτρικοί διακόπτες, ποτενσιόμετρα, κτλ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κατασκευαστές έδωσαν στον controller τη μορφή μιας ηλεκτρική κιθάρας, ενώ απ ότι φαίνεται στην πραγματικότητα είναι κάποιο touch pad, σαν και αυτά που έχουν τα laptop για το ποντίκι ή σαν τις οθόνες των νέων smartphones, iPad κτλ .

ακριβως οπως το ειπε ο προλαλησας!!στην ουσια ειναι ενα midi controller αλλα αντι για κλαβιε εχει τη μορφη κιθαρας!

Επειδή έχω μια midi κιθάρα (YouRock guitar) δεν είναι το μέλλον της κιθάρας, αλλά είναι χρήσιμο εργαλείο για τον κιθαρίστα-συνθέτη/διασκευαστή, του ανοίγει κάποιες πόρτες: προγράμματα δημιουργίας παρτιτούρων, software instruments/ samples κλπ. Σαν όργανο για συναυλιακή χρήση ίσως να είναι λύση ανάγκης για συγκρότημα χωρίς πληκτρά (και χωρίς πλήκτρα!), ή για ηλεκτρονικό πειραματισμό.