Χορδή ΦΑ

Καλησπέρα!Είμαι καινούργιος στο forum!Ασχολούμε αρκετά χρονια με τη μουσική και κυριώς με τη δημοτική μουσική,παίζοντας κλαρίνο,γκάιντα και ζουρνά!Πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ με το μπουζούκι!Αγόρασα ένα απλό τετράχορδο και έχω το εξής πρόβλημα!Έχω κουρδίσει όλεσ τις χορδές εκτος απο τη φα την λεπτή!Έχω βάλει μια ρε χορδή οπως νομίζω πως πρέπει να είναι αλλά χρειαζεται να τη σφίξω αρκετά για να ανέβει 2 τονους ακόμη!Δε το Έχω κάνει γιατι νομίζω οτι σίγουρα θα σπάσει!Κάνω κάτι λάθος???Ευχαριστω…

Καλά τα πας. Σφίξ’ τη και αμα σπάσει (που δεν πρόκειται),την αλλάζεις…
Δε χάθηκε ο κόσμος με μιά χορδή…
Ασε που αν έπαιρνες τρίχορδο δε θα είχες τέτοια προβλήμτα!!!:slight_smile:

Αυτό που εγώ θα πρότεινα σε όσους παίζουν τετράχορδο είναι, εάν χρησιμοποιούν 11ρες χορδές για Ρε, να χρησιμοποιήσουν μία 10ρα χορδή γιά την ψιλή της Φα.

Έτσι θα ταλαιπωρείται λιγότερο και η ταστιέρα από άποψη τάσης.

Μή φοβάσαι όμως, και η 11ρα δε σπάει στο κούρδισμα. Είναι απλά κουρδισμένη οριακά (σπάει αν κουρδιστεί ακόμα ένα ημιτόνιο και κάτι, πιό ψηλά ! ).

Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις!Τώρα είναι κουρδισμένο άψωγα και άρχισα τη μέθοδο του Γιώργου Κότσαρη!Έχει ωραίες ασκήσεις για δακτυλισμούς και σωστή θεωρία!Έχει βαρεθεί η γυναίκα μου να ακουεί καμπάνες τετάρτου…Επίσης φτιάχνω ενα σκαφτώ μπαγλαμά!Θα σας ανεβάσω photo!Ευχαριστώ και πάλι!

Σε μερικές περιπτώσεις που σπάζει η Φα λεπτή χορδή, αιτία είναι το ατελές φινίρισμα στό αυλάκι στο μικρό κοκκαλάκι.

Αυτό που λέει ο Νίκος για την 10άρα Ρε στην θέση της λεπτής Φα είναι πάρα πολύ σωστό, ειδικά σε όργανα που έχουν την τάση για σκεύρωμα.