Φαλτσάρισμα μουργκάνας σε σκαφυό τζουρά

Καλησπέρα. Χαίρομαι που μπόρεσα επιτέλους να δημιουργήσω λογαριασμό και να ξεκινήσω μια συζήτηση!
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον τρίχορδο τζουρά που έφτιαξε ο πατέρας μου (δεν είναι επαγγελματίας οργανοποιός, δεν έχει άρα χρησιμοποιήσει επαγγελματικές μεθόδους ούτε εξειδικευμένα εργαλεία, απλά προσπάθησε να φτιάξει ένα όργανο, και νομίζω πως τα κατάφερε αρκετά καλά). Η μουργκάνα (με κούρδισμα Ρε ενοείται) φαλτσάρει (όσο πιο λεπτή η νότα, τόσο μεγαλύτερο το φαλτσάρισμα) αντίθετα από όλες τις υπόλοιπες χορδές, που ακούγονται τέλεια, κάτι που φαίνεται και στο κουρδιστήρι, και γίνεται έντονα αντιληπτό με το αυτί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν παίζω στα κατώτερα τάστα ο ήχος να είναι άθλιος (μόνο στη μουργκάνα), και το φαλτσάρισμα γίνεται ακόμη πιο έντονα αντιληπτό επειδή υπάρχει αντίθεση μεταξύ των φάλτσων νοτών της μουργκάνας και των μη φάλτσων νοτών της λεπτής.
Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε, να μου πείτε προσεγγιστικά το μπορεί να φταίει και φαλτσάρει η χορδή;
Κάτι που θεωρώ πως δεν πρέπει να παραλείψω είναι ότι τους καβαλάρηδες τους έφτιαξε ο πατέρας μου, και επειδή δεν είχε ειδικά πριόνια για τις χαρακές, τις έκανε με τριγωνική λίμα (νομίζω κάπου το είχατε αναφέρει αυτό στο φόρουμ, ή κάνω λάθος;), και στον πάνω καβαλάρη υπάρχει μηδενικό τάστο. Επίσης, τα τάστα είναι καλοβαλμένα, ελεγμένα πολλές φορές, σίγουρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ακόμη, το φαλτσάρισμα είναι προς τα πάνω, βασικά, εννοώ ότι είναι λίγο πιο χοντρές οι νότες, ελπίζω να έγινα αντιληπτός.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
(επίσης, αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει σε αυτή την ψιλοάσχετη ερώτηση: το αντίθετο του φάλτσος ποιο είναι;)

(τονικά) ακριβής, θα έλεγα…

Δοκίμασε να αλλάξεις τη μουργκάνα -θα πρότεινανα πάρεις κάποια άλλη μάρκα- και να επαναλάβεις.
Καμιά φορά οι χορδές αν δεν είναι καλής ποιότητας και ισοπαχες σε όλο τους το μήκος, το κάνουνε.
Τι διαμετρηματος μουργκανα βάζεις ; 0.21; 0.22;

0.22. Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να είναι θέμα της χορδής; Καλής ποιότητας φαίνεται (αν και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη η δήλωσή μου), συγκεκριμένα είναι μάρκα έξτρα λαούτο, και έχω ακούσει καλά λόγια γι αυτές. Δε λέω βέβαια, δεν αποκλείεται να φταίει και η χορδή. Θα το κοιτάξω. Εγώ έλεγα μήπως φταίει ο κάτω καβαλάρης, μήπως θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά η χαρακιά, ή κάτι τέτοιο. Επίσης (δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτό) η κλίμακα είναι 59 εκατοστά και η χορδή είναι 0.22 όπως είπα, άρα είναι και λίγο χοντρή για το όργανο. Βέβαια, δεν νομίζω να παίζει ρόλο, απλά λέω…

Δες κι εδώ

Παλαιότερο θέμα με διάφορες εμπειρίες (και τη δική μου)

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για τη βοήθεια! Θα το κοιτάξω το θέμα, θα αλλάξω χορδή και ελπίζω να φτιάξει το πρόβλημα.

Καλησπέρα και παλι. Χωρίς να κάνω τίποτα, το πρόβλημα διορθώθηκε από μόνο του! Αυτά είναι! Είχα σκοπό να αγοράσω καινούργιες χορδές και να αλλάξω στη μουργκάνα, αλλά με πρόλαβε ο τζουράς. Δοκίμασα και πάλι να δω αν φαλτσάρει με το κουρδιστήρι και είδα ότι δεν φάλτσαρε. Βέβαια, αυτό το έκανα επειδή κούρδιζα γενικά τις χορδές, επειδή είχαν ξεκουρδιστεί προς τα πάνω (είχαν τεντώσει) κάτι που οφείλεται μάλλον σε ανάποδο σκέβρωμα (ή ξεσκέβρωμα, αν είχε σκεβρώσει λίγο) που μάλλον έγινε επιειδή τώρα πια καλοκαίριασε και δεν έχει τόση υγρασία. Μπορεί λόγω αυτού του σκεβρώματος-ξεσκεβρώματος (που δεν είναι 100% σίγουρο ότι υφίσταται) να έφτιαξε και το θέμα του φαλτσαρίσματος. Εικασίες κανω, αλλά θεωρώ ότι είναι αρκετά βάσιμες.

1 «Μου αρέσει»

Αποκλίσεις απο το τέλειο κούρδισμα είναι λογικό να υπάρχουν και μάλιστα μπορεί να φταίει και η ιδια η πενιά του μουσικού αν ειναι κάπως ακατέργαστη.Σε γενικές γραμμές: αν τα υλικά του οργάνου εκτεθούν σε υγρασία διογκώνονται και αντίστροφα αν η υγρασία ειναι χαμηλή, τα υλικά θα την αποβάλλουν και θα συρρυκνωθούν λίγο.

Επίσης αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, πιθανών να συμβεί μια μικρή συρρίκνωση στις μεταλλικές χορδές οπότε να μεταβληθεί και η τάση τους.

Ως ερασιτέχνες μουσικοί, τα συμπεράσματα μας είναι κυρίως εμπειρικά παρα επιστημονικά αλλά όσο μαθαίνουμε τα όργανα και αυτές τις μικρές τους ατέλειες τόσο πιο αποτελεσματικά τις αντιμετωπίζουμε. Και όπως μου είπε ενας πολύ σοφός άνθρωπος: Κακά πράγματα συμβαίνουν σε όργανα που δεν παίζονται…

Αν ακουστικά το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό, τότε είμαστε μέσα στα όρια του κανονικού, μη σκας με το ηλεκτρονικό κουρδιστηρι.

1 «Μου αρέσει»