Τριχορδο και Οργανοποιία στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία

Κυριολεκτικά χαμένος στο πλαίσιο μιας εργασίας ανακάλυψα μια αναφορά στο έργο του κωμικού ποιητή του 4ου αι. πΧ Αναξίλα “Λυροποιός”,ο οποίος στα όργανα που αναφέρει ότι κατασκευάζει συμπεριλαμβάνει και το “Τρίχορδο” εννοώντας ένα τύπο πανδουρίδας ή λαούτου με τρεις χορδές.Παραθέτω το απόσπασμα: LUROPOIOS 15 egw de\ barbitouj, trixordouj, phktidaj, kiqaraj, luraj, skindayon echrtuoman.
Fragmenta comicorum Graecorum, vol. 3, Reimer, Berlin 1840
Διαπίστωσα ότι αρκετοί αναφέρονται στο απόσπασμα αυτό αφαιρώντας το κόμμα και ερμηνεύοντας την φράση ως βαρβιτους τριχόρδους.Θεωρώ ότι η ερμηνεία αυτή είναι μάλλον λανθασμένη.Η βάρβιτος ήταν κοίλης βάσεως λύρα.

ΚΑν
ΚΑ
ΚΑνο

1 «Μου αρέσει»

Εγώ πάντως όχι, Γιάννη. Εδώ, αναφέρω τα εξής:

Υπάρχουν αναφορές σε μακρυμάνικα λαούτα στις γραπτές πηγές. Η παλαιότερη, του κωμικού ποιητή Αναξύλα (μέσα 4ου π. Χ. αι.) βρίσκεται στο έργο του «Λυροποιός». Ένα από τα όργανα που φέρεται να κατασκευάζει ο ήρωας του έργου ονομάζεται Τρίχορδον και εικάζουμε ότι πρόκειται για μακρυμάνικο λαουτοειδές.”

Ταπεινά υποκλίνομαι!
Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο.Δεν το είχα διαβάσει.Την αναφορά την βρήκα στο πλαίσιο έρευνας για ένα άρθρο που ετοιμάζω για τους κωμικούς ποιητές των κλασσικών χρόνων.