Γνωρίζει κανείς κάποια άσκηση ή κάποια τεχνοτροπία σε ότι αφορά τις τρίλιες σε ένα τραγούδι;
Φιλαράκι νομίζω οτι το μόνο που θα σε βοηθήσει για να κάνεις σωστά τις τρίλιες, εκτος φυσικά απο τη θέληση και τη πολλή εξάσκηση, είναι το αυτί σου.Πάρε ένα τραγούδι που παίζεις καλά και άκου το όπως παίζεται στο δίσκο και θα καταλάβεις ποτε είναι οι (ν)τρίλιες και ποτε όχι.Φυσικά μέσα απο το άκουσμα και το παίξιμο θα καταλάβεις και την τεχνοτροπία και πως να παίζεις ολόκληρα κομμάτια μόνο με (ν)τρίλιες.
Τριλλιες…τριλλιες…το ψαχνω κι δε βρισκω.
Τι ειναι οι τριλλιες;…καποιο κομματι που μπορω να ακουσω;
Τρίλια (trille)Ανήκει στους «καλλωπισμούς» (βλ. στο για την έννοια των καλλωπισμών, στο σχετικό όρο στην εγκυκλοπαίδεια μουσικών όρων του ΜΗ)
Συνήθως παριστάνεται με το σύμβολο: tr~~~~~~~~~~ ή μόνο με τα γράμματα «tr».
Τίθεται πάνω από έναν φθόγγο και απαιτεί να επαναληφθεί αυτός ο φθόγγος πολλές φορές και γρήγορα μαζί με τον πλησιέστερο οξύτερο αυτού. Σχηματίζεται λοιπόν η τρίλια βασικά από δύο νότες.
Η τρίλια έχει 3 μέρη:
α. την προετοιμασία (δηλαδή η νότα από την οποία ξεκινά η τρίλια)
β. την κυρίως εκτέλεση και
γ. την κατάληξη.
Περαιτέρω, η προετοιμασία ειδικότερα είναι τριών επίσης ειδών:
α. πρώτη προετοιμασία (δηλαδή η αρχική νότα της τρίλιας είναι της αυτής οξύτητας με τον κύριο φθόγγο, στον οποίο ανήκει η τρίλια, επομένως, αν π.χ. κύριος φθόγγος είναι Fa, η τρίλια που ανήκει στον Fa αρχίζει από Fa και αυτή και παίζει επαναληπτικά και σύντομα τις νότες: fa – sol – fa –sol – fa – sol ….κ.ο.κ. )
β. δεύτερη προετοιμασία (δηλαδή η αρχική νότα της τρίλιας είναι η αμέσως οξύτερη από τον κύριο φθόγγο νότα, επομένως αν π.χ. κύριος φθόγγος είναι Fa, η τρίλια, που ανήκει στον Fa, αρχίζει από Sol και παίζει, επαναληπτικά και σύντομα, τις νότες: sol - fa – sol – fa –sol – fa – sol ….κ.ο.κ. )
γ. τρίτη προετοιμασία (δηλαδή η αρχική νότα της τρίλιας είναι η αμέσως βαρύτερη του κύριου φθόγγου, στον οποίο ανήκει, επομένως αν π.χ. κύριος φθόγγος είναι Fa, η τρίλια, που ανήκει στον Fa, αρχίζει από Mi παίζει, επαναληπτικά και σύντομα, τις νότες: mi – fa – sol – fa –sol – fa – sol ….κ.ο.κ. ).
Οι καταλήξεις για τις τρίλιες συνήθως γράφονται με μικρές νότες.
Να σημειωθεί επίσης ότι όταν ο οξύτερος φθόγγος της τρίλιας πρέπει να αλλοιωθεί, το σημείο αλλοίωσης γράφεται κάτω από το σύμβολο της τρίλιας.
Βιβλιογραφία: Γεωργίου Διαμαντή, «Η κλασική θεωρία της μουσικής», εκδ. Φ. Νάκα 2001,
Θεόδωρου Σακελλαρίου, «Εισαγωγή στη φιλολογία της μουσικής» εκδ. Παν/μιου Ιωαννίνων,
Διαμαντή Μαυραγάνη, «Μουσική ανθοδέσμη», εκδ1968.
Αν και οι περισσοτεροι θεωρουν δεδομενο να γνωριζει κανεις να παιζει τριλιες αλλα και τι ειναι…οταν καλουμαστε να διδαξουμε η να μαθουμε τριλιες δε ξερουμε πως να το κανουμε αυτο. Συνιστω 2 τροπους, περα απο τις ασκησεις Hanon για τριλιες οι οποιες ειναι πολυ καλες αν και αντιπαθω το βιβλιο και φροντιζω διδασκω συγκεκριμενο υλικο απο αυτο…
Πριν προχωρησουμε να υπενθυμισω οτι η τριλια αλλα και αλλες μορφες τρεμολο καθως και εναλλαγες νοτων (ζιγκ-ζαγκ στο πενταγραμμο) εχουν να κανουν με μικρες περιστροφικες (σχεδον μικρους κραδασμους) κινησεις ολου του χεριου μας. Απο τον ωμο μας ως τον καρπο και τα χερια. Μην θετεις το φορτιο λοιπον μονο στην εναλλαγη νοτων (εξισου σημαντικο)
1)Στοχος, Ταχυτητα αλλα και διαρκεια. Υποθετικα λοιπον οτι θελουμε να παιξουμε τριλια (2323) με το δεξι χερι, (παιζουν δεικτης και μεσος) , νοτες ΡΕ(2) και ΜΙ(3). Παιζουμε τις νοτες σαν συγχορδια. Αρχιζουμε και παιζουμε γυρω στις 10-12 φορες , ρυθμος 4/4. Κραταμε την δυναμικη σε mF και γενικα τεχνικες ασκησεις δε παιζουμε ΠΟΤΕ πανω απο F. Μολις νιωθουμε οτι το ‘εχουμε’ αρχισε να σπας την συγχορδια (ΡΕ-ΜΙ) κατι σαν grace note αν θες. Το επαναλαμβανουμε και αυτο 10-12 φορες. Πριν προχωρησουμε μη ξεχασεις να παιξεις ξανα την συγχορδια οπως στην αρχη αλλα στην ΜΙΣΗ ταχητυτα απο οτι παιζαμε για 6-7 φορες κρατωντας την ιδια ακριβως κινηση οπως στο ‘γρηγορο΄ παιξιμο. Κανουμε το ΙΔΙΟ με το ΜΙ(3)-ΡΕ(2), ακριβως οπως καναμε το ΡΕ-ΜΙ. Τελος κανουμε το ΡΕ(2)-ΜΙ(3)-ΡΕ(2) αλλα μονο την γρηγορη εναλλαγη. Δωσε βαση στις 2 πρωτες νοτες, οπως σε καθε αρπετζιο/scale run ειναι σημαντικο οι πρωτες να νοτες να ξεκινουν σωστα… Παιζει ρολο να πειραματιστεις, διοτι ειναι μια ασκηση που απο κοντα θα στο εδειχνα σε 2’ αλλα γραπτα πρεπει να το φανταστεις/συλλαβεις τι εννοω…
2)Ειναι ενας ακομα μεγαλυτερος…οποτε αν πετυχει ο πρωτος καλος, ετσι γλιτωνω και να γραφω ποστς-σεντονια!Αν χρειαστει μου λες πως πηγε και θα σου απαντησω!
Ελπιζω να σε βοηθησα.
[RIGHT]ΥΓ: Μη ξεχνας να μην κανεις ωρες ολοκληρες αυτη την ασκηση, προτεινω 5’. Μπορεις να την κανεις οσες φορες θες μεσα στην ημερα (και την νυχτα). Αλλα ποτε πανω απο 5λεπτο. Τελος να κανεις συνειδητες προσπαθεις στην αρχη να μεινεις χαλαρος οταν κανεις αυτες τις ασκησεις, υστερα μπροεις να επικεντρωθεις σε αλλες πτυχες της ασκησης (δυναμικη, ταχυτητα).
[/RIGHT]
Ρε παιδιά είναι όπως έχει συνηθίσει κανείς για παράδειγμα εγω στους τρείς πρώτους μήνες που άρχισα να παίζω μπουζούκι, έμαθα την “τρίλια” απο τον θείο μου ,δηλαδη μου έδειξε πως είναι και άρχισα να εξασκούμαι, και την έπαιζα κρυφά απο τον δασκαλό μου γιατι δεν είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο.Πιστεύω πως δεν έχει καμία ιδιαίτερη τεχνικη.Χτυπάς τη χορδή απο πάνω προς τα κάτω και μετα απο κάτω προς τα πανω.Αμα το κάνεις αρκετές φορές θα το κάνεις όλο και πιο γρήγορα και το χέρι σου θα “τραβιέται” όλο και πιο κοντά στη χορδη.
Και παλι ομως δε μπορω να πω οτι εχω καταλαβει εντελως.Ακουστικο παραδειγμα μπορει να δοθει;…καποιο σημειο τραγουδιου που να εχει τριλια;!!!
Έχει δίκιο ο BLEKOS.Παλιότερα μου είχατε δώσει ,συμφορουμίτες, μια ιστοσελίδα με παρα πολλά λαικά,ρεμπέτικα και άλλα ελληνικά τραγούδια, αλλά την έχασα.Όποιος μπορεί ας βοηθήσει τον BLEKO δίνοντάς του ένα παράδειγμα μέσα απο μια ιστοσελίδα καθώς η μετακίνηση αρχείων δεν επιτρέπεται στο forum.
καλησπερα φιλε ειδα το ερωτημα σου και θελω να σε βοηθησω πανω στο θεμα οι καλυτερες τριλιες ειναι του ζαμπετα και οι πιο δυσκολες μελετησε τες και θα εχεις ενα καλο αποτελεσμα π.χ. οι τριλιες απο το τραγουδι το πρωτο του μητροπανου και που αναδειχτηκε απο τον ζαμπετα η θεσσαλονικη.
Με τα λίγα που έχω διαβάσει νομίζω πως τρίλια είναι 3 νότες ίσης χρονικής διάρκειας οι οποίες όμως χρονικά παίζονται σαν 2, π.χ. φα-σολ-φα
Τώρα όσον αφορά το μπουζούκι οι πιο πολλοί τρίλια λένε 4 νότες ίσης χρονικής διάρκειας οι οποίες παίζονται σαν 3, π.χ. στη Θεσσαλονίκη του Ζαμπέτα ξεκινάει με τρίλιες ως εξής: σι ύφεση-ντο-σι ύφεση-λα . Ξεκινάς με θέση και καταλήγεις σε άρση.
Ελπίζω να βοήθησα
Μάλλον τα κατάλαβες λάθος αυτά τα λίγα, γιατί αυτό που περιέγραψες με τις 3=2 λέγεται τρίηχο.
Το άλλο με τις 4=3 δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το 2=3 και λέγεται δίηχο.
Το ορισμό της τρίλιας τον έδωσε η Πελαγία σε προηγούμενο μήνυμα.
Γειά σου Πελαγία με τις τρίλιες σου:090:
… και “καντριλιες” αμα λαχει να `ουμε …:089::245::112:
Και ο Περιστέρης συνήθως δεν έκανε κάτι τέτοια;
Μια μπακαλίστικη απάντηση στο ερώτημα:
τρίλιες, αποτζιατούρες, ατσακατούρες και λοιπά ποικιλματα αποτελούν τασεις του ερμηνευτή(αλλα και του συνθέτη φυσικά) να παρεμβαίνει στο μουσικό κείμενο εδώ και τουλάχιστον 4 αιώνες κλασσικής μουσικής και πολύ πιθανών πολύ περισσότερους αιώνες παραδοσιακής μουσικής.
Πιθανοί λόγοι (όπως μου έρχονται στο κεφάλι)
1.Αδυναμίες και ατέλειες μουσικών οργάνων: Μεγάλο παράδειγμα το τσέμπαλο (πρώιμος τύπος πληκτροφόρου) το οποίο δεν είχε την δυνατότητα να κρατήσει μια νότα μεγαλύτερη σε διάρκεια απο 2 περίπου δευτερόλεπτα. Εαν λοιπόν θέλουμε το τσέμπαλο να κρατήσει μια μεγάλη σε χρονική διάρκεια νότα με τον ίδιο τρόπο που κρατάει ένα βιολί η μια ανθρώπινη φωνή, τότε πολύ απλα γράφουμε μια τρίλια επάνω σε αυτή τη νότα. Πολλοί μπαρόκ ειδικοί θα υποστηρίξουν οτι, οποιαδήποτε νότα είναι μεγαλύτερη απο 2 δευτερόλεπτα πρέπει οποοσδήποτε να παιχτεί με τρίλια(ακόμα και αν ο συνθέτης δεν το ζητάει) αλλιώς “σβύνει” και δεν ακούγεται.Υποθέτω οτι αύτη η λύση αναπόφευκτα οδηγεί στην ποιό ευρεία χρήση της τρίλιας ακόμα και όταν η κατασκευή των πληκτροφόρων βελτιώνειται σε αυτόν τον τομέα.
2.Μίμηση ήχων της φύσης: Εαν πάρουμε πολλά μπαρόκ έργα…πχ 4 εποχές βιβαλντι που τις ξέρει όλος ο κόσμος θα δούμε οτι το μουσικό κείμενο είναι γεμάτο περιγραφές απο την φύση. Το χιόνι, το σκυλί που γαυγίζει, ο άνεμος , τα ζώα.Μπορούμε να αρνηθούμε οτι η τρίλια μας θυμίζει κελάιδισμα πουλιών και άλλους ήχους που υπάρχουν στην φύση;
- Η ανάγκη του ερμηνευτή να εισάγει την δική του προσωπική “πινελιά” στο μουσικό κείμενο. Ανεξάρτητα απο το τι είδος μουσικής παίζουμε, το να διακοσμήσουμε το μουσικό κείμενο είναι ένας άμεσος τρόπος να βάλουμε λίγο απο τον εαυτό μας μέσα στην μουσική, χωρίς να κάνουμε το κομμάτι μας αγνωριστο. κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι ερμηνευτές παίζουν κομμάτια άλλων. Ο σκοπός είναι να διατηρίσουμε τις προθέσεις του συνθέτη αλλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αναγκη μας σας ερμηνευτές να φερθούμε δημιουργικά στο μουσικό κείμενο.
Επίσης είναι έξυπνη λύση οταν το κομμάτι που παίζουμε έχει πολλες επαναλήψεις. επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση 5 φορές σε 1 κομμάτι; Ε γιατί να μην βάλουμε και μια τρίλια απο δώ, μια διαβατική νότα απο κεί, ένα ποίκιλμα παρα πέρα, να μη βαρεθεί και ο κόσμος, να μην βαρεθούμε και μεις;
(αυτή η δημοσίευση προφανώς δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας η μελέτης στο θέμα, αλλα απλές σκέψεις και υποθέσεις οπότε τις παίρνετε όσο σοβαρά θέλετε)
χρόνια πολλά, καλή χρονιά και να πίνουμε υπεύθυνα:102:
Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση, όπως καταλάβατε τη θεωρία δε την κατέχω καθόλου, απλά είπα να γράψω και εγώ αυτά που έχω ακούσει μήπως και βοηθούσα τον φίλο μας στο πρακτικό κομμάτι.
Δεν ξερω στα βιβλια αλλα στο παταρι τριλια λεμε αυτο ακριβως που περιεγραψε ο Κολτσιβετ.
Γι’ αυτό φτάσαμε να έχουμε μπερδέψει την γραβάτα με το σώβρακο σήμερα. Επειδή κάποιοι βγάζουν “θεωρία” στο πατάρι για την δική τους ευκολία και την κάνουν μάθημα και σε άλλους.
Δεν αντιλεγω και αυτο που λες αν και σκληρο ειναι το ορθο αλλα για μενα το σημαντικο δεν ειναι τοσο το αν θα πουμε τριλια και εννοουμε τριηχο η οπως αλλιως λεγεται αλλα οταν το πεξουμε να ακουγεται ακριβως αυτο που πεζει ο Ζαμπετας στην εισαγωγη απο τη θεσσαλονικη.Δηλαδη καλη η λεπτομερεια στη θεωρια αλλα η λεπτομερεια στην πραξη ειναι που μετραει,ειδικα στο μπουζουκι,τωρα αν τα εχεις και τα δυο ακομα καλυτερα!
Είδες που κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος; Αν δεν ξέρεις πώς λέγεται αυτό που κάνει ο Χ Ζαμπέτας πώς θα το διδάξεις σε έναν άλλον; ή πώς θα το ζητήσεις να στο κάνει; Θα πεις: “παίξε το ζαμπετικοτέτοιο;” ή θα του πεις, παίξε τρίηχο για να κάνει τρίλια;
Μάλιστα, ειδικά στο μπουζούκι!!!
Συμφωνώ πάντως, ότι ο απώτερος σκοπός ενός μερακλή είναι να παίζει για να γουστάρει και ότι η θεωρία δεν έχει καμία αξία όταν παίζει σπίτι του, αλλά όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν βγαίνει έξω από το σπίτι του. Τότε αρχίζουν οι κοινοί κανόνες.
Ειδικα στο μπουζουκι το ειπα αυτο για να τονισω οτι καποια πραγματα και τεχνικες στο μπουζουκι δεν διδασκονται μεσα απο το πενταγραμμο.Εχω δει παιδια να μαθενουν χρονια μπουζουκι σε ωδειο να ξερουνε τα παντα θεωρητικα αλλα στην πραξη ο ηχος τους να ειναι χαλια γιατι πηρανε εξαρχης λαθος τεχνικη και στην πενα και στα δαχτυλα.Κατα τα αλλα συνφωνω απολυτα μαζι σου και συμπληρωνω οτι το ιδανικοτερο ειναι να εισαι μερακλης και εξω απο το σπιτι σου.